En underbar fredag och några nyheter

Återigen en underbar dag

Igår var det vandringsdag! Shorts och kortärmad t-shirt – kunde det räcka? Jodå, det kändes bra fast kl var strax efter 6 på morgonen. Biljettmannen på bussen frågade var jag går någonstans, han har väl sett mig så många gånger nu att nyfikenheten tog överhanden. När jag steg av bussen vid 7-tiden hoppade jag till. Jag hade totalt glömt bort att det alltid är några grader kallare på nordkusten än på sydkusten. Och eftersom Ierapetra har ett eget lokalt klimat så är temperaturskillnaden lite större. Jag hade behövt en långärmad tröja de första timmarna. Bara att sätta fart!

Det är givetvis fantastiskt att kunna vandra i shorts när Sverige pulsar fram i snö. Det allra bästa med denna årstiden är dock väderleken och de långa dagarna. Det är perfekt vandringsväder då det inte är för varmt. Det är en period som lämpar sig utmärkt för längre vandringar så denna blev 7 timmar.

Upp i bergen, oändliga vyer, små blommor har börjat poppa upp efter regn. Jag tror att det kommit en del lokala skurar, bl a hade vi blöta gränder i gamla sta’n en morgon då väderstationen rapporterade inget regn. Insekterna for omkring så naturen är på gång efter den långa torkan. Fåglar kvittrade, korpflocken hälsade ”roligt att se dig igen”. En herde hälsade när han körde förbi med gröna kvistar på bilflaket, blev nog getterna glada över!

Det finns en vy som slår alla andra och det är när jag kommer över bergskammen och tittar hemåt. Ierapetra och havet glittrade i solskenet, det gjorde nästan ont i ögonen. Och ön Chrissi syntes tydligt som en svart skuggfigur ute i havet.

dsc02365Började samlas moln mot slutet av vandringen, men det kom inget regn. Taxi hem från by, kroppen trött, fötterna varma och huvudet härligt tomt. Avslutade en toppendag med sta’ns godaste pizza och gott vitt vin.

Foto uppladdade till min flickr-sida!

På gång och nyheter

I sta’n har de stängt av en gata vid stora torget för det ska göras gågata. Blir nog bra fast jag tror att vi är en del som fortfarande försöker förstå vitsen med den förra gågatan. En del saker har kanske en högre eller större mening som vi vanliga dödliga inte greppar. Eftersom den gatan som ska göras om är paradgata på nationaldagen och ochi-dagen har det börjat spekuleras över var det firandet ska hållas istället. Det finns fler planer i sta’n: en ny fyr ute på hamnpiren och att gamla kommunhuset ska bli museum. Då hoppas jag att de tar undan en liten hörna och gör en turistbyrå vilket saknas i den här sta’n märkligt nog.

Annars är det som på de flesta platser i världen: trafikolyckor med mera. Några nyheter som sticker ut:

  • Kaféer, klubbar o likn i området runt vår huvudkyrka har stängts av polisen i 10 dagar. De respekterade inte helgen 16-18 september då biskopen låg i kyrkan så alla kunde ta farväl. Det var för mycket oljud och väsen. Etablissemangen har givetvis protesterat, bl a genom att påtala att nu måste ungdomarna åka till Agios Nikolaos, Sitia eller Iraklio för att roa sig och tänk så farligt det är med mörkerkörning när man druckit alkohol. Håll med om att det låter lite knäppt? Dels tror jag inte att ungdomarna lider någon skada av att inte kunna festa två helger, dels bör man väl inte alls köra efter att ha druckit alkohol. Eller har jag nu otur när jag tänker….
  • Två personer (oberoende av varandra) i Chania försvann kring mitten av oktober och man har ännu inte hittat dem. Lite läskigt. En var en äldre kvinna som kanske villat bort sig och den andre var en man som hade vissa hälsoproblem.
  • Ett hotell i Kato Stalos brann i veckan. Inga gäster så på så sätt gick det bra, men det blir så klart omfattande reparationer som tär på kassan.
  • I Iraklio är det stor fest, pompa och ståt denna helgen! Stadens helgon, Agios Minas, firas i stadens huvudkyrka som givetvis heter Minas. Här engageras alla i större firanden – präster, militär osv. Här kan du se bilder och en filmsnutt!
  • Det verkar farligt att närma sig oliver! En elektriker som jobbade på ett tak på en anläggning för olivkärneolja föll ner, men han fick inga större skador. En man åkte ut till sin olivlund och ingen verkar veta riktigt varför men han hade klättrat upp i ett träd och fallit ner. Han är allvarligt skadad.
  • Förberedelser har börjat så smått för de 2 000 flyktingar som kanske kommer till Kreta i januari 2017. Jag har berättat om detta tidigare, bl a att det varit oklart var de skulle kunna inkvarteras och att hotellföreningen på Kreta protesterat med hänvisning till situationen på de grekiska öarna i öster (turisterna avbokade pga flyktingströmmen). Rädslan är nog lite överdriven eftersom det här kommer att ske under kontrollerade former och ankomsten sker utanför den huvudsakliga turistsäsongen. Men visst, turister är en nyckfull och känslig kundgrupp.
  • En pedofil från Rethymnon har fått sin dom: 401 år i fängelse. Det är en sorglig historia med 36 barn inblandade, lär vara den största och värsta pedofilhistorien i Grekland. De 401 åren blir i verkligheten 25 år.
  • Och till en nyhet utanför Kreta som du kanske vet mer om än jag: terroristangrepp på franska ambassaden i Aten. Det är väl lite oklart om det var terrorister och i så fall vilken grupp, men två figurer på motorcykel kastade granater på ambassaden. Det blev full utryckning eftersom det bara är några dagar kvar tills Obamas besök i Aten. En del såg också symbolik i att attentatet ägde rum nästan exakt en vecka före minnesdagen av studentupproret på tekniska universitetet på 70-talet.

Ja, det var väl allt för denna gången! Hoppas att du har en skön helg framför dig! Jag ska återställa ett hundratal mailadresser och några feeds och lite annat smått och gott sedan Microsoft tvingat mig att byta epost-program. Jag är inte lite irriterad…. Men jag klagar inte för när jag lyfter blicken ser jag bergen och blå himmel med enstaka moln, solen lyser. Jag ska snart gå upp till marknaden och träffa ”utlänningsgänget” för ett glas vin och lite meze.

Ha det gott!

12 april 2012

Vandra på Kreta!
Vi njuter av vackert landskap, enastående vyer, tystnad och lugn.
Med vandringsledare kan du koppla av och uppleva mina gömda pärlor.

Mer information på hemsidan  http://inspirewiz.com
Välkommen! 

PS. Berätta att du läser bloggen när du bokar så får du 15 % rabatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s