En fin torsdag i maj

Jag tänkte skriva ett eller två inlägg om att resa nu i virustider, men det får bli nästa vecka om inget annat kommer emellan. Det känns viktigare och mer angeläget att dela en fin torsdag med dig!

Vi har avverkat den värsta maj-värmeböljan på 50 år. På en ort på fastlandet slogs ett över 100 år gammalt maj-rekord: denna gång hade de strax över 41 grader! Här på Kreta var en ort som heter Gortyn värst med 40,2 grader. Värmeböljan har nu gett sig av och det ska bli en blåsig helg. Skönt! Den unkna, tjocka, fuktiga luften som värmen lämnade efter sig ersätts med friskt syre.

Så vad gör man då i skarven mellan en värmebölja och blåsigt väder? Jo, man tar tillfället i akt och vandrar så klart! Jag har ett område som jag tycker mycket om, men det är lite knepigt att få ihop bra sträckor. Och det är jobbigt landskap eftersom det är ganska nära Dikti-massivets högsta toppar. Jag har också respekt för området eftersom det var där jag hade min första avbrutna vandring någonsin i min vandringskarriär.
(klicka på foton för större storlek)

Vandringen start och mål: byn Kalamafka. Den vita strecken på kullen till vänster är 224 trappsteg upp till grottan med ”Heliga korsets” kapell.

Panda och jag gav oss iväg ganska tidigt för att få skön bergsluft – så där klar och frisk som den bara är på morgonen innan den värmts upp under dagen. Tji fick jag! Luften var varm, himlen klarblå och solen gassade. Blev svettigt i början, skönt att höra porlande vatten medan jag följde flodfåran uppåt. Efter en stund skildes våra vägar, men då fick jag istället höra ett mycket märkligt ljud. Det är en fågel som är ganska aktiv nu på vårkanten och försommaren. Sällan man ser den (förra gången var mars 2017!), men jag hade tur och kunde med hjälp av ljudet lokalisera gynnaren.

På väg upp – olivträden blommar!

Gott om blommor och grönska! Vår svala vår då det då och då varit molniga dagar och kommit nå’n regnskur har helt klart gynnat naturen. Det är extra härligt att få uppleva för min del eftersom vi varit instängda sex veckor under våren. Kom upp till lilla fina platån Gianna Korifi där vinstockarna kommit en bra bit på väg och var vårgröna. Hörde några getter i fjärran, i övrigt alldeles tyst. Kände ett vinddrag och tittade upp på himlen. Moln på väg från syd, dvs havet.

Moln börjar dyka upp!

Så var det dags för en ny sträcka på väg tillbaka. Gott om pinjeträd, buskar, blommor, kryddor och örter. När jag vandrar eller är ute på biltur tänker jag ibland på de som säger att östra Kreta är så kal och trist, som en öken. Jag undrar var de människorna varit? Kanske bara längs kusterna i juli-augusti som är den period då denna ön är minst till sin fördel. Då vilar naturen, pustar under den heta högsommaren och sätter fart igen efter det första regnet i september.
Och om de kört upp i bergen så har de inte sett sig omkring ordentligt. Berg är inte bara berg. Det är vackra sluttningar, gröna små oaser, platåer och mycket mer! Jag tror att det är därför jag trivs här bland de lite lägre bergen jämfört med Vita bergen på västra Kreta. De är majestätiska och vackra, men eftersom de är så höga är de också kala. Jag vill ha naturens liv och omväxling.

På min vänstra sida hade jag ett dramatiskt landskap med bergssluttningar, odlingar och småvägar. Toppar och djupa sänkor. Alltid något för ögat att fånga upp och förundras över. Så borde jag se Diktis högsta toppar, men dis och moln skymde. Och nu kom det moln i ännu högre fart och en del var svarta. Tripti-bergen i öster försvann mer och mer. Väderomslag precis som jag fick uppleva förra måndagen. En ynnest att få vara med om! Det är så vackert när molnen seglar mellan bergen och mjukt bäddar in topparna.

Det börjar dra ihop sig!

Efter en kurva kunde jag se ner över kusten, men havet gömde sig i den fuktiga luften. Nu kom en frisk, nästan kylig vind som gjorde gott både på svettig hud och värmetrötta lungor! Tänk vad bara några vindpustar kan pigga upp och ge nytt liv.

Ser du den blå pricken? Panda väntar tåligt där nere i solskenet.

Tillbaka till Panda! Fick ihop en halvdagsvandring (dvs 4 tim) som kan erbjudas kunder. Det finns mer att utforska i området och det känns roligt. Jag har inget emot invanda vandringar, det ger igenkännandets glädje och optimal möjlighet till avkoppling. Bryta nya marker är givande och berikande även om ett öga då och då måste vara på kartan. Allt har sina för- och nackdelar!

Idag har balkonger, jalusier, myggnät och fönster fått sig en omgång och nu i eftermiddag blåser det mer och mer. Och på måndag börjar en annan viktig del av livet! Tavernorna öppnar så ohusliga lilla jag blir befriad från att laga middag i min ensamhet 7 dgr/veckan som jag fått göra sedan de stängde 13 mars. De öppnar en vecka tidigare än ursprungliga planeringen och jag tror att det beror på att premiärminister Mitsotakis fått höra att då är det min födelsedag. Sicken perfekt present!!

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton på min flickr-sida!
PPS. Vill du veta mer om byn Kalamafka så titta uppe i menyn under ”TTT-Tips Till Turist” och välj Byarna kring Ierapetra.


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga direktiv från regeringen i samband med Covid-19!

13 tankar på “En fin torsdag i maj

 1. Monika M Ringborg

  Tack för ett fint inlägg!
  Greklands natur är vacker. Har inte varit på Kreta mer än en gång och det var i Agia Marina. Trivdes bra där på de små familjära stränderna. Men norra Greklands natur älskar jag. Den påminner mycket om de foton du visar här.
  Ja, jag ser din lilla blåa Panda!
  //Monika

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Välkommen tillbaka till Kreta! Ta en tur bort från kusten!
   Norra Grekland står på min ”önskevandringslista”. Blir inte i år och inte nästa år, men se’n kanske.

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Lisa Guldstrand

  Åååå, så härligt att läsa dina berättelser Ia 👍🏻💖🧿🇬🇷!!! Du kommer att få ta med oss på vandring nån gång 👍🏻😉💖!!! Njut av en god grekisk måltid på någon av de fantastiska tavernorna i Ierapetra och hälsa från oss att vi längtar och kommer nästa år 👍🏻💖🧿🇬🇷!!! Kramar 🤗💖

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s