Härligheter

Härligt kan vara på så olika sätt och i veckan har jag haft två härliga dagar fast väldigt olika. Och över alltihop lyste solen, i alla fall det mesta av tiden.

Stadstur
I onsdags gav Panda och jag oss iväg västerut med Iraklio som slutmål. Körde via Martha, Arkalochori och uppåt. Alltid förtjust i att få färdas på centrala Kreta med sitt annorlunda landskap. Framme i Iraklio tog jag en sväng i några butiker. Jag är ju ingen shoppare, men februarirea (den andra stora rean är i augusti) måste man ta en titt på. Några toppar och en tröja, sedan var jag nöjd.
Givetvis blev det också en titt in på Konstmuséet (Markusbasilikan) där en utställning pågick.  Konstantinos Moudatsos verk var för moderna och nästan surrealistiska för min smak. Men det är nyttigt att utmana sig själv och jag lämnade muséet med två favoriter (i sinnet, alltså) minsann!
Fika på favoritkafét, mer promenerande, letade upp sushirestaurangen Nori och det blir fler besök. Oj, så gott! På vägen dit passerade jag en indisk restaurang som ska provas nästa gång.
Med nya kameran i högsta hugg gav jag mig in i gamla sta’n. Den är annorlunda än de gamla stadsdelarna i Chania och Rethymno eftersom Iraklio blev sönderbombat under andra världskriget. Den är inte heller så nerklottrad som motsvarande i Chania och Rethymno. Iraklios gamla stad liknar faktiskt vår gamla stad i Ierapetra. Delar av Iraklions gamla stad är däremot betydligt ruffigare än hos oss. Jag vet att det finns krafter som trycker på kommunen att bevara och värna de gamla hus som finns kvar så att inte stadsdelen försvinner.
Jag lyckades komma in i kvarter med fin och läcker gatukonst (eller graffiti). Som en konstutställning i det fria! Tacksamt för mig som var fotograferingssugen.
Valde att köra National road hem, men givetvis först ett stopp på Praktiker. Det är en butik i min smak! Skulle köpa två saker och kom ut med sju – alla så klart mycket välbehövliga.
En härlig dag med ögonfröjd, godsaker, avkoppling, fint väder och fynd!

Naturtur
I fredags var det dags för årets första vandring i bergen! Och vad passade bättre än en ny vandring! När jag steg ur bilen så kändes det tydligt att jag inte var vid kusten. Kyligt, men en frisk och härlig luft. Vindstilla och fågelkvitter mötte mig.
Vandrade ännu högre upp, ganska jobbigt bitvis. När jag kom till pinjeskogen så tänkte jag på de som säger att öar i Medelhavet är bara bergiga och bruna. Ack, så lite de vet! Och så lite de ser sig omkring och upplever! Av våren fanns inga spår, men naturen är grön och grann.
Pinjeskogen var mycket stenig så jag var glad och tacksam över den lilla grusvägen. Getter traskade omkring och tänk så underbart att vara get där! Varierat landskap, olika natur, fina vyer – vad kan man mer begära eller behöva?
Ljusblå himmel med moln, solen försvann ett tag men det var bara skönt. Mörka, något hotfulla moln högre upp. De stannade där och jag tror inte att de släppte ifrån sig något regn. Bergstoppar med snö, utsikt över Mirabellobukten och Triptibergen – det är så andlöst vackert så det är helt enkelt inte klokt!
Inne i skogen dog batteriet i kameran. Först blev jag irriterad och besviken, men efter en stund var det skönt. Man upplever omgivningen på olika sätt genom ett kameraöga och utan kameran.
Så svängde vägen neråt och ungefär halvvägs ner tog skogen slut. Då kom vyerna igen och jag var bara tvungen att fika vid ett kapell. Det kändes som om hela världen låg för mina fötter. Eller i alla fall östra Kreta och Kretahavet (jag måste vänja mig av med att säga Egeiska havet!).
Efter cirka fem timmar genade jag genom en olivlund till Panda. En vandring som är värd att göra om och jag kom på att jag kan knyta ihop den med en av mina gamla vandringar. De kan bli riktigt bra ihop!
En härlig dag med ögonfröjd, godsaker, avkoppling, fint väder och fynd!

Ha en skön och fridfull helg!

PS. Foton på min flickr-sida!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

2 tankar på “Härligheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s