Vinterland och ny grupptillhörighet

Oj, så kallt det är i stora delar av Europa! BBC News har gjort en sammanställning som finns här. På Kreta har vi haft lite lustigt väder i helgen. På den här stora och märkliga ön är vädret nämligen väldigt annorlunda och Ierapetra-området har dessutom ett eget litet ”mikroklimat” som skiljer sig från resten av ön. Det är faktiskt det varmaste området i Grekland räknat på medeltemperatur.

I fredags kväll skulle jag gå ut och äta, hade siktet inställt på en av stammistavernorna. Det tar högst 5 min att gå dit. Jag hade otur. Det började ösregna så snart jag gått några steg. Inom bara någon minut var jag blöt och någon avrinning i våra gamla gränder finns inte så fötterna och skorna var dyngsura. Då är det skönt att stiga in på taverna som har kamin!

Det cirkulerar foto från bergen där det går att pulsa fram i snö och bygga snögubbar. Om man lyckas ta sig dit vill säga. Många vägar är stängda eller oframkomliga, skolorna började senare idag efter lovet eller öppnade inte alls. Igår snöade det på nordkusten medan vi här nere hade strålande solsken, några moln och två regnskurar under dagen. Jag bor inte bara på finaste ön utan också bästa platsen!
Här ett foto från Rethymnon igår. Visst är det läckert med palmer i snö!?

Rethymnon, väster om Iraklio. Foto från keeptalkinggreece.com

Från min balkong ser jag bergen och det ligger snö ovanligt långt ner på sluttningarna både på Dikti-bergen och Thripti-bergen. Igår eftermiddag var jag på födelsdagslunch och en gäst som bor i bergsby kom inte pga för mycket snö. Det var väl knappast som Skåne-drivor, men 1-2 dm snö, snirkliga bergsvägar och sommardäck räcker för att man ska vara försiktig. Jag läste idag att snöslungan skulle ge sig ut och röja vägen till en av våra närmsta bergsbyar: Anatoli (nordväst om Ierapetra). Från kommunens sida har man gått ut med att folk ska stanna hemma om de inte måste ge sig ut, att det bara går att ta sig fram med 4-hjulsdrift på vissa vägar osv.
Men visst är det en lite rolig uppochner-tanke: insnöad på Kreta!?

keeptalkinggreece_com2

På Lassithi-platåm ligger en halv meter snö! Foto från keeptalkinggreece.com

För den som är intresserad har en ny hemsida dykt upp och det är en radiokille i Agios Nikolaos som lägger ut artiklar där, speciell inriktning på östra Kreta och han la ut denna artikeln igår och denna artikeln idag med ganska häftiga snöbilder (text på engelska).

Idag har jag haft min sista lektion i grekiska på ett tag. Jag har beslutat att göra ett uppehåll, jag slutar alltså inte. Väldigt viktig skillnad! Det betyder att jag nu glider över i gruppen ”utlänningar som inte ens orkar lära sig språket”. Det är en lite, lite orättvis grupp. Jag har jobbat med invandrare och flyktingar i Sverige och där fanns de som kämpade och kämpade, men det ville sig inte riktigt. Jag misstänker att många svenskar som de mötte tänkte att ”varför har människan inte lärt sig prata svenska ordentligt?”. Men vi är alla olika! Möter du en så’n människa så hjälp den istället, uppmuntra och beröm. Då kan den komma vidare eller helt enkelt vila i det den kan och klarar av.

Julpyntet åkte ner idag, men ljusslingan på balkongen får sitta kvar ett tag. Det blir så himla mörkt annars. Skulle vilja vandra, onsdag ser bra ut men prognoserna går inte att lita på för vädret är så ostadigt. Även om det skulle gå att vandra så är jag lite tveksam till hur långt upp jag kan bege mig. Det finns lite att fundera över, t ex köldfaktor uppe i bergen där vinden drar fram, kastvindar och att det marken är slipprig efter snö och regn. Vi får se om jag får nå’n bra idé under morgondagen.

Man kan lugnt säga att det inte är någon lysande idé att ge sig ut i raviner denna tiden på året och definitivt inte under rådande väderförhållanden. Men ett par gav sig igår ut i en ravin på västra Kreta. Det kom ett skyfall och de var fast, kunde inte ta sig därifrån. Kl 9 på kvällen höll räddningsmanskap på att ta ut dem därifrån. Ja, ja, jag säger inte mer.

Jag kan också vinka om att det kan bli lite ryckigt i bloggen en tid framöver. På fredag reser jag till Sverige av familjeskäl så det blir reflektioner och tankar därifrån. Jag hoppas att vattnet inte är avstängt när jag kommer tillbaka. Vattenräkningen fick jag i förra veckan med betaldatum 21 dec 2016. Den kan bara betalas på kommunens kontor, men kassan har stängt till ”maybe we open after January 15”. Maybe??? Gick till posten och försökte betala räkningen, men det var nobben. Jag får väl tänka som så att det gör inget om de stänger av vattnet när jag ändå inte är här.

Oj, här kan jag ju inte sitta och skriva, klockan är middag! Ha en skön kväll!

fyrverkeri-1
Förlängt nyårserbjudande!
Boka före den 31 januari och få 25 % rabatt per person på vandringsvecka före 15 juni 2017.
Mer info på hemsidan inspirewiz.com
Välkommen!

12 tankar på “Vinterland och ny grupptillhörighet

 1. Jan-Erik Öhlund

  Försenad vattenräkning i Ierapetra är inget problem! Stan är glad över att du betalar, när du åter är på plats! Du har varit så DUKTIG Ia, som tragglat med din grekiska! För varje gång, för varje
  termin, för varje år du kämpat har det blivit mer kunskaper. Ännu bättre blir det, då du läser vidare! (Tjatgubbe!) Att Ierapetra har Greklands (ev. Europas) bästa klimat, tog jag reda på 1993 och har kunnat njuta av sedan dess! Beklagar att du måste resa hem.
  Kramar / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det finns ju flaskvatten i värsta fall… 😉
   Tackar! Jag tror att jag kommer att läsa vidare, min ingång till språket är nog att jag tycker att det är så intressant. Men nu behövs ett litet uppehåll.
   Ha det gott där uppe i norr!
   Kramar

   Gilla

   Svara
 2. barabrittiskt

  Ja jisses! En av mina grekiska kollegor sa idag att en släkting till henne utanför Thessaloniki hade minus nitton i helgen! Nog för att jag förstår att det kan ligga snö i bergsmassiven men i småstäder där…? Läste att det var kaotiskt på Skopelos också och i Skåne har vi bara lite puder kvar av lördagens lilla snöfall.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det värsta för de som bor i norra Grekland är att många inte har ordentlig värme och husen är inte isolerade för så häftiga minusgrader. Plötsligen blev det nästan varmt hos mig…fast nu regnar det igen här så det ligger väl ännu mer snö på bergen imorgon bitti!

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. Anette

  Oj, snö på Kreta!!! Mycket ska man höra 😳
  Här i Thailand har det regnat katastrofalt fast regnperioden borde vara över sedan länge, förra årets varma period var den varmaste och torraste på 30 år. Vad händer på vår jord?
  Det där med språket känner jag igen, har gjort ett par försök med italienska, thailändskan går ännu sämre. Kanske svårare när man blivit äldre.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Välkommen till min blogg!
   Jag tror att man ska skilja på vädervariationer och global uppvärmning. Kalla vintrar har det varit förr på Kreta, ibland pratas det om ”i mannaminne”. På 40-talet var det is i Öresund, det pratades om att man kunde gå över till Danmark. Det som är lite märkligt är väl att de där vädervariationerna verkar komma oftare och oftare.
   Snö uppe på bergstopparna är det alltid på vintrarna fast ifjol hade vi väldigt lite. Det som är speciellt denna gången är att det slog så hårt ända ner till kusten på nordsidan.
   Jag undrar om det är svårare att lära ju äldre man blir…det borde vara lättare för man har mer att relatera till…fast å andra sidan gör man det kanske mer komplicerat….intressant att fundera över….
   Ha det gott! Hoppas det slutar regna på er där borta! 😉

   Gilla

   Svara
 4. Lena i Wales

  Gillar det mycket udda fotot med palmer och snö, hör inte riktigt ihop.
  Här på spanska sydkusten är det soligt, men blåsigt idag. Uppe bergen däremot är det kallt och snö på sina ställen också. Så hela Spanien är inte sol och värme året runt.
  Ta hand om dej!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Visst är det en härlig kontrast! Eller kombination. Hur man nu vill uttrycka det… 😉
   Vänner som bor halva året på västkusten i La Manga, Murcia, Spanien, de la ut på facebook att de på morgonen den 8 jan hade -1 grad och is på vindrutan! Vid kusten! Det är kallare än vad vi haft i Ierapetra, minsann!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s