Bok-, tv- och filmtips

Det blev inget bloggande i fredags. Jag har fått nå’t märkligt virus i kroppen som pendlar fram och tillbaka. Irriterande att det inte kan bestämma sig för antingen eller, men jag får ta det så lugnt medan jag väntar. Blev ingen vandring i förra veckan heller. Läsa och se på film har jag gjort och kom då på att det nog är dags för boktips. Det var ett tag sedan och det passar ju bra med några tips nu när mörkret omsluter er mer och mer där uppe i norr.

Jag har läst mycket i sommar så nedan är bara ett urval som är gjort på en höft. Och tipsen rör sig runt om i världen, även Grekland.
Har du några tips så skriv gärna en kommentar!

Sista färjan från Ystad (Karin Alfredsson) och Avdelningen för känsliga brott (Alexander McCall Smith)
Givetvis extra roligt att läsa för mig eftersom båda böckerna utspelas i Skåne. De är båda lite halvtokiga, ”Avdelning för känsliga brott” är nog den bättre av de två. Om du tyckte om ”Damernas Detektivbyrå” av A McCall Smith så tycker du om denna också. Jag undrar fortfarande varför en författare född och uppvuxen i Afrika, boende i Skottland, väljer lilla avlägsna Malmö som plats för en bok…

Små eldar överallt (Celeste Ng)
En bok om hemligheter och olika sorts moderskap. En lite knepig bok som både irriterade och engagerade. Kändes lite spretig emellanåt, som om författaren inte riktigt gick på djupet, hade gapat över för mycket eller bara inte riktigt fick ”ihop det”. Den ska bli tv-serie med bl a Reese Witherspoon och jag tror inte att berättelsen vinner på amerikansk produktion. Läs boken!

Trollsländan (Michel Bussi)
I förra blogginlägget med boktips tipsade jag om Svarta näckrosor och att jag skulle leta upp hans första bok. Det gjorde jag, läste och tyckte mycket om. Vem är egentligen Trollsländan – det finns ju två att välja mellan. Och vem har egentligen rätt till henne?

Ett nytt land utanför mitt fönster (Theodor Kallifatides)
Jag har fortsatt läsa Kallifatides och denna gång blev det boken om att vara nyanländ i Sverige. Verkligen full av tänkvärda situationer och tankar! Intressant, men också nyttig för att få en inblick i hur det kan vara att vara främling i ett nytt land. Och jag fick bl a en aha-upplevelse angående språken svenska och grekiska!

 

Den andra dödssynden (Jan Guillou)
Den nionde boken i sviten om släkten Lauritzen. Alltid lika härligt att läsa Guillou! Språkligt en njutning och hans förmåga att väva samman samtidshändelser med fiction är genialisk. Lägg därtill en skön ironi och det går inte att lägga ifrån sig böckerna. I denna bok följer vi Eric Letang, fjärde generationen, i 80-talets Sverige med fastighetsspekulation och terrorister.

Deckare
Jag läser en hel del deckare och i sommar har jag bl a avverkat Skamvrån (Sofie Sarenbrandt), Jamåhonleva (Anders Roslund), Kall som is (Tess Gerritsen) och jag kunde inte vänta på den svenska översättningen av How the light gets in (Louise Penny; en Gamache-deckare). Jag har också läst om två deckare av Jørn Lier Horst. Han är lite taskig för när man precis känner att ”jodå, det har varit väldigt bra så här långt, men nu får det nog händ…” så skruvar han upp allt flera varv och det går inte att lägga ifrån sig boken förrän man är klar. Oavsett vad klockan är.

Inte läsvärt
Vi rekommenderar gärna varandra böcker, men talar sällan om vilka vi inte tycker om. Här kommer några från mig: Nattvakten (Anna Ihrén) – dåligt språk, oengagerande handling. Krokodilväktaren (Katrine Engberg) – inte imponerad av alla pris hon fått för i mitt tycke är det här en dussindeckare med väldigt lite spänning och bortglömd när sista sidan är läst. Ett system så magnifikt att det bländar (Amanda Svensson) – för lång, förvecklingar kring tre syskon (trillingar) som är något schablonartade men efteråt kände jag bara ”Jaha?”. Vet fortfarande inte riktigt vad hon ville ha sagt.

TV-programtips
Jag vill uppmärksamma dig på två program som finns på svtplay.se om Greklands natur. Det är uppfriskande att få ta del av det här vackra landet utan den vanliga bilden av blåvita hus, Mythos öl, souvlaki, hotellpooler och vita kapell. Programmen har samlingsnamnet Världens natur: Greklands vilda sidor och delarna heter Det outforskade norr respektive De okända öarna. Man behöver inte färdas runt halva jordklotet för fantastiskt vackert och majestätiskt landskap och fascinerande djurliv. Min favorit blev pillerbaggen, men alla djuren var fängslande på sitt sätt. Synd att vi inte har blåkråkan kvar i Sverige – en riktig snygging!

Filmtips
In på netflix.com en kväll, finns där något att se? Klickade på Maudie och berördes mer och djupare än på flera år. Jag är visserligen av den bestämda åsikten att biograffilm ska ses på biografduk och inte tv- eller datorskärm, men jag var glad över att jag låg hemma i soffan och inte satt på bio. Jag blev förtvivlad, glad, rörd, ledsen, förbluffad. Enastående skådespeleri, lågmäld filmning. Filmen har fått flera priser och det förvånar inte.
Filmen bygger på den kanadensiska konstnärinnan Maud Hawkins liv. Du kan läsa om henne på Wikipedia, finns mer information på engelska Wikipedia. Den handlar inte bara om hennes måleri och knappa levnadsförhållanden utan också om hur två lite udda och undanskuffade människor kan hitta varandra.
Ska du bara se en film i år så se denna! Den kommer att vara med mig länge, länge.
(jag vet att netflix har olika utbud i olika länder, men om den inte finns på din netflix så går den säkert att få tag på på dvd eller annan filmsite)

Nu dags för något i matväg före kvällens begivenhet: presentation av Victoria Hislop och hennes nya bok på vår stads kulturcentrum! Spännande.
Ha en skön kväll!

PS. Foto från firandet av Ochi-dagen igår finns på min flickr-sida!

PPS. Använd sökrutan för tidigare boktips:

 

 

 


Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad
året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Ange vid bokning att du läser bloggen så får du
15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

4 tankar på “Bok-, tv- och filmtips

 1. Thalassa

  Min tur att säga ”krya på dig” till dig. Hoppas det elaka viruset snart lämnar. Det är jättejobbigt när det pendlar. Ena dagen tror man det är över för att nästa dag känna sig sänkt igen. Tack f boktips! Sådana suger jag alltid åt mig. Har läst en del av dem du nämner, men har nu fått några nya förslag. Är lite begränsad eftersom jag numera bara läser e-böcker, men urvalet är numera rätt bra. För säkerhets skull har jag lånekort på två bibliotek, och så köper jag ibland från adlibris.
  Som sagt: krya på dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Jag läser till 98 % e-böcker, lånar de allra flesta. Visserligen får man ibland vänta lite innan de kommer, men det gör inget. Finns alltid nå’t intressant eller spännande att låna.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s