Det jäser och jag har syrebrist

I helgen var jag ute och vandrade, men det ska inte detta inlägget handla om utan det får komma i nästa inlägg. Att komma ifrån civilisationen och njuta av naturens läkande kraft är viktigare än nå’nsin för nu är det rörigt i Grekland. Och förvirrande. Och argt. Och en massa annat.

Antal fall ligger högt, framför allt när man tittar bakåt. Inlagda på intensiven ökar och intuberade blir yngre och yngre. Enligt en läkare är 70 % av de intuberade 35-50 år utan underliggande sjukdomar. Vi är, som större delen av världen, mitt i tredje vågen. Länder runt om på vårt klot lämnar skrämmande rapporter. Virusförnekarna och scamdemikerna (de som kallar pandemin för scamdemi) fortsätter tro att politiker, vård, drabbade, anhöriga och media medverkar i en världsomspännande konspiration där alla ljuger med syfte att….ja, det där med syftet har jag inte fattat än. Vaccineringarna är igång, men det verkar som om väldigt få förstår att det tar tid att vaccinera miljontals med människor och att det är först då viruset kommer att få motstånd och lugna ner sig. Och med miljontals menar jag inte bara västvärlden utan hela världen.

Det är restriktioner, utegångsförbud och lockdown lite varstans. Precis som på andra platser börjar folk här i Grekland att bli ”trötta” på restriktionerna och vår partiella lockdown. Jag förstår tröttheten utifrån att det varit så olika bud fram och tillbaka de senaste tre månaderna, men det jag är trött på är viruset och alla som inte fattar att vi måste skydda varandra tills vi tagit kontrollen från viruset.

Jag har hela pandemin känt mig trygg i Grekland med en expertgrupp och regering som tycks ha haft ett gott samarbete, reagerat och agerat snabbt och effektivt. Nu har det vänts uppochner och jag känner mig förvirrad, otrygg och mållös. Eller som vi säger i vår familj: ”Jag får syrebrist!”. Det är som om regeringen fått en stroke och inte vet vad den gör. Hela tiden har de intygat att folkhälsan är första prioritet. Tills nu. Eller ja, de säger fortfarande det, men handlar i motsatt riktning. Ett typiskt fall av att den ena handen inte vet vad den andra gör.

Dagsläget för oss i röda områden är att vi har utegångsförbud nattetid, vi har ett antal koder som vi måste ange när vi ger oss hemifrån, munskydd överallt utanför hemmet, det får vara tre passagerare i en bil (barn oräknade) osv. Bryter vi mot något av detta blir det böter. Dessutom finns regler för antal personer i butik, hur man får gå till en butik (click away och click inside), serveringar är stängda, myndigheter tar bara emot bokade besök, alla butiker är inte öppna osv. I de djupröda områdena är reglerna striktare.
Gymnasieskolorna öppnade förra veckan och några fick stänga igen dagen efter pga för många positiva testresultat hos lärare och elever. Övriga skolor är fortfarande stängda, vårterminen förlängd med två veckor.
Sedan tre veckor får vi ta bilen och köra inom vårt län med kod 6 ”träning” – på helgerna. På vardagar får vi gå och cykla inom vår kommun.

Nästa vecka är det Stilla veckan med påskdagar 30 april-3 maj. Ifjol blev det inget påskfirande för då satt vi i hård lockdown. I onsdags lämnade kyrkan in sitt förslag till hur påsk kan firas och vi väntar på besked. Troligen blir det ok att samlas utanför kyrkorna med ett maxantal och inte tillåtet att resa mellan länen. Det är mycket osannolikt att serveringar öppnar före påsk, troligast 4 maj.

popular-athens-square-under-scrutiny-for-second-night-in-a-row-after-weekend-parties
Bild från ekathimerini.com

Det hålls party på torg i Aten, specialpolis placeras ut för att stoppa festandet men då bytte de bara torg. Det delas nu ut gratis självtester till oss på apoteken (för elever och lärare är självtest obligatoriskt) och det här dök upp i veckan:
The head of the Thessaloniki Prosecutor’s Office has asked police to file charges against internet users who upload posts calling on the public to refuse to test themselves for Covid-19.
Det verkar som om det finns de som tror att viruset inte ska drabba dem. Jag tycker deras protester är som om de spottade på vårdpersonal, sjuka, avlidna och anhöriga.

Så här långt är väl de flesta åtgärder ok. Som läget ser ut med smittspridning och situationen på sjukhusen måste vi hjälpas åt att skydda varandra. En hård lockdown (som den vi hade ifjol våras) vill ingen ha. En period i början av året använde regeringen sig av ”öppna/stänga” i takt med smittspridning och antal drabbade. Det blev oerhört rörigt och till slut orkar få hålla reda på vad som gäller just nu. Jag håller i stort sett bara reda på vad som gäller för mig och greppar inte längre vilka regler som gäller i helhet.

Men det jäser alltså redan. Och regeringens stroke, eller vad det nu är som drabbat dem, fungerar som att lägga flera pinnar i brasan. Mot bakgrund av ovanstående har de beslutat att fr o m igår släppa in resande från vissa länder! De ska kunna uppvisa vaccinationsintyg eller negativt test. Från början fanns en text med i inresereglerna om att ”öppnandet” endast gällde resande på ”nödvändig” resa. Den texten togs bort. Samtidigt togs bestämmelsen om karantän för inresande bort. Låter det logiskt? Vettigt? Rationellt?
Så här ser vi boende på det: hur i h—te kan man släppa in andra människor innan man släppt ut oss?

Och nu bolmar det ur jäsningen! Ilskan och förvåningen är stor. Några kommentarer jag fångat upp på sociala media och i artiklar:
”Hur kan turister släppas in när våra barn inte kan gå i skolan?”
– ja, inte mycket att säga om det. Det är helt enkelt ofattbart.
”Vi får inte resa mellan länen, men turister ska få resa in och runt!”
– myndigheterna garanterar och poängterar att samma restriktioner och regler som gäller för befolkningen i Grekland även gäller för inresta. Jo, hallå! De ska få åka till den ort de uppger på sin PLF eller vad det heter och se’n stanna där i enlighet med reglerna. Vem ska kontrollera det?
”Är pengar viktigare än människorna? Sjukhusen är fulla, fallen ökar!”
– ja, man undrar.
”Regeringen struntar i befolkningen och smörar för turisterna.”
– det ser onekligen så ut.
”Jaha, då blir det som ifjol så när turistsäsongen är slut sitter vi i lockdown igen!”
– nja, det finns en stor skillnad mot ifjol och det är vaccinet. Ju fler som så fort som möjligt blir vaccinerade desto snabbare får viruset motstånd och lugnar ner sig. Så i sommar hoppas jag att vi i alla fall ska kunna resa mellan länen och i höst kanske i hela Grekland!
”Om inte regeringen bryr sig om reglerna så gör inte jag det heller.”
– aj, aj, den här är farlig. Väldigt farlig.
”Ifjol tog det sju veckor att öppna upp steg för steg – ska det nu göras på två veckor?”
– ”två veckor” handlar om den 14 maj då Grekland ska öppna helt för turism. Det var tidigare ett planerat datum beroende av utvecklingen, men nu talas det om att det är ett ”heligt” datum!

Vad betyder det här i min lilla tillvaro? Jo, att min trygghet försvunnit, jag är glad att jag fått dos 1 och ser fram emot dos 2. Tills jag fått den fortsätter jag umgås i min bubbla där det finns tre personer sedan 7 november. Ytterligare sex personer har jag träffat en gång vardera. Men jag har väldigt svårt att förstå att jag inte kan få köra upp i bergen och vandra på en vardag samtidigt som turister tas in.
Jag har beslutat att när lockdown lyfts och jag kan starta med att erbjuda vandringar igen kommer jag att be mina kunder att visa vaccinationsintyg. Jag vet att man både kan smitta och bli smittad fast man är vaccinerad, men man får en betydligt lindrigare form av covid-19. Alltså bidrar jag inte till att kunder blir allvarligt sjuka eller att belasta sjukvården. Givetvis tar jag inga kunder förrän jag själv är färdigvaccinerad.

Förutom regeringens irrationella beteende är jag fascinerad av att det finns folk som kan tänka sig att resa i vår och att det är viktigare än egen och andras hälsa. Är resa verkligen en livsnödvändighet? Kan vi inte lugna oss någon månad till, säg att Grekland siktade på att öppna 14 juni – det skulle kanske fungera för alla.
Pandemin pågår fortfarande. Den är den värsta, djupaste och farligaste kris jag upplevt under mitt snart 63-åriga liv. Kanske de som tycks ta lite lätt på det har upplevt värre kriser, vad vet jag.

Och innan någon går igång om hur viktigt det är att stödja den grekiska befolkningen (och befolkningen i andra länder) ekonomiskt genom att resa hit så tänk igenom detta:
– ta reda på vad som gäller på resmålet (hur kul är det att sitta fast på ett hotell…) och hemfärden. Ta reda på vad försäkringen gäller för och glöm inte blå EU-kortet vid resa inom EU.
– bo inte all inclusive för det tjänar bara resebolagen på. Hotellen får reducera sina rumspriser rejält för att få kontrakt (såvida inte resebolaget äger anläggningen för då tar de ju hela vinsten själva) och personalen anställs för låga löner.
– använd inte bokningstjänster som t ex booking.com. De tar procent på bokningar så boka direkt där det är möjligt.
– ät ute (vilket är jäkligt svårt för tillfället….) och vid självhushåll handla inte på Lidl utan i grekisk butik.
– gör utflykter, dvs hyr bil, cykel eller vespa.
– besök sevärdheter, ta del av organiserade aktiviteter!

Och innan någon går igång med att inte vara ”välkommen” så visst är turister välkomna, men inte just nu. Både för vår och turisternas skull behövs det försiktighet. Ingen ska i onödan bli sjuk eller smitta någon annan.

Då ser vi fram emot helgen då vi får komma ut från hem och stad/by! Tyvärr ser inte väderprognosen för söndag så bra ut hos oss, men vädret rår ingen över. Men lite taskigt är det….

Bäst jag slutar här innan jag får huvudvärk ovanpå syrebristen!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook


14 tankar på “Det jäser och jag har syrebrist

 1. Ann

  Jag ser så fram emot att få besöka Grekland igen, dock inte så fort som möjligt utan när jag fått vaccinationerna och känner mig säkrare att jag inte riskerar andras liv genom min reslust.
  Ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Framför allt har de skiftat så mycket att man nu känner sig alldeles snurrig! Igår fick vi dock några datum att förhålla oss till och förhoppningsvis kommer mer info imorgon.

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Så Lasithi är också rött nu – tråkigt men inte konstigt. Ja, det är en nedra situation överallt. När det gäller resandet ställs grupper mot grupper. ”Livsviktigt att Grekland får tillbaka turisterna NU” och ”kom inte hit ännu och sprid smittan”. Jag är helt inne på din, och Anns, linje: längtar men kommer inte att resa förrän jag är färdigvaccinerad OCH läget är under kontroll i vår by. Hundraprocentig kontroll lär vi inte kunna få/ha men vaccinationsläget i ”vår” kretensiska familj o omgivning följer vi noggrant. Vi måste alla ta vårt ansvar nu och inte leta efter ”snikvägar” och ursäkter för att resa! Hoppas – och tror – på oktoberresan.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Lasithi har varit rött ett tag. Under en period hade vi tre färger, men sedan ändrade de det till två. Plus att en by eller en kommun kan läggas i hård lockdown under en begränsad tid. Ett tag var Lasithi i djuprött pga ett utbrott i Agios Nikolaos, men efter en vecka tänkte de till i Aten och ändrade så Ag Nik var djuprött och resten av Lasithi rött. Det blev ju mer ”rätt”.
   Jag vill gärna resa till Sverige och behöver fixa några saker, men det får vänta! Planerar att resa på Kreta i höst om det går.
   Igår fick vi några datum att förhålla oss till och vi hoppas på tydligare info imorgon. I och med dörren öppnas helt för turister 14 maj så var de tvungna att blidka oss…..

   Gilla

   Svara
 3. Lena i Wales

  Vi håller så sakterliga på att gå ur lockdown här i Wales och smittosiffrorna är väldigt låga här, skriver om det på bloggen imorgon.
  En svår balansgång, ekonomi och välbefinnande. Jag tycker att välbefinnandet är viktigast, men det är ju enkelt att säja. Brister i ekonomi leder till sämre mående. Inte lätt.
  Jag kan inte se att resande är livsnödvändigt. Jag skulle kunna tänka mig att åka till Spanien så snart det öppnar upp, men dit åker jag ju inte som turist, utan från hem till hem och tänker stanna länge. Lite skillnad. Saknar mitt andra hem.
  Trevlig fredag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   För mig väger fortfarande covid-19 tyngst. Får man den och det går illa så har det ingen betydelse hur ekonomin ser ut. Får man den inte kan man börja agera för att få ordning på sin ekonomi. Men visst, många har det tufft. Jag har sett en urbra dokumentär på BBC: Pandemic 2020. Där får ”vanliga” människor från olika hörn av världen komma till tals – ger perspektiv! Ska nog blogga senare om de programmen.
   Skönt att det går på rätt håll för er, att ni ser en positiv förändring! Grattis!
   Ha en skön helg!

   Gilla

   Svara
   1. Inger Hansson

    Jag bokar fortfarande inga resor. Känns frustrerande inför sommarsemestern men jag vill se att allt har återgått till någon slags normalitet igen innan jag bokar något med någon längre framförhållning.

    Gillad av 1 person

    Svara
 4. Pingback: ia mitt i livet

 5. Pingback: Damm, värme, vaccin, påsk och lite annat | ia mitt i livet

 6. Pingback: De mest intressanta blogginläggen om resor i april 2021 – Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s