1:a maj-utflykt

Igår var det 1:a maj och det är helgdag även här. Från början någon form av ”vårfest” då man plockar blommor, gör krans som hängs på huset och som bränns upp efter 40 dagar. Kransen alltså, inte huset. Jag har frågat varför den ska brännas, men det verkar höljt i dunkel.
Först senare kom det här med ”Arbetarens dag” och demonstrationer, i år kryddade med några strejker.

Jag fick sällskap ut i naturen vilket var himla trevligt! Både som omväxling och sällskapet i sig. Vi gav oss ut på två uppdrag: ta oss ner till stranden Agriomandra samt hitta grottan Theriospilios, båda i närheten av Kavousi.

Kom till en liten platå där vi startade att gå. Jag hade inte vandrat där ensam för det var väldigt stenigt, men är man två om att hitta stigar och kan hjälpas åt så fungerar det. Vi tog det försiktigt, inga stukade fötter tack. Stranden var inte så tom som vi trott utan några hade tagit sig dit med båt och höll på att grilla kött (jodå, de ville bjuda!) och bygga nå’n sorts stenvägg. Otrolig tur med dagens väder och ljuset för alla färger var himmelskt mättade och vackra. Så’nt som inte syns på foto.

Upp till bilen och iväg på vår grottexpedition. Lite olika synpunkter på var grottan borde finnas, men vi travade iväg. Mycket fotograferande! Blått, blått vatten som skiftade i turkos och inne vid klipporna i grönt. All grönska var så intensivt grön. Bergen på andra sidan Mirabellobukten vackert gråblåa. Sol och ljusblå himmel med enstaka moln som gav skuggor på bergssidorna.

Oj, så brant. Rakt ner i havet. Vi fick ge upp, men då hade vi kommit en bra bit ner. Och vände oss om. Suck och pust, bara att bita ihop, ta det lugnt och försiktigt. Konstaterade när vi nådda bilen att nu var det dags för mat och dryck. 1:a maj är en dag då många åker ut i byarna och äter lunch/middag på eftermiddagen, en del tavernor ordnar musik. Vi undvek byarna och landade på en nästan folktom taverna vid stora vägen strax efter Kavousi i riktning mot Sitia: Taverna Natural Bio. Stanna där om du har vägarna förbi! Trevligt, gott och fantastisk utsikt! Bredvid låg ett kapell som jag var tvungen att titta in i och tända ljus.

På kvällen strosade jag ner till Libyska havet och drack ett glas vin i ett magiskt blått ljus. En perfekt avslutning på en perfekt dag!

Jag hoppas att studentsångarna från Lund finns på play för det blir en högtidsstund imorgon. Ha en skön och fridfull söndag!

Foto på min flickr-sida!

6 tankar på “1:a maj-utflykt

 1. brynis

  Hej Ia, Vad trevligt du verkar ha. Och vädret verkar betydligt bättre än här hemma. Idag fick jag ta på vinterjacka och handskar igen, för det var väldigt kallt och kan du tänka dig i Tidaholm hade de fått snö, en kompis blev så ledsen för hon hade planterat blommor på balkongen, bara att ta in och hoppas de inte fått sig ett nyp av snön och dör. Det är så roligt att läsa dina blogginlägg, fasiken vad jag ligger efter, jag som planerat att skriva också men det har varit så mycket med skolan och praktiken på restuarant här hemma (inte bra kock dock där…) har inte lärt mig ett dugg dessa veckor minsann, snarare tvärt om. Men thats Life, och en erfarenhet rikare och visdom om att jag inte är en dålig kock. Ha så gott! Hoppas jag kan ta mig ner till Grekland och hälsa på, det var längesedan jag var där nu. Kram till dig. Hälsar Lee i Västerås

  Date: Sat, 2 May 2015 14:48:03 +0000 To: gubbfot@hotmail.com

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vinterjacka och handskar? Usch och fy! Värmen kom för några dagar sedan, skönt är det. Känns gott i hela kroppen efter all kyla.
   Även att inte lära sig är en erfarenhet, dock inte så rolig. Och du har i alla fall fått kvitto på att du är en bra kock – grattis!
   Välkommen till Grekland!!
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. juliann66

  Helt underbar dag låter det som! Bilderna talar sitt språk och jag är avundsjuk. Har visserligen haft en väldigt trevlig dag hos en god vän och solen sken varm och skön tills klockan blev sju. Då tog ”vårvärmen” slut. Men det blir snart bättre och varmare, även här!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Jannis

  Blomtraditionen är gammal. Vi plockar till gamla vänner i Koutsounari, som inte orkar vandra så långt. De 40 dagarna hör säkert ihop med, att efter 40 dagar flyger själen till himmelen. Du vet ”kristi flygaredan”. Kanske även blomsjälarna gör det? Men våra vänner bränner aldrig kransen eller blommorna. De får hänga kvar tills de ev. blåser bort.
  Kram / Jannis

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s