Smitta, vaccin, regler, vardagsfrihet och några nyheter

Jag vet inte riktigt vart detta inlägg kommer att ta vägen. Det pågår mycket nu så det snurrar bra på hjärnkontoret. Detta blir nog ett inlägg om lite av varje.
En anledning till snurret är att efter sex månader upplever vi nu ett öppnande i rasande fart. Visst, det är skönt och befriande att kunna gå ut för att fika och äta, men samtidigt känns det lite svårt att tillvaron ändras så snabbt. Det sägs att det tar 21 dagar att skaffa sig en ny vana och rutin så efter sex månader….ja, det är en stor omställning.

Jag har sett på statistiken för bloggen att inlägg med rubrik som innehåller resa, vaccin, smitta o likn är de som får flest läsare. Jag trodde att det skulle vara tvärtom, dvs att de inlägg som inte handlar om det vi matas med varje dag skulle locka mest.
Så vi börjar väl med lite siffror och information.
(klicka på bilden för större format)

Så här ser vågorna ut i Grekland för pandemin, t o m 12 maj 369 554 fall och 11 211 avlidna. Tydligt är att första vågen inte blev så allvarlig tack vare snabbt ingripande med hård lockdown. Lika tydligt är att tredje vågen (som vi är i just nu) är Greklands allvarligaste. Lägg därtill att sjukhusen är i stort sett fulla, många är intuberade. Vi har haft ”mjuk” lockdown med växelvis öppna/stänga (som varit väldigt förvirrande) och många människor har tröttnat på regler.
(siffrorna hämtade från den grekiska officiella sidan emvolio.gr och från svenska folkhalsomyndigheten.se)

Vaccinationsläget t o m 12 maj ser ut så här:
GR / SV
Totalt utförda vaccinationer 4 078 316 / 3 957 465
Fått första dos 2 668 401 / 3 060 144
Fått andra dos 1 448 764 / 897 321
Obs! Det finns ett räknefel i de grekiska siffrorna! Om fått första och fått andra stämmer ska totalen vara 4 117 465. Oavsett var räknefelet ligger så har Grekland färdigvaccinerat fler än Sverige. Det är ingen tävling, men som jag skrivit tidigare: det är lite roligt att effektiva, duktiga Sverige blir omsprungit av ett medelhavsland som ofta ses som oansvarigt och rörigt.
Totalt i världen hade igår 1 375 036 311 vaccinerats. Det har inte så stor betydelse hur stor vaccinationsgrad enskilda länder i västvärlden uppnår eftersom hela världen måste nå en hög grad för att viruset ska lugna ner sig. Vi i den priviligierade delen av världen måste dela med oss – om inte annat så för vår egen skull.
En glad nyhet i veckan för min del är att vi som fått AstraZeneca som första dos även får den som andra dos. Grekland blandar inte vaccin förrän de studier som pågår runt om i världen rapporterat sina resultat angående skyddsgrad, biverkningar osv för vaccinblandningar. Jag har varit orolig för jag vill inte vara testperson för hemmagjord vaccincocktail, men det behöver jag alltså inte oroa mig för!

När det gäller vaccin har ett tillfälligt borttagande av patent diskuterats så mer vaccin kan produceras och bli billigare med tanke på ”tredje världen”. BBC reder ut begreppen på ett bra sätt, tycker jag.
Så har vi orosmolnet österut: Indien och nu också Nepal. Hjälp kommer från olika länder, men de behöver givetvis mycket hjälp och stöd. Människor i tätbefolkade länder har naturligtvis svårt att hålla avstånd avstånd. Och människor i slumområden, kris eller krigshärjade områden måste lämna hemmen för att försöka få tag på en dagsinkomst och mat. Det måste styras om mängder med hjälp och vaccin till sådana områden!

Igår fick vi information om att fr o m imorgon upphör kravet på att skicka smskod när vi lämnar hemmet, resor mellan län är tillåtna (speciella regler för resande till och från öar), utegångsförbudets början nattetid flyttas från kl 23:00 till 00:30 och click away/click inside till butiker tas bort. Annat har hänt under de senaste dagarna, bl a har rättsväsendet öppnat upp, men jag tar bara upp det som rör min tillvaro. Munskydd, avstånd, handtvätt och desinficering står givetvis kvar.
Ifjol tog öppnandet sju veckor så det har alltså gått fort denna gång även om en del kvarstår som ska öppna senare i maj. Och tänk så märkligt att det sammanfaller med den stora dagen: öppnande för charterturismen! Vid presskonferensen igår gavs fyra förklaringar till varför det är ”säkert” att öppna upp nu i tredje vågen jämfört med det långsamma och försiktiga öppnandet ifjol. Förklaringarna lät i mina öron som lamt och dåligt försvar. Vi som är kritiska till det snabba öppnandet vid denna tidpunkt hoppas att vi har fel i våra farhågor, framför allt rädslan för att sitta i lockdown igen i höst.
Givetvis är alla välkomna till Grekland – det är inte det kritik och tveksamhet handlar om!

Hur som helst – för tillfället lägger jag givetvis en del tid på att gå ut och äta! De pengar som samlats på hög under lockdown kommer nu väl till pass. Några inköp till hemmet har det också blivit. Både hemmet och jag behövde piggas upp.
I tisdags var jag ute på en härlig vandring i klart väder. Vyer som sträckte sig långt, långt utom över havet eftersom där möts värme och kyla så horisonten var disig. Getterna lunchade uppe i träden, jag festade på kanelbullar (jodå, svenska minsann! mina två leverantörer reser till Sverige nu i maj, men det är nog hälsosamt för min midja…). Fågelkvitter och vinden samt getklockor var allt som hördes. Vad skulle vi ta oss till utan den läkande, avkopplande och energigivande naturen?
(klicka på foton för större format)

Det händer givetvis annat i Grekland och på Kreta än pandemi och turister.

Odlarna här i Ierapetra-området har fått kasta bort massor av tomater – priset är alldeles för lågt plus att det varit problem med leveranser i lockdown.

Ett lagförslag angående husdjur och herrelösa djur diskuteras i dagarna. Man har fastnat lite på den del som föreslår att sterilisering av herrelösa djur ska vara obligatorisk. Det låter konstigt i mina öron för de har ju ingen ägare som man kan ställa krav på eller bötfälla. En anledning till att diskussionen fastnat på den här delen är också att det finns de som hävdar att herrelösa djur har rätt till reproduktion. Det argumentet är lite knepigt för i förlängningen ”föder” det problemet, dvs de herrelösa djuren blir fler och fler. Idag beräknas det finnas mer än 1 miljon herrelösa hundar och betydligt fler katter. Antalet har inte minskat under lockdown som många trodde. Lagförslaget lär också innehålla delar om tillsyn, hur försummelse ska definieras, bötesbelopp med mera.

Munkrepubliken Athos har haft stängt i en månad och öppnar nu igen för besökare och pilgrimer. Utrikesministern har informerat om vilka regler som gäller, bl a hur många som får resa in per dag, att det inte är tillåtet att röra sig mellan kloster.

På immigrantfronten intet nytt. Antal immigranter som anländer har minskat något. I ett läger låg en immigrant död i flera timmar, omgiven av möss och råttor. Gnagarna, sopor och våld är en vanlig syn i lägren, enligt immigranterna och hjälporganisationer.
Samtidigt kom nyheten i The Guardian, baserad på bl a rapporter från FN-organ, om de olagliga metoder som EU tillämpar för att trycka tillbaka immigranter, det finns t o m dödsfall. Jag är europe och jag skäms. För om vi kan tänka oss att behandla medmänniskor så skamligt – vad är vi då?
Samtidigt rapporterades om UK:s nya asylpolitik, ansvarig minister Priti Patel. Som så ofta ska ”problemet” lösas genom att människorna ska lämpas över på någon annan. Hela upplägget strider mot FN:s flyktingkonvention som britterna var med om att skriva 1951. Priti Patel kanske inte låter så ”engelskt”, men hon klarar sig nog för hon är född i England.
Suck!

Grekerna är upprörda över ett ovanligt mord som ägt rum i en förort till Aten. Vid ett inbrott i en bostad bands mannen och kvinnan mördades. Nu flyger det runt ett foto på nätet där en polis håller vittnet i famnen: parets 11-månader gamla dotter. Som det beskrevs i ekathimerini.com:
”Three thieves strangled a young mother in front of her 11-month-old child on Tuesday after breaking into her home in an Athens suburb and tying up her husband, police said.
The thieves made off with money and jewelry after killing the 20-year-old woman, who was born in Greece but had a British passport, the police said. Her husband, a 33-year-old pilot, survived.
The thieves also killed the family’s dog and left it hanging on the fence of the house in the suburb of Glyka Nera, the police added.
Greeks are used to gangland killings but the strangling of the woman in front of her child prompted shocked headlines. “Horror at Glyka Nera,” wrote the website Proto Thema. [Reuters]”

Det finns som bekant en fond i EU för hjälp och stöd till EU-länder under och efter pandemin. Grekland är en av de största mottagarna och i veckan fick Grekland godkänt en stor summa (jag har tappat bort artikeln) som ska gå till serveringsställen (troligen bara tavernor och restauranger).

Och konflikten i östra Medelhavet fortsätter! Samtal, utspel, nya avtal. Jag måste erkänna att det varit så mycket kring pandemin att jag är dåligt uppdaterad. Ska åtgärda detta så snart som möjligt!

Till sist
Organiserade stränder (de med parasoll och solstolar) fick öppna i lördags så nu väntar jag på att vår centrala strand ska komma igång. Jag gissar att det pågår förhandling mellan kommunen och hyresgästen. Det är nämligen så att den som tillhandahåller solstolar osv på strand betalar hyra till kommunen – därför är det inte gratis. Tänk på det!

Imorgon blir det en kort vandring/långpromenad innan det är dags för helg! Temperaturen ska sjunka något fr om onsdag – då blir det fler och längre vandringar – härligt!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook


9 tankar på “Smitta, vaccin, regler, vardagsfrihet och några nyheter

 1. Mari Fahlqvist

  Jag har ingen aning om dina siffror avseende genomförda vaccinationer i Grekland resp Sverige stämmer.
  Men Sverige har sedan en tid ändrat strategi och prioriterar nu, liksom flera av våra grannländer, att så många som möjligt får en första dos vaccin. Detta för att åtm få ett partiellt skydd i befolkningen. Andra delen ges alltså senare. Dessutom har vi (jämfört med Grekland) högre vaccinationsgrad av äldre medborgare, för att undvika svår sjukdom och död.
  Bra eller dåligt? Vet ej!
  Tack för fin rapport från Kreta.
  / Maria

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har hämtat siffrorna från dels den grekiska officiella sidan emvolio.gr och dels från den svenska sidan folkhalsomyndigheten.se
   Har lagt till uppgift om var siffrorna är hämtade!

   Gilla

   Svara
  2. Lena

   Siffrorna för Sverige resp. Grekland stämmer nog. Jag brukar själv på skoj jämföra länderna, det är som sagt ingen tävling men det är lite kul att se. Som Ia skriver så är det oväntat att det ibland lite kaosartade Grekland på ett sådant lyckat sätt har ordnat upp vaccineringen med tider och allt samt det officiella intyg man får när man vaccinerats klart. Även de äldre här har hade ju i förtur, man började högst upp i åldrarna och går nedåt. Olyckligtvis finns det både äldre och yngre som är negativa till vaccin.
   En fin söndag till alla!

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Thalassa

  Fyllig, varierad och intressant rapport – som alltid från dig! Glädjande också i vissa delar. Tack, det behövs! Farhågor och orosmoln finns på så många ställen nu. Förutom de du nämner är ju den indiska muterade virusvarianten otäck. Den oroar ganska många i England nu rapporterar våra vänner.
  Så hoppas vi förstås att det snabba öppnandet hos er inte orsakar något bakslag. Själv väntar jag på den andra dosen Pfizer, men den kan dröja en månad till. Hur som helst bokar jag ingen resa någonstans förrän jag är ”klar”.
  Fortsatt trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, Indien oroar. Vaccin måste spridas så vi får lugnat ner coronan. Jag bokade om min resa till England till maj 2022 – känns bra. Behöver resa till Sverige och vill träffa familj och vänner, men det får vänta. Ni har det ju lite bekymmersamt med smitta.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 3. Lena i Wales

  Känner igen omställningen från hårda restriktioner till frihet, den är inte lätt.
  Det talas ständigt om Indien, en gammal koloni, på nyheterna här i UK, om den hemska spridningen och om all hjälp de behöver. Fruktansvärt!
  Vad härligt att du kom ut på en vandring, det behövde du.
  Så hemskt att behöva slänga bort så mycket mat.
  För mig, förvånande siffra om herrelösa hundar, trodde inte det var så utbrett fortfarande. De ställer verkligen till med problem. Här i UK har vi nog inte så många herrelösa hundar, men enormt många hundar, varav många bara släpps ut lösa att vandra omkring, vilket och ställer till stora problem.
  Hemsk mordhistoria, usch. Tänk vilken grymhet det finns.
  Trevlig söndag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tycker att situationen är bättre med herrelösa djur sedan jag började resa till Grekland på 80-talet, men jag kan ju egentligen bara uttala mig om Ierapetra eftersom jag rest hit över tid.
   Indien-varianten har väl kommit till England? Förfärligt också för lilla Nepal!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s