Nyhetsbulletin

Då var det dags för några nyheter! Det är ett tag sedan, jag har funderat och nyhetsbulletinerna blir inte så omfattande framöver. Det betyder att jag försöker inte lista så många nyheter som möjligt utan väljer ut några stycken som jag tycker är viktiga och intressanta. Kommentera gärna nedan vad du tycker om det upplägget!
(förra Nyhetsbulletin hittar du här)

Det är väl ingen världsnyhet att Grekland i den 13 mars får en ny president. President väljs av parlamentet för en period på 5 år och kan väljas om en gång. Presidenten har en representativ roll och ingen formell makt, men kan givetvis påverka och inspirera.
Det har väckt en del uppmärksamhet att den nya presidenten är kvinna. Hon heter Katerina Sakellaropoulou, är 63 år, jurist och domare. Om hon är rätt person för jobbet vet jag inte eftersom jag inte vet vilka kvalifikationer som krävs. Framtiden får väl utvisa om det var ett bra val eller inte.
Det intressanta är att hon nominerades av premiärminister Mitsotakis, premiärminister och partiledare för det konservativa Nea Demokratia. Han var väldigt nöjd med utnämningen och sa i en intervju i Davos att han avser att jämna ut könsfördelningen i regeringen om och när det blir aktuellt med ommöblering. Han menar att utnämningen är ett tecken på en ny tid för Grekland och att parlamentet kan enas i stora, betydelsefulla frågor. Sakellaropoulou fick 261 röster av de 294 närvarande parlamentsledamöterna.
Varför slår Mitsotakis på trumman när det gäller den här utnämningen? Herrn är en slipad strateg och en virtuos när det gäller politiskt spel. Högst på hans lista kommer vad som är bra för Mitsotakis och jag tror att det i detta fallet handlar om att få internationell uppmärksamhet och en klapp på axeln. Vad man måste fråga sig är om han försöker styra fokus bort från andra frågor som t ex att Grekland fortfarande är skuldsatt, flyktingarna som kommer dagligen och som det inte finns plats för. Men måste han inte vara försiktig, han kan ju bli ersatt? Det räcker att titta på hans rötter (familj, släkt, tillgångar) och följa dem bakåt för att inse att han sitter säkert i sadeln.

Pajasen i väst sitter, som bekant, lite löst inrikes för tillfället. Då gäller det att söka sig utomlands och visa handlingskraft vilket givetvis sker för att skydda USA. Så samme man som gav Erdogan grönt ljus att anfalla Syrien pratade med Erdogan igår och diskuterade Libyen, Syrien och den grekisk-turkiska relation. De var tydligen överens om att freden i Libyen måste bevaras och att våldet i Syrien måste stoppas. Dessutom fick Erdogan med sig uppmaningen att Grekland och Turkiet måste lösa ”meningsskiljaktigheterna” i östra Medelhavet.
Idag gjorde Erdogan ett uttalande där han bl a fortsatte hävda att det där med kustzoner har egentligen med kontinentalsockeln att göra och därför är Kreta en del av fastlandet. Det turkiska, alltså.
Jaha. Och vad kom ut av detta egentligen, mer än att två typer fick sina stunder i strålkastarljuset? Ingenting.

Turistministern har uttalat sig om att turismen 2020 kommer att växa trots att 2019 blev ett svagt år. Regeringen har vidtagit olika åtgärder inom sektorn, bl a reglering av bostadsuthyrning, öppnat upp havsdykning som varit hårt reglerad pga mängden av arkeologiska lämningar i grekiskt vatten. Turistministern är dock försiktigare än turistministrar brukar vara och kastar in en brasklapp: “Greece has a strong brand and can win a big share of the market as long as economic and other conditions allow it.” (other conditions syftar bl a på oroligheter i östra Medelhavet)

Ett viktigt och glädjande projekt: Istorima. Historia är oftast nedskriven och den muntliga historien försvinner när människor dör. Nu ska ett projekt resa runt, träffa äldre befolkning och spela in deras berättelser. En vinst är att berättelserna kommer från källorna och inte från historiker eller gått igenom flera led. Inspelningarna ska sedan dokumenteras skriftligt och på annat sätt i ett stort arkiv som ska vara tillgängligt för såväl allmänhet som forskare. Läs mer här!

Några nyheter från Kreta
Ben och ett kranium hittades av vandrare på stranden i Balos, nordvästra Kreta. Myndigheterna larmades och kriminaltekniker kom till platsen. Man vet ännu inte hur det kommit dit, hur länge det legat där, om det är en kvinna eller en man.

De skärpta kontrollerna av rökförbudet (lagen kom för 10 år sedan) fortsätter, bl a i Agios Nikolaos och Ierapetra. 55 etablissemang besöktes under två dagar med tre böter som resultat.

Sjöfartsministern har uttalat att det nog är bäst om hamnar inte är kommunernas ansvar. Det har fått borgmästarna i Agios Nikolaos och Ierapetra att reagera. De menar att kommuneran klarar detta så bra själva och att det är de som bäst känner de lokala behoven och förutsättningarna.

”Utskottet för miljö och fysisk planering” (regional nivå) ska på möte på fredag ta upp olika frågor varav två som jag finner intressanta. Det ena är en ”uppdatering” (vilket jag hoppas betyder utbyggnad) av National Road från Kavousi och österut. Kan det kanske, kanske bli en vettig, modern väg som binder samma Kreta från väst till öst?
Det andra är att ett hotellbygge i utkanten av Ierapetra har ansökt om att få bygga en gångtunnel under landsvägen österut från sta’n. Kan bli ett riktigt irritationsmoment eftersom landsvägen är ganska hårt trafikerad och i ett bergigt landskap finns inte så många alternativa vägar, i detta fallet ingen alls.

Ett växande problem i Ierapetra är duvor. Det är ju redan en relativt domesticerad fågel och när människor matar dem blir de bara fler och fler. Och mer och mer framfusiga. Och inte blir det renare i omgivningarna. Jag hoppas att sta’n snart ger någon uppdrag att skjuta av beståndet, gärna före våren.

Det var allt för denna gång! Idag har jag varit hos frissan och fått både slingor och kortare hår, Man måste ju vara snygg när man ska besöka öns huvudstad! Stora februarirean har börjat…

Ha en bra vecka!

Källor: ekathimerini.com, radiolasithi.gr och hxonews.gr


Välkommen till sydöstra Kreta!
Upplev och njut av Kretas vackra landskap!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

5 tankar på “Nyhetsbulletin

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, det blev ett par för mycket, men jag ska nog hamna rätt efter lite träning! 😉
   Istorima är väldigt klokt. De äldre som upplevt krig, inbördeskrig osv är på väg bort så det är hög tid att samla ihop deras historia.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s