Damm, värme, vaccin, påsk och lite annat

Nu blir det lite blandat denna ”Stora Fredag” i ”Stora veckan”. Påskdagarna är här och i år blir det lite firande jämfört med ifjol då det inte var något firande alls, men mer om det senare. Det blir också några ord om ändringar av pandemi-regler och vaccination.

Men allra först vill jag berätta att denna påsk blir en prövning! Hög koncentration av Sahara-damm och ingen vind. Då lägger sig dammet som ett lock och under det locket blir det varmt. Men det räcker inte med det utan vi har också en värmebölja som når sin kulmen imorgon och söndag med upp mot 40 grader! Det är nästan så man misstänker att den där högre makten vill säga att ”stanna hemma, bry er inte om att fira påsk utan ta hand om er!”.
Jag insåg att ville jag sträcka på benen lite längre än en stadspromenix så det fick bli en långpromenad ut och runt om sta’n. Klockan 7 i morse lämnade jag hemmet och var tillbaka strax efter klockan 10. Då hade svetten börjat rinna och rethostan startat. Men skönt var det i alla fall! Många blir saliga på skymning och solnedgång, men jag tycker att soluppgång och morgon är ett strå vassare. Bara se hur magiskt det var utanför sta’n:
(klicka på foton för större storlek)

Jag kryssade runt bland växthus (inte så kul), olivlundar och några byar. Utanför en by höll de på att sätta upp ett byggskelett, kanske till en serie av växthus.

Inne i byn var gudstjänst igång. Jag gick inte in eftersom jag hade shorts, men lyckades få ett foto med deras epitaf. När jag kom in till sta’n passerade jag huvudkyrkan där folk samlats utanför eftersom det inte får vara hur många som helst inne i kyrkan.

Jag mötte några när jag kom tillbaka till sta’n och alla kommenterade att jag valt en dålig dag för långpromenad. Jag kunde bara hålla med, men helgen blir ju sämre så av två onda ting…

Virus och vaccination
Tredje vågen här i Grekland vill inte ge med sig utan vi har fortfarande högt antal smittade per dag, många inlagda på sjukhus varav oroväckande många intuberade (och patientåldern är sjunkande) samt att antal avlidna inte vill minska. Det är ett bekymmersamt läge och de flesta är oroliga över hur det kommer att se ut en vecka efter påsk. I måndags sattes det in extra poliskontroller vid vägtullarna, bl a ut ur Aten, för att hindra folk att ge sig ut i byar och till öar. Ju närmare påskhelgen desto intensivare kontroller, även på tågstationer. Tveksamt hur effektivt det varit, men tecknaren Ilias Makris i ekathimerini.com fick in ett femetta i veckan:

Vaccinationsläget var så här t o m 28 april:
SE / GR / Kreta
Totalt 3 063 685 / 3 073 918 / 175 415
1 dos 2 329 490 / 2 134 872 / 121 027
2 doser 734 195 / 939 046 / 54 388
Vaccinationsfarten i Grekland ökar nu i och med att mer vaccin levereras. Det gör att fler vaccinationscentra kan öppnas. Man kör olika grupper parallellt med vaccinationsprogrammet, t ex ska vissa öar få alla vaccinerade oavsett grupp, Astra Zeneca körs för speciella grupper. Det finns en oro över att det förväntade antalet vaccinerade bland äldre (80+) inte blivit vad man önskat. Många äldre har flera krämpor och i vaccinationens början var få vaccinationscentra öppna (jag blev vaccinerad i Agios Nikolaos) vilket kan ha hindrat en del från att ge sig ut på resa. Därför funderar man nu på att göra hembesök – smart!
Man ökar också farten genom att privata kliniker ska få vaccinera.
Vaccineringarna gör uppehåll på söndag för att ge personalen andrum och möjlighet att fira påsk.

Påskfirandet och andra regler
I onsdags fick vi veta att vi fr o m torsdag 29 april fick resa inom vårt län på kod 6 ”training” alla dagar och inte bara på helgen. Jippi, sa jag så klart. Fr o m imorgon får köpcentra öppna med speciella regler (så klart).
Utegångsförbudet har olika klockslag under påskhelgen (rörigt!), men fr o m måndag träder det ikraft kl 23. Den 10 maj ska resor mellan län tillåtas.
På måndag 3 maj får serveringsställen öppna (de stängde 7 november ifjol). De får bara servera utomhus, det ska vara 1,5 m mellan borden och det får sitta 6 pers/bord och personal och gäster ska ha munskydd (inte när gästerna äter, givetvis…) plus regler om desinfektion osv. Personal ska testas 2 ggr/veckan. Dessa tester ska fortgå hela sommaren och göras även om en person är vaccinerad. Gissa om det föder irritation! I veckan fick jag höra: ”varför ska vi testas 2 ggr/veckan även om vi är vaccinerade men turister behöver bara visa vaccinationsintyg – inte testas!”.
Meddelandet om öppnande startade ett gnällande och gnyende med en gång! De skulle bara få ha öppet till 22 eftersom utegångsförbudet träder ikraft 23 så en del sa att det var nog ingen idé att öppna. Andra påstod att de inte kunde öppna för de saknade pengar i kassan och utbetalning i sjunde stödåtgärden kommer inte förrän 5-6 maj. Till slut gick en minister ut och påtalade att ingen sagt att de måste öppna den 3 maj utan att det är tillåtet att öppna då. Då tystnade kritiken.
Den 10 maj beräknas grundskolorna öppna. Förhoppningsvis kan också alla gymnasieskolor öppna då (en del fick stänga direkt vid öppnandet för 3 veckor sedan). Det finns regler om självtest hos lärare och elever, jag tror att det ska göras 2 ggr/vecka.
Den 15 maj ska de koder som vi anger när vi går ut plockas bort. Tänk att det sammanfaller med när charterturismen släpps på – så konstigt. Det verkar som om regeringen tror att turister kommer från en annan planet där pandemi inte finns, men de stora turistgrupperna (t ex britter, tyskar och fransmän) har i en del stycken haft hårdare regler än vi. Eller så är det så att man absolut inte ska belasta semesterlediga hjärnor med regler utan bara öppna famnen. (ja, jag är sarkastisk – vi är några stycken i det här landet som inte uppskattar insläpp redan 15 maj – se mitt blogginlägg Det jäser och jag har syrebrist).

Påskfirandet är omgärdat av regler, bl a att alla ska ha dubbla munskydd, och att präster och funktionärer ska testas. I början av veckan kunde man på en del platser se köande präster. De största förändringarna är att ikväll får inte epitafen bäras omkring i procession utan den får bara bäras ut ur och runt kyrkan. Det kommer inte att fungera för alla vill fram och ta på samt gå under epitafen så det där med avstånd blir vad det blir. På påsknatten firas inte uppståndelsen vid midnatt utan kl 21.
Två saker är intressanta! Den grekisk-ortodoxa kyrkan och den kretensiska ortodoxa kyrkan (de är organisatoriskt skilda åt) lämnade varsitt förslag till hur påskfirandet skulle fungera. Den kretensiska kyrkan var mer långtgående, bl a ville de fira uppståndelsen vid midnatt och fördröja utegångsförbudet till kl 02, och regeringen gick på den grekisk-ortodoxa kyrkans linje. Det som jag tycker är intressant är att ifjol våras under lockdown var kyrkan mycket motsträvig till att följa regler och stänga kyrkor. Den kretensiska kyrkan var först med att stänga sina kyrkor och falla in i ledet, men nu var den mest långtgående. En kovändning eller kanske de förväntade sig någon favör i år efter förra årets hörsamhet.
Det andra som är intressant är hur de ortodoxa kyrkorna hämtat ljuset i Israel. Det tänds varje år genom ett mirakel i en grotta med alla ärkebiskopar närvarande. Ifjol fick de ditresta ärkebiskoparna vänta på flygplatsen, ljuset transporterades dit och överlämnades till var och en. Jag undrar hur det går till i år! Israel har ju hög vaccinationsgrad, men vill kanske inte släppa in ovaccinerade eller resenärer från länder med hög smitta. Jag har ingen aning.

Hur det blir med munskydd framöver vet vi inte så den som tänker resa hit får räkna med munskydd ute och inne, dvs som det är nu.

Jag vill poängtera att ovanstående regler kan vara annorlunda i ”djupröda” områden eller tillfälligt stängda områden.

Min påsk
Ja, jag ska inte till någon kyrka utan min påsk blir som ifjol – inget firande förutom grillat påskalamm på söndag. Jag hade ett pangfirande planerat ifjol och det ligger på vänt till 2022!
Påsksmällare har smält då och då under veckan, igår kväll smälldes en rejäl mellan husen i vår gränd och jag blev så överraskad att jag höll på att ramla ur soffan! Svårt att bli irriterad dock för i dessa tider måste folk få ha nå’t roligt.
Tanken att vandra imorgon försvann med prognosen med Sahara-damm och värmebölja, men eftersom vi nu får ge oss ut alla dagar i veckan kommer jag att rusa iväg så snart värmebölja och damm försvinner i nästa vecka!

Oss emellan – jag är ganska glad över att jag det inte lämpar sig att gå ut eller att delta i firande. Jag fick nämligen 2019 kläm på när de olika hälsningarna ska sägas under påsken:
”I år har jag äntligen fått en klar redogörelse om när de olika hälsningsfraserna Καλή ανάσταση! (”Bra uppståndelse!”), Χριστός Ανέστη! (”Kristus är uppstånden!”), Καλό Πάσχα! (”Glad Påsk!”) och Χρόνια πολλά! (ungefär ”God fortsättning!” i detta sammanhanget) ska sägas. Nästa år ska jag inte behöva göra någon förvirrad.”
(blogginlägg Påskfirandet i år)
Ingen hälsande ifjol och det blir inget hälsande i år så jag har glömt…måste få en repetition och se’n ska jag träna till nästa år. Då ska jag väl äntligen få rätt på alltihop!

Ha en skön Valborg, 1:a maj och helg! Var rädd om dig och andra!


13 tankar på “Damm, värme, vaccin, påsk och lite annat

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tror inte att alla resebolagen kommer att ösa in folk med en gång så sker det lite pö om pö så ska det väl gå att kontrollera. Se’n är det en annan sak hur man vill och vågar resa i dessa tider…

   Gillad av 2 personer

   Svara
 1. Pingback: De mest intressanta blogginläggen om resor i april 2021 – Halloj världen!

 2. Lena i Wales

  Zahara-dammet, känner igen det från Spanien.
  Skönt att vaccinationsfarten ökar hos er.
  Rörligt system för öppnande och förstår att många blir frustrerade när det är olika krav på boende och turister.
  Ta det varligt!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Pust! Damm och värmebölja…nu på kvällen så hög luftfuktighet att jag tror jag drunknar! Ur led är tiden. Jo, det är lite, lite konstigt med reglerna…..

   Gilla

   Svara
 3. Thalassa

  Saharadammet har jag också upplevt några gånger. Inte roligt alls!
  Vi har firat påsk så många gånger i byn på Kreta, och jag kan nog inte föreställa mig hur annorlunda det måste ha varit de senaste två åren. Vi har alltid stått utanför bykyrkan – med massor av människor – vid slutet av midnattsmässan. Efter den har ju ”alla” kommit ut med tända ljus, gått runt och med sina ljus tänt vänners och grannars – och kindpussat såväl bekanta som obekanta! Trevligt, glatt och lite högtidligt, men jag tror att vi även efter pandemin kommer att tänka ”vilken smittspridning!”.

  Nu hoppas vi att påskfirandet och öppnandet för turismen inte resulterar i ökad smittspridning.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Var med inne i kyrkan nå’n gång! Det är väldigt högtidligt när ljusen släcks och prästen kommer fram med ett ljus och de längst fram tänder sina och sedan vänder sig om och det sprider sig.
   Vi håller tummarna att vi inte får skyhöga siffror på måndag!

   Gilla

   Svara
 4. Thalassa

  Vi har varit med inomhus för kortare stunder före ljuständningen. Det är tyvärr alltid väldigt trångt, och många vill komma in, så det har oftast känts mest rätt att lämna plats för byborna och deras grekiska besökare. Många unga besökare går också in, kysser krucifix och/eller ikon och går sedan ut för att vänta.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s