Att resa är tilltalande som idé. Vidga sina vyer och nya upplevelser. Flygplatser kokar av liv. Människor som är på väg till incheckning, säkerhetskontroll och gate. Det ligger massor av förväntan och glädje i luften. Men….så kommer vi till själva resandet som jag tycker är väldans trist. Mycket väntan, många transporter hit och dit. Man knös ihop med en massa människor varav en del inte är till sin fördel i grupp (milt uttryckt). Idag ska jag resa med buss + flyg + flyg + tåg + tåg + hyrbil. Det blir en lång dag eftersom det är väntan mellan varje. Just nu sitter jag på Iraklions flygplats, kom hit med buss vid 9-tiden och flyget går 11. Vi är bara några stycken än så länge så det är lugnt och stilla. Ganska skönt fakstiskt, jag är inte så förtjust i flygplatser vilket kanske beror på att jag inte gillar att gå i butiker.
Jag tänkte ta en liten stund och prata väder. I sociala media har det valsat runt en del snöfoton från Grekland – både fastlandet och öarna. Jag blir väldigt förvånad över en del kommentarer som t ex ”Va? Snö på Kreta?”. Några undrar om det inte är förfärligt kallt inomhus. Jag bloggar då och då om att jag kämpar med den råkalla kylan inomhus, men det är trots allt ett mindre problem som går att åtgärda. Låt oss titta på det här med snö i ett lite större perspektiv!
Först och främst: stora delar av Grekland, däribland Kreta, har snö varje vinter. På Kreta ligger det vanligen på de högre bergstopparna. Det blir ovanligt när snögränsen kryper ner längs sluttningarna och när det snöar vid kusten. Ju längre ner det snöar desto kallare är det även vid kusten och nere i Ierapetra (varmaste området i Grekland när det gäller medeltemperatur). Det är det som hänt denna vinter. Och det får väldiga konsekvenser.

Satellitbild som visar snöläget på Kreta 9 jan. Redan dagen efter såg det annorlunda ut längs kusterna. Foto hämtat från neakriti.gr
Temperaturväxlingarna är snabba och solen stark så snö töar fort bort. När det kommer stora mängder blir det ett problem eftersom mycket smältvatten får en stor kraft. Grusvägar uppe i bergen förstörs eller spolas bort vilket betyder att det kan vara svårt att nå djur och odlingar. Vägar kan undermineras och alltså vara farliga att köra på, det bildas hål i asfalt osv. Vattentung jord i terassodlingar kan trycka på så att terass rasar vilket kan skada vinplantor och olivträd. Skadorna efter en vinter kan vara omfattande.
Klippblock och stenar undermineras av vatten. De kan rasa direkt eller ligga kvar för att rasa när jorden torkar. Våren 2015 hade vi nere på sydkusten en sådan klättringsolycka. Två klättrare dog då ett klippblock rasade och det var i maj. Det gäller att vara försiktig, framför allt i raviner.
När mycket snö smälter och det samtidigt regnar kan det uppstå problem för lantbruk. För två år sedan kom man igång sent med vårbruket på Lassithi-platån eftersom hela platån var som en insjö! Det såg väldigt, väldigt märkligt ut.
Frågan är om man kan få ett sämre olivår än det senaste. Väldigt torr vinter och vår, sedan blev det för varmt och torr höst på det. Oliver tycker inte om att frysa, därför odlas de inte hur högt upp som helst. Snömängderna som kommit denna vintern har ställt till det genom att tynga ner grenarna så de bryts av. Inte så vanligt där olivträden tuktas regelbundet eftersom de träden är lägre och mindre.
Hus och byggnader tar givetvis också skada av vatten, men det mest tragiska är eldning. Det eldas med olika bränsle som gas, ved, kol. Förutom brandfara och risk för gasexplosioner finns en annan fara. Vissa bränslen alstrar giftiga gaser och de små gamla husen blir rena dödsfällorna. De är inte bara dåligt isolerade utan saknar ventilation. Risken blir större ju kallare det är eftersom man då eldar mer. Varje år är det några gamla människor (det är främst de som bor i de här husen) som helt enkelt somnar in under natten.
En rent praktisk sak är att ta sig fram. Det kan tyckas lite överdrivet (i alla fall om man varit med om snöstorm i Skåne…) att stänga vägar, gå ut med uppmaningar att folk inte ska ge sig ut på vägarna i onödan osv, men tänk på att bilarna här nere är sommarutrustade och vägarna väldigt snirkliga. Det behövs inte mycket för att en olycka ska hända.
Detta handlar om Kreta, jag har inte nämnt t ex norra Grekland där man haft temperaturer på -19. Eller de stackars flyktingar som satt i tält och andra bristfälliga boenden när kyla och snö slog till (de flesta flyttades till andra boenden). Eller små öar där det kom ovanligt mycket snö och inte fanns någon plog el likn.
Ja, det var några delar av en helhetsbild. Det Grekland som många har på näthinnan som ”solsemesteridyll” har flera ansikten och vintern är det som skiljer sig mest från vykorten. Grekerna tar barnen med sig för utflykter till snön så folk kör från Ierapetra till närmaste snö, oftast Selakano. Den här bilden dök upp på facebook, jag vet inte var den är tagen men visst är den läcker? Grekland i ett nötskal – sommar och vinter!
Nu är det snart dags att gå till gate! Ha det gott!
Förlängt nyårserbjudande!
Boka före den 31 januari och få 25 % rabatt per person på vandringsvecka före 15 juni 2017.
Mer info på hemsidan inspirewiz.com
Välkommen!
Vilken bra ingormation. Som alltid kul att följa din blogg. Hoppas allt går bra på resan och hemmavid. Kramar från ett snöigt men soligt Östersund.
GillaGillad av 1 person
Tack! Ha det gott i sol och snö!
Kramar
GillaGilla
Ja inte tänker man på Kreta och snö i samma mening inte, men vet att det kan komma snö, men känns lite absurt. Här på Costa del Sol kommer aldrig snö och idag är det soligt och kommer säkert att bli dryga 20 grader på terrassen.
Jag har varit ute på äventyr som du säkert skulle gilla!!!
Ha en fin söndag!
GillaGillad av 1 person
Vad är det för äventyr? Nu blev jag nyfiken!! Kommer det i bloggen?
Detsamma
GillaGilla