Jaha. Hur blir det nu då?

Du kanske tycker att jag piper och gnäller om värmen, eller snarare hettan, som vi har på högsommaren och speciellt i år? Då ska jag be att få meddela att idag har kommunen gått ut med varning om att alla ska vara försiktiga och råd om hur man bör bete sig. De har också listat speciella riskgrupper. Så var det med det!
Och jag kan så här i en liten bisats meddela att jag hittills sagt nej tack till tre vandrarkunder. Jag har tidigare lovat här i bloggen att inte tjata om värme och oförstånd, men jag kan väl få lyfta fram att jag är seriös?

Så har det varit val och då går luften ur alla litegrann. Dagarna före och efter ett val önskar jag att min förståelse av grekiska var så mycket bättre för att kunna snappa upp mer om vad som diskuteras runt omkring mig. Några gubbar på mitt söndagsfrukostställe var i en ganska häftig diskussion, hade varit kul och intressant att förstå.  Fast det är ju fult att tjuvlyssna sägs det…
Det blev som väntat Nea Demokratia (N.D.) som vann. De väntades få en stor segermarginal enligt opinionsmätningar och EU-valet i maj, men se det blev det inte. Avståndet till tvåan Syriza krympte till bara 8 %.

Jag är inte politiskt sakkunnig, reporter eller ens grek, men jag vill ändå dela med mig några reflektioner.

 1. Valdeltagandet. Mitsotakis (partiledare för N.D. och Greklands nya premiärminister) påstår att grekerna gett hans parti ett starkt mandat. Nja, det kan diskuteras med tanke på att valdeltagandet bara var 57,92 %. Så lågt i ett land där medborgarna enligt lag är skyldiga att rösta och rösträttsåldern precis sänkts till 17 år (vilket ska ha uttökat röstberättigade med några 100 000, några källor anger 500 000). Och där de precis tagit sig igenom år med stödlån. Klaga och kritisera är enkelt och en konst som greker bemästrar till fullo. Varför inte påverka när chansen ges?
 2. N.D. fick 39,85 % av de 57.92 % – jag tror att du förstår vad jag menar med ”starkt mandat”!?
 3. N.D. fick egen majoritet vilken ett politiskt parti inte haft i Grekland sedan 2009. Är det bra? Jag vet inte. Kanske det blir lite för lugnt och ostört, köra ett eget race, och det tror jag inte det här landet skulle må bra av.
 4. Mitsotakis har i valrörelsen lovat massor. Skattesänkningar, höjningar av pensioner osv osv. I måndags gick kreditgivarna, euro-gruppen, ut med att de avtal man har med Grekland gäller fortfarande. Det är nämligen så att landet fortfarande har en stor skuld (stödlånen var akuthjälp) och det finns avtal om BNP osv, siffror som Grekland måste hålla. I dagarna läggs sista handen vid ett skatteförslag från N.D, där vissa sänkningar ska gälla direkt, andra fr o m årsskiftet.
  Konflikt med en gång?
 5. Mitsotakis ska få ”seriösa” investerare till Grekland. Det kanske han lyckas med, men jag har svårt för att föreställa mig att det är en bra signal till investerare om avtalet med kreditgivarna bryts. Grekland har inte det största förtroende hos internationella investerare och lägg därtill att skulden fortfarande ska betalas. Investerare behövs, men att börja spendera internt är nog inte så klokt.
 6. Personligen tycker jag att det är ofattbart att ett av de partier som ligger bakom att skulden finns nu är i regering. Så här har de största partierna avlöst varandra i regeringsställning sedan juntan störtades:
  1974 N.D.
  1977 N.D,
  1981 PASOK
  1985 PASOK
  1990 N.D.
  1993 PASOK
  1996 PASOK
  2000 PASOK
  2004 N.D.
  2007 N.D.
  2009 PASOK
  2012 N.D.
  2015 SYRIZA
 7. I och med att Mitsotakis blir premiärminister så har en politisk megafamilj åter skridit in på scenen. På hans plussida ska nämnas att han lovat att inte tillsätta släktingar på ministerposter och inte avskeda chefer och högre tjänstemän i statliga verk och myndigheter för att ge jobben till vänner och bekanta. Det sistnämnda är annars brukligt vid regeringsskifte!

Något som gläder många, mig också, är att nyfascistiska Gyllene gryning åkte ur parlamentet. De har givetvis krävt omräkning eftersom de förlorade så stort jämfört med förra valet. Men när man ska fira sätter man rakin i fel hals – nystartade högernationalistiska Grekisk lösning klarade 3 %-spärren och kom in i parlamentet. De vill bla bygga murar så att inte immigranter kan komma in (känns det igen?) och ha folkomröstning om strängare straff, bl a dödsstraff.

För mer information se Dagens Nyheter som haft en del artiklar, ekathimerini.com och blogginlägget Mitsotakis ny premiärminister i Grekland.
Och för den som vill fräscha upp sina kunskaper rekommenderar jag Ingalills gästblogginlägg i denna bloggen inför valet 2015.

Nu ska jag njuta av en kväll i AC:ns svalkande luftström! Ha det gott!

Stadspromenad i Ierapetra och vandringar i sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Ange vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

1 tanke på “Jaha. Hur blir det nu då?

 1. Lena i Wales

  Det måste var hemskt med denna hetta. Jag var i Marbella två veckor i månadsskiftet juni-juli, men det var inte alltför hett. Visst var det varmt, men inte så hett som jag trodde det skulle bli, ca 28 grader i skuggan på terrassen. Å andra sidan gjorde vi inte mycket av ansträngning, lekte med barnbarnen och besökte poolen, mycket behagligt.
  Ta det lugnt i hettan!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s