Lite av varje

Jaha, då ska jag försöka få ihop ett blogginlägg i värmeböljan som sveper över Grekland. Det lär vara den värsta värmeböljan i maj på 50 år. Så medan vi svettas här bygger ni snögubbar uppe i norr.

Attans kallt, men säkert uppiggande! (Milonas vattenfall)

Jag lyckades få in två vandringar till, söndags och måndags, så det blev fem vandringar på åtta dagar – härligt! Söndagsvandringen var kort. Vi gick till Milonas vattenfall som finns en bit öster om Ierapetra. Det var fler som kommit på den idén, det var ju vår första helg i frihet. Under måndagsvandringen kände jag av att vädret slog om och temperaturen började stiga.

 

I veckan har det blivit besök hos frissan – välbehövligt! Jag blev av med min ”lockdownmössa” och fick uppiggande slingor. Se’n var det Pandas tur! Upp till grabbarna på verkstaden för översyn inför bilbesiktning dagen efter som gick bra. Och sedan har vardagen rullat på med en del bekymmer, men med hjälpsamma människor kommer man långt. Jag tänker ibland när människor säger att det måste vara ljuvligt att bo i Grekland att ja, det har sina fördelar, annars hade jag väl flyttat någon annanstans. Men många tror att det är som när de är på semester och det är det inte. Det är som det är överallt annars – vardag, myndigheter, ”måsten”, strul.

Hur har vi det nu då? Jo, det där att öppna upp sakta men säkert har fått sig en liten törn. Den preliminära planen anpassas hela tiden efter hur folk beter sig och hur smittkurvan ser ut. Så nu är det så många datum och rykten och spekulationer i luften så jag blir alldeles snurrig. Det som händer de närmaste dagarna och som berör de flesta är att idag öppnar de ”organiserade” stränderna, dvs de som har solstolar, parasoll, strandbar. Anledningen att de öppnar tidigare än planerat tror jag beror på förra helgen då folk strömmade till stränderna, framför allt vid Aten och Thessaloniki, och där var inte någon tanke på avstånd eller hur stora folksamlingar får vara. Med tanke på värmeböljan så tänkte nog regeringen att det är bäst att vi öppnar stränderna helt med regler så har vi i alla fall lite kontroll.
Imorgon öppnar kyrkorna för allmänheten (med regler om antal personer, avstånd osv) och på måndag kan vi röra oss i nästan hela Grekland. Då öppnas fastlandet, Kreta och Rhodos. De andra öarna får vänta av en mycket enkel anledning: de har inte tillräcklig vårdkapacitet.
På måndag öppnar Migrationsministeriet för asylansökningar efter att ha varit stängt i två och en halv månad. Gissa om de har gott om ärenden som väntar! Domstolarna skulle öppna den 4 maj, men det gällde inte alla. De öppnas nu upp efter hand och börjar beta av anmälningar.
Förutom olika öppningsdatum för verksamheter har vi givetvis kvar allmänna regler om handskar, handhygien, munskydd, avstånd och folksamlingar.

Tyvärr ser vi samma utveckling här som i andra länder, dvs nu börjar vårdpersonal insjukna. De framförde på sjuksköterskans dag den 12 maj att de extra intensivvårdsplatser som regeringen avsatt pengar till måste skaffas fram snabbare. Igår intensivvårdades 23 personer och totalt 90 personer har lämnat intensivvården.

På sociala media far det runt all möjlig ”information” om att resa. Jag blir alldeles trött i hu’vet av allt som far runt och många är alldeles för snabba med att dela artiklar och liknande utan att läsa ordentligt. Myndigheterna måste också skärpa sig. Den senaste incidenten hos oss var då turistministern i en intervju berättade om sjukintyg mm som Grekland skulle kräva av resande. Några dagar senare visade det sig att premiärministern och hans kansli tagit turistministern och hans kansli i örat. Det var fjärde gången turistministeriet läckte och nu var tydligen måttet rågat. Premiärministern har gjort klart att inget får sägas om planer, samtal och diskussioner förrän det finns beslut. Jag tror att han också var orolig för hur läckan skulle påverka samtalen i EU om resande.
I veckan kom EU:s förslag med riktlinjer och åtgärder för bl a resor. Där är det inte så att EU-området öppnas en speciell dag utan det är fortfarande upp till länderna att själva bestämma takten. Och det är inte som många svenskar skriver: ”Bara UD tillåter så reser jag!” Ledarsidorna har en bra artikel om det.
I diskussionerna i EU har påtalats demokrati och fri rörlighet som två viktiga aspekter som man inte kan tumma på. Jag är mycket förvånad! Människor är sjuka och en del dör pga ett virus som ingen har egentlig kontroll över – då måste väl ändå det viktigaste vara att minimera spridning av viruset.

När det gäller folksamlingar har polisen fått skingra några sådana, bl a i Aten. Där var också någon demonstration och i något skede brakade polis och allmänhet ihop. Och sedan skulle ett upprustat torg i Aten invigas! Fina bilder på officiella personer och inbjudna gäster på torget. Avstånd? För stor folksamling?? Skingrade polisen dem??? Oerhört klumpigt! Gissa om det blev ilskna inlägg på facebook! Det ligger mycket i det där med att det man vill att andra ska göra och hur de ska bete sig mot varandra måste man också själv uppfylla.

Det händer givetvis en mängd andra saker både här i Grekland och i världen – allt är inte Corona. Turkiet har ökat sin närvaro vid landgränsen vid Evros och hotar med att åter öppna gränsen. I veckan hindrade de ett flygplan på väg till Cypern med medicinsk utrustning att passera turkiskt flygrum. Planet fick mellanlanda och tanka någon annanstans och kunde till slut anlända till Cypern.
På två platser i Grekland tillämpas fortfarande vendetta (trots att vi skriver år 2020) och en av dessa platser är byn Anogia här på Kreta. Två släkter har legat i fejd med varandra bakåt i tiden och det har väl blossat upp då och då. I början av maj sköt en 30-åring ihjäl en 63-åring (musiker) och 63-åringens 29-årige son sköt ihjäl 30-åringen. Vad det gällde? Ingen aning, men tydligen bor de 20 meter ifrån varandra på samma gata och den utlösande faktorn lär ha varit – håll i dig nu – en parkeringsplats. Polis från Iraklio ryckte ut och stannade kvar ett tag i byn för att förhindra att det utvecklades till fullskalig vendetta. Sorgligt och så jäkla onödigt.

Närmare oss i Ierapetra pågår en del underhåll av gator och avlopp samt stora torget plattsätts. Ungefär mitt emellan oss och Pachia Ammos på nordkusten ska en vindpark monteras. Det är en del protester, men det är så nytt att jag inte riktigt lyckats klura ut vad de protesterar mot. Det har bildats en grupp som ska besöka marknaden i Ierapetra idag och marknaden i Agios Nikolaos på onsdag för att nå ut med information. Tydligen ska det byggas fler vindkraftverk i regionen Lasithi.


Kryssningsfartyget som låg utanför vår kust ett bra tag har försvunnit. Eftersom hamnarna är stängda kan segelbåtar inte gå in i marinan i Agios Nikolaos utan vi har då och då haft segelbåtar liggande utanför vår kust. För tillfället har vi en hel drös! Ovanlig vy för oss, men väldans trevlig.

 

Nu ska jag långsamt (vi har bara drygt 37 grader just nu kl 14…) ta mig ut på min balkong (där är ingen sol) och försöka läsa en stund. Värmeböljan ska dra vidare på onsdag så det är bara att bita ihop så länge. Och jag ser fram emot en digitalfri söndag – nu måste hjärnkontoret få vila!

Ha en skön och fridfull söndag! Var rädd om dig och andra!

PS. Källor: ekathimerini.com, iefimerida.gr, hxonews.gr, neakriti.gr
PPS. Finns fler foton på min flickr-sida!

Upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga direktiv från regeringen i samband med Covid-19!

8 tankar på “Lite av varje

 1. Thalassa

  Trevligt inlägg – som alltid! Puh, vad varmt ni har det. Visserligen skulle jag gärna överta några grader, men när det blir upp mot 30 börjar det bli mer jobbigt än skönt! Jag antar att man långsamt vänjer sig vid högre temperaturer när man bor i varmare trakter. Har åtminstone sett det på engelska vänner, som gradvis acklimatiserat sig och nu tycker att 30 är rätt OK.
  Hoppas verkligen att det inte blossar upp en massa nya virusfall nu – varken i Grekland eller på andra ställen. På FB är ju stämningen tidvis rätt infekterad i greklandsgrupperna med påhopp åt olika håll och med – som du säger – mest spekulationer och rykten. Egentligen borde man strunta i att gå in där och läsa på ett tag, men jag har svårt att låta bli.
  Ha det gott och ta’ det lugnt i hettan!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Toppen i värmeböljan ska vara nådd idag. Vi har haft över 35 gr och en ort hade 41 gr! Värsta värmeböljan i maj på 50 år.
   Jag vänjer mig inte vid högsommarvärmen, men då har man i alla fallliksom varit med i temperaturhöjningen så man kan stå ut. Det här var istället som en riktig smäll!
   Jag har haft fb-fridag idag – ljuvligt! Har börjat sortera hårt och undviker vissa grupper.
   Ha det gott och var rädd om dig!

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Tack för uppdateringen.
  Ni har mycket friare hos er än vi har i Wales.
  Ja, vilken värmebölja ni råkat ut för, skönt att ni i alla fall kan var ute då.
  Spridning av smittan kommer före fri förflyttning inom Eu, absolut.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, friare sedan 4 maj. Innan dess hade vi utegångsförbud med vissa godkända koder och man skulle ha intyg med sig osv. Nu öppnas saker och ting på om på, fast emellanåt tycker jag att det går för fort.
   Ha det gott och var rädd om dig!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nu håller värmeböljan på att klinga av – skönt! – och jag har förstått att det på en del platser i Sverige blivit lite varmare. Det rättar till sig både här och där! 😉

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Ja, det viktigaste är att minimera spridningen. Jag tror att vi är på väg in i en fas då det kommer att visa sig om det nu börjar gå åt rätt håll – eller käpprätt åt andra hållet. Isen är flortunn – trots värmeböljan på dina breddgrader. Vendettor ser vi i Sverige också, dessvärre. Det tycks inte krävas mycket alls för att någon ska skjuta ihjäl en annan. Typ en fis på tvären. Sjukt!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är inte utan att det flyger runt lite fjärilar i magen inför vad som ska hända framöver!
   Nja, vendetta i sin egentliga mening finns inte i Sverige vad jag vet, däremot att kriminella gäng gör upp typ ”öga för öga”.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s