Nyhetsbulletin – gott och blandat

Det var ett tag sedan sist. Jag funderar fortfarande på om jag ska fortsätta med Nyhetsbulletin och i så fall formatet. Med ett smart och litet format skulle det bli smidigare vilket skulle göra att bulletinen kom oftare. Jag får se om funderingarna utmynnar i någon sorts beslut.
Tills dess kommer denna saliga blandning i formatet ”jag kom att tänka på”…

Ingen har väl missat att patriark Bartholomeus I (eller full titel: Ärkebiskopen av Konstantinopel, Nya Rom och ekumenisk patriark Bartholomeus I) varit på besök hos det grekisk-ortodoxa metropolitdömet av Sverige och Skandinavien. Han träffade också ärkebiskop Antje Jackelén och fick ta emot S:t Eriks plakett. Patriarken kallas för ”den gröne patriarken” pga sitt intresse och arbete för ekologiska frågor. Svenska Kyrkans hemsida

På tal om miljö har bolaget som fraktar passagerare till ön Chrissi köpt en ny båt inför nästa säsong. Den heter M/S Rungholt och kan ta över 1 000 passagerare. Snart sjunker väl den stackars ön som, tro det eller ej, ingår i Natura 2000! Amrum News

På tal om transporter (du har väl noterat de snygga övergångarna? får se om det håller hela vägen…) ska vägen kring Pachia Ammos breddas under november. Jag undrar om någon bryr sig, jag gör det i alla fall inte. Projektet med att bygga National Road Chania – Sitia verkar vara lagt i malpåse. Trist för bron utanför Sitia som varit klar i över 25 år, väntar på anslutning till National Road, fick restaureras ifjol då den inte längre uppfyllde dagens krav och Tsipras invigde. Hepp! Så kan det gå. Radio Lasithi

På tal om Tsipras så har nuvarande premiärministern Mitsotakis varit i FN och hållt tal på klimatkonferensen. Han hävdade då att storbranden nordost om Aten ifjol (eller var det i förfjol?) berodde på den globala uppvärmningen. Hur han fick ihop det är höljt i mörker.

På tal om ledare har självstyrande munkrepubliken Athos guvernör (som är ”civil”, inte kyrklig) svurits in liksom sin ställföreträdare. I förra veckan skakades marken i republiken av en jordbävning strax utanför dess kust. Om det finns någon koppling känner jag inte till. ekathimerini

På tal om skakningar ska de grekiska bankerna bli stabilare. De har fått klartecken från EU att ”göra sig av med” en del dåliga lån för 30 miljarder euro. Tydligen görs det genom att skapa en organisation som köper lånen så de liksom omvandlas till räntepapper eller nå’t och så döps alltihop till Hercules. Och undertecknad fattar inte ett skvatt (framför allt inte hur mycket 30 miljarder är) mer än att ett sunt bankväsende är mycket viktigt för ett samhälle. ekathimerini

På tal om pengar (oj, vad övergångarna flyter fint!) så skulle Grekland kunna dra in mycket, mycket mer på sin olivolja. Men det handlar om ineffektiva kooperativ, korruption samt att var och en är sin egen smed. Mitsotakis regering tros inte göra nå’t åt saken, tydligen är det bättre för politiker att låta sektorn vara ifred. Jag tycker det är närmast idiotiskt att inte utveckla olivoljesektorn och istället anse att turism ska vara landets huvudnäring. Turister som är den mest trendkänsliga och flyktiga kundgrupp man kan tänka sig. politico

På tal om mat så pågår spännande saker i Bruscos gamla lokal – vi väntar spänt på vad det blir för sorts matställe och när de ska öppna. Ute i Koutsounari har vi den prisbelönta restaurangen Pelagos med sin unga, intressanta kock som uppmärksammats i en italiensk mattidning. Det är hon väl värd! Identita golose

På tal om mat så ligger det just nu en snygg lyxbåt i Ierapetra. Det är inte ofta vi får båtbesök, de brukar hålla till på nordkusten. Det lär vara en grekisk affärsman som har flera affärsmän från olika länder med sig ombord. Man får anta att de också har besättning, bl a kock och kökspersonal. Radio Lasithi

På tal om vatten har det som vanligt varit en hel del drunkningsolyckor under säsongen, mestadels vid nordkusten. Starka strömmar där uppe gör att de har flaggor i olika färger på stranden som signal om man kan bada eller ej och ofta nonchaleras tydligen röd flagga (som betyder att man inte ska bada). I slutet av sommaren läste jag en artikel om två dödsfall pga drunkning. Ett barn på Rhodos (om jag minns rätt) och ett här på Kreta som drunknat i pool. Här på Kreta startades omedelbart utredning beträffande badvakterna, men jag kunde inte undgå att slås av tanken: var fanns föräldrarna/andra vuxna med ansvar för barnet?

Nyhetsflödet domineras för min del av kriget i öst där Assad skickat syriska styrkor till hjälp till kurderna så i praktiken är alltså Turkiet och Syrien i krig med varandra, eller hur? Det tänkte inte pajasen i väst på när han gav grönt ljus. Men som han sa häromda’n så är det ju bara en massa sand där i Mellanöstern. Jag antar att vi alla ska känna oss trygga över och sluta vara så löjligt upprörda nu när han skickat brev till Erdogan. Jag fastnade framför allt för raden ”History will look upon you favorably if you get this done in the right and humane way.” Right and humane? Över 300 000 människor på flykt, bomber och beskjutningar, hjälporganisationer som inte kan verka på plats!? svt
Och Brexit-såpan liknar alla andra såpor – det tycks inte finnas något slut. BoJo skriver också brev precis som pajasen i väst, men han nöjde sig inte med ett utan skrev två. Som liksom på nå’t sätt var två motsägelser. Eller kanske ett som faktiskt gällde, men i så fall vilket?

På tal om motsägelsefull, snurrig och förvirrad så slutar jag här innan jag blir associerad med ovanstående herrar! Ha en bra kväll!


Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad
året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Ange vid bokning att du läser bloggen så får du
15 %  rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Nyhetsbulletin – gott och blandat

 1. Gunn-Hege Myhre

  Kjempegodt skrevet, håper du fortsetter med dine nyhetsrapporter. Veldig hyggelig å bli bedre kjent med deg, vi satte veldig pris på turen til Monastiraki.
  Hilsen Gunn-Hege og Tom

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   UK är inte bara rörigt utan ren kaos, tycker jag. Jag har gett upp att försöka hänga med i alla turer. Kanske går för britterna att hänga med, men som utomstående är jag helt förvirrad.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s