När snålheten bedrar visheten

Jippi! Nu har jag uppkoppling! Det är måndag kväll, jag sitter i ett kök i Kivik och lyssnar på kvällsfågelsång. Och är lite klibbig för det är konstigt kvavt väder. Här kommer att blogginlägg som skulle kommit ut söndag förmiddag:

Söndag kl 04:00, Iraklions flygplats
Rowan Atkinson har varit på Kreta, kanske han är kvar. Tom Hanks landade i torsdags. Så nu känns det bra att jag lämnar ön. ”This town aint big enough for the two of us” liksom.

Svettigt att packa i kretensisk högsommarvärme. Svensk sommar – inte så enkelt. 18 grader. Systerdottern skickade en videosnutt igår eftermiddag när jag låg på stranden. Den var från hennes balkong i Ystad och det var en störtskur, såg ut som hagel. Så packningen blev lite av varje. Sverige är ju ett civiliserat land (än så länge…) med butiker så det är ingen kris.

År 2012 flög jag till Sverige från Kreta med norwegian. Kl 5 på morgonen. Och jag lovade mig själv att aldrig göra om det. När dessa biljetter skulle bokas upptäckte jag att jag hade poäng som räckte till en enkel resa. Med norwegian. Kl 5 på morgonen. Alltså ingen idé att ha ett hotellrum i Iraklio eftersom jag knappt skulle hinna in på rummet och ner i säng förrän det var dags att stiga upp igen. Då återstår bara att ta sig upp till flygplatsen på natten. Lördagen gick i väntans tecken och på låg växel för att orka. Kl 01:30 väckte jag Panda och vi lämnade Ierapetra.

Men det låter väl bra med nästan gratisresa, tänker du kanske. Jag tänker bara på att lördagen kunnat användas bättre och att söndagen är en förstörd dag. Jag ska åka direkt till några vänner och det känns väldigt trist att komma trött och sliten. Vi ses inte så ofta. Även tid är pengar och två halvdana dagar är för dyrt. Hellre lägga till pengar och vara pigg och fräsch. Så nu säger jag igen att aldrig, aldrig knasiga avgångstider. Och jag hoppas att jag minns det hur fullt det än blir på poängkontot om 6-7 år.

På vägen upp till Iraklio såg jag det kraftigaste stjärnfall jag nå’nsin sett! Det är säkert ett bra tecken inför mina dagar i Skåne. Nu dags att gå ombord, ser fram emot några timmars sömn.

Söndag kl 08:30, Kastrups flygplats
Sova på planet – hej och hå! Jag försökte läsa och något som en vän till mig sa en gång snurrade runt i huv’et: ”Småbarn borde inte få flyga”. På raden bakom oss hade vi underhållning i form av skrik och gråt i 3,5 tim. Inte non stop utan det fanns tysta pauser då vi nästan lyckades sväva bort till sömnens förlovade land. Eller i alla fall slummerns. Min granne försökte sova med fingrarna i öronen, men det fungerade ju dåligt när hon somnat.

En plastmacka och en stor kaffe när jag hämtat väskan och innan jag får ut min hyrbil. Vaknade till. Ut till bussen och morgonkylan bidrog till ännu lite mer uppiggning. Fick väldigt fin liten bil och satte kurs och fart mot bron. Och varje gång slår det mig hur fantastiskt det är med bron. Jag vet att bron inte är odelat positiv, men den har öppnat en stor port för oss skåningar (och faktiskt södra Sverige) när det gäller möjligheter att komma ut i världen. Jag minns när man kom till Kastrup, vänta på buss till flygbåten, överfart, taxi eller någon hämtade vid flygbåtsterminalen i Malmö. Man reste och reste och reste. Och nu sätter man sig bara på tåget eller kör iväg med egen bil eller hyrbil! Smidigt!

Och när jag är nästan över så ligger det där, det vackra Skåne. Jag kör ner mot Trelleborg i ett landskap där säd och raps håller på att mogna så åkrarna skiftar i olika gula och gulbruna nyanser. Det är som guld! Jag älskar berg, men det är en speciellt känsla när blicken kan förlora sig långt i fjärran och en bit till i det öppna landskapet. Vilken gåva att ha två så vackra landskap med skiftande natur i mitt liv!

Måndag kväll, Kivik
Jag kan berätta att jag sov gott natten till idag efter att ha varit vaken i sisådär 38-39 timmar.
Ja, då går jag nu lös på vinet och marknadskaramellerna! Jag vet inte när det blir bloggat nästa gång för nu är det full fart i drygt en vecka.
På söndag är det vandring! Intresserad? Hör av dig så får du mer information!

Ha det gott!

SE HIT SKÅNSKA VÄNNER OCH BEKANTA
(å alla ni andra)!

En del av er åker på vandringsresor o likn, men hur många vandrar himmavid? I juli är jag i Skåne – vilka hänger med på Skåneleden söndag 21 juli? Jag lutar åt en av mina favoriter: Sösdala-Hässleholm, men är öppen för förslag! Sätt kryss i kalendern och hör av er! Jag ser fram emot att se er på leden.
(fotot: han väntar på oss på ett mjölkabord på sträckan!)

4 tankar på “När snålheten bedrar visheten

  1. stadsmadam

    Öresundsbron är guld värd. Jag minns också tiden med flygbåtar, Dragör-färjor och evig väntan. Jag har t o m sålt biljetter till flygbåtarna under en period i ungdomen och minns fortfarande desperata resenärer som missade flyg från Kastrup p g a oväder, motorhaveri eller annat ”trevligt”.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s