Nya begränsningar i tillvaron och en utskällning

Vi gladdes åt att en del begränsningar lyftes i fredags, dagen innan Grekland öppnade för charterturismen. Jag har skrivit om det tidigare här i bloggen och då också nämnt att det finns kritik och oro, men också glädje. Igår och idag har jag dock upplevt nya begränsningar i min tillvaro.

Den första nya begränsningen upptäckte jag igår då jag åt frukost på stamstället. Där passerar en hel del söndagsflanörer. Vi ligger utanför de stora turiststråken, men några turister har hittat hit även i år. Döm om min förvåning när det var enklare att hålla räkning på de turister som hade munskydd än de som var utan! Om man missat regeln så borde det väl plinga till på hjärnkontoret när de flesta runt omkring som är uppe och går har munskydd. Jag la ner min bok och funderade en stund.
Bör man inte följa regler och lagar dit man reser? (annars ska man kanske stanna hemma…)
Vet de inte att de kan få böter? (kanske har en väl tilltagen semesterkassa)
Råder det inte pandemi i alla länder? (hallå! det har pågått i över ett år nu!)
Är alla på hjärnkontoret på semester? (kalla tillbaka styrkorna – du kan njuta ändå fast inte allt är ”som vanligt”)
Förstår man inte hur viruset smittar? (det räcker med ett möte, en person…och alla har inte ens symtom)
Kanske det är så att negativt pcr-test gör att folk tror att de är smittfria fast testet är ju ganska värdelöst eftersom det bara är ett resultat från ett givet ögonblick. Personen kan sedan ha träffat många människor och vistats i miljöer där smitta finns.
Har självupptagenhet och empatibrist gått så långt att vi inte tar ansvar för varandra? Hemska tanke.

För mig innebär det att min tillvaro blir beskuren eftersom jag nu måste vara väldigt försiktig. Jag ska imorgon till Iraklio, det är en förening av nytta och nöje, men det blir inget besök i basaren eller på andra trånga platser. Jag kommer att uträtta mina ärenden och förhoppningsvis äta en god lunch, se’n blir det hem igen snabbt och säkert.

Den andra nya begränsningen går det inte att göra något åt, det finns inte ens ett vaccin: vädret. Du som följt bloggen ett tag vet att vi hade en ovanligt varm vinter som följdes av en kylig vår och nu har sommarvärmen slagit till. Naturen kom igång väldigt tidigt för att sedan få en örfil av våren och nu en till av försommaren. En hel del växter har redan börjat stänga ner och bara ett fåtal blommor är igång.
Jag är så klart vandringsugen efter olika uppehåll och snäva öppningar under de senaste sex månaderna och har idag varit ute på en ganska lång och jobbig vandring. Det jobbiga kan delas upp i två delar: den ena är att min form inte är lika bra som den brukar vara denna tid på året, den andra att temperaturen är som i mitten av juni men vi är i mitten av maj. Det var varmt och svettigt idag trots att jag var uppe i bergen!

Fortfarande grönt och nu också inslag av Phlomis cretica (Jerusalem salvia).

Det var ändå skönt och avkopplande att komma ut. Killingar kallade på varandra eller på sina mödrar (de var kanske och fikade eller på ”tjejträff”…), korpar följde mig skrattande, massor med små insekter i farten om man tittar efter, fantastiska vyer även om det är lite disigt vid horisonten.

Jag var ute en runda i sta’n igår och fick då ihop en fotoserie på en jägare som jag tycker blev riktigt lyckad! Jägaren märkte över huvud taget inte att jag var i närheten – jag tror att det kallas koncentration:

Så var det den där utskällningen! Det har tydligen varit en hel del regelbrott o likn sedan i fredags, speciellt syndiga har Attika varit läste jag i artikel på ekathimerini.com. Det föranledde Mitsotakis att idag göra ett uttalande. Jag tycker att delar i uttalandet är något orättvisa utifrån där jag bor, andra delar är bra påminnelser. Och det där med ”significant de-escalating” stämmer inte. Jag undrar bara hur han ska få ut den här informationen till alla – både invånare och turister!
(google-översättning till svenska av uttalandet i artikel i newsbomb.gr blev så knasig så jag har lånat översättning till engelska gjord av Coronavirus news Crete på facebook)

”I would like to express on the one hand my satisfaction and my joy for the fact that since last Friday our travels have been liberalised and we have added degrees of freedom in terms of economic and social life.
On the other hand, to express my concern about the fact that many of our fellow citizens seem to believe that we have already gotten rid of the pandemic, which is obviously not the case. Of course we see a significant de-escalation in the number of cases, hospital admissions and intubation, but the pandemic is still here, lurking, the wall of immunity has not yet been built to the extent we would like, even though we vaccinate more than 100,000 of our fellow citizens every day.
Therefore, I have to ask for a lot of attention for the coming weeks, full implementation of the few remaining measures regarding the use of the mask, the avoidance of overcrowding and of course the full compliance of professionals in the industry, especially in the restaurant, the measures as they have been determined by the experts.
We will be strict in enforcing the law, as it is very important that this positive course that has been formed in recent weeks to continue smoothly and as we arrive in June and many more visitors will come to our country, the epidemiological data will be very better than it is today to spend a truly free summer.
Freedom does not mean irresponsibility. Let us say this again: freedom does not mean irresponsibility. We are free to do many more things than we did a few weeks ago, but we must continue to be careful, to protect ourselves, those we love. And of course through our behaviour and individual responsibility we protect the wider society as a whole.”

Frihet har alltid ett pris. Den som inbillar sig att den är helt fri lever i en illusion. Vi är alltid beroende av olika saker, bl a varandra. Ska det verkligen vara så svårt att respektera och skydda varandra i en pandemi?

Nu ska jag förbereda middag och min utflykt imorgon. Panda har kollats av killarna på verkstaden idag så han är klar. Jag tror att jag kör upp genom att ta vägen västerut via Martha…och sedan National Road hem på eftermiddagen…ska ge mig iväg tidigt…

Ha det bra! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

13 tankar på “Nya begränsningar i tillvaron och en utskällning

 1. evamyrenberg@gmail.com

  Ja du Ia, det är helt makalöst att folk kommer hit och beter sig på det viset. Att folk här struntar i mask, en del av dem iaf, är inte heller kul, men att åka på semester till någon annans hem och strunta i allt? Hoppas, men tror tyvärr inte, att de får böter. Gissar att de inte vågar bötfälla turisterna…. för känsligt läge skulle jag tro. Jag går utan mask när jag är ute med hunden och det inte finns folk omkring, annars åker den på.

  Jerusalem sage heter nog lejonsvans på svenska…. om det är samma…..

  Kram på dig och hoppas du får några härliga promenader framöver ❤️

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tror inte heller att turister kommer att bötfällas, därför var Mitsotakis uttalande lite håltomt eller ”spel för gallerierna”.
   Jag har inte mask när jag vandrar och när jag går en runda i sta’n och gatan är folktom så drar jag ner den lite – måste få andas.
   Nja, lejonsvans heter tydligen Phlomis fruticosa som är en mintväxt enligt Wkikpedia så det är inte samma.

   Gilla

   Svara
 2. Monika M Ringborg

  Likadant överallt! 😦 Hörde av några som åkte kollektivt i Stockholm, innan vaccineringen kom igång ordentligt. Vagnen var full och två hade munskydd och de var fullt vaccinerade (vårdpersonal). Tack och lov är väl de flesta tänkande och ansvarsfulla människor, men det räcker med den klick som inte är det, för att smittspridningen ökar eller står fortfarande kvar på en hög platå som i Sverige.

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Monika M Ringborg

    Tänkte inte på den ekonomiska delen, för vi har ju inte böter då det gäller munskydd. Du har helt rätt att om de nu inte tänker på andra eller på risken att bli smittad, så åtminstone på sin semesterkassa. Jag blir mörkrädd!

    På tal om något roligare – Katten hade bara ett mål i sikte och det var inte dig 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Lena i Wales

  Så bedrövligt när man inte följer reglerna i det landet man turistar i. Detta är verkligen respektlöst.
  Jag är orolig här i UK också nu när vi har börjat öppna upp. Alla verkar tro att smittan är borta, fast å andra sidan har många fått vaccinet, men det innebär inte fritt fram, vilket många verkar tro. Det är nu vi ska vara extra försiktiga, när det öppnas upp.
  Bra skrivit, tack!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Pingback: Iraklio i en körig vecka! | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s