Biskopsbegravning

Det har varit en helg med mycket klockklang i luften, lugnt på sta’n och rofyllt i luften. Kommunen utlyste tre dagars sorg pga biskop Eugenes död. Jag vet inte riktigt vad det innebar, det var i alla fall inget som syntes tydligt på gator och torg. Han låg i sta’ns huvudkyrka i öppen kista och det hölls böner osv mest hela tiden från fredag kvällen till söndag eftermiddag.

På söndagen var begravningsceremonin på tidig eftermiddag, se’n cirka två timmars tal innan processionen kunde gå genom gator och torg till den kyrka där hans kvarlevor ska få vila. Det var en lite konstig känsla, vi var liksom belägrade av två makter. Dels en värdslig i form av poliser i bilar, på motorcyklar, till fots osv. Dels en himmelsk i form av massor med präster, en del munkar och nunnor. En del av prästerna var antagligen något högre dignitärer. Det var i alla fall många vackra ”kläder” och förgyllda tillbehör i processionen.

En sak som jag undrade över var de uniformsklädda med vapen som gick vid sidorna. De hade uniformer med mycket blått och de fanns bara vid den gruppen som hade mest utsirade ”kläder” och tillbehör. Har ortodoxa kyrkan någon egen armé eller någon form av säkerhetsstyrka? Kanske någon vet? Skriv då gärna i kommentarsfältet!

På kommunens hemsida kan man läsa om allt gott som biskopen gjorde, hur han deltog i olika arbeten och projekt. Jag har ingen aning om ifall det stämmer eller inte. Kyrkan generellt upplever jag som ganska tillbakadragen och teoretisk, men det hindrar väl inte individer från att engagera sig.

Nedan några foto från söndagens procession. Lite svårt att via ord eller foto få fram stämningen, kommer bättre fram på video:
Här en video från när biskopens kvarlevor kom till kyrkan i fredags och man började läsa böner osv.
Och här en video från processionen i söndags.

dsc02115

Processionen närmar sig.

dsc02117

Dignitärer och ”soldater”.

dsc02119

Bilen med kistan.

Ha en trevlig kväll!

Vandra på Kreta!
Vi njuter av vackert landskap, enastående vyer, tystnad och lugn.
Med mig som vandringsledare kan du koppla av och släppa loss tankarna samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen! 

PS. Berätta att du läser bloggen när du bokar, det ger dig 15 % rabatt!

 

 

 

7 tankar på “Biskopsbegravning

 1. Ingalill Franzén

  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig så mycket med svar på dina frågor. Jag har liksom aldrig riktigt brytt mig om ”det kyrkliga”, vare sig i Sverige eller här i Grekland. Eftersom det var en biskop (”mitropolitis”?) som begravdes, så tycker jag att självaste ärkebiskopen för Grekland, Gerasimos, borde ha varit där, men jag kan inte se till honom på videon. Det har heller inte sagts något om detta i statliga TVn ERT, lite märkligt.
  Betr prästerna med mer ”tjusiga kläder” än de övriga, så gissar jag att de är andra biskopar från övriga delar av Kreta. Min man säger att de med blå kläder är vanliga militärer, kanske har de just blå kläder för att det är en biskop som begravs. Om man jämför traditionen vid påsk, då man bär omkring ikonen av Jesus på Långfredagen, eller då man bär omkring ikonen av Jungfru Maria, då är det också militärer som går bredvid, men i sina vanliga gröna kläder.
  Må han vila i frid, er biskop.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag är övertygad om att alla biskopar på Kreta var här. Om ärkebiskopen var här eller inte vet jag inte, kanske han inte kunde komma loss. Vår biskop dog hastigt och oväntat.
   Kanske detta är nå’n form av ”högtidsvakt” från militärens sida. De bär ju sina vapen uppochner och bakochfram vilket antagligen är någon form av hälsning eller hederbetygelse.

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén

    Jag har fortfarande ingen aning, kanske är de blå militärkläderna typiskt för Kreta? Låter bra med högtidsvakt, här bifogar jag en video från firandet av Mariakyrkan i Loutraki, en panigirifest som pågår i nästan en vecka med tillhörande marknad varje år i början av september. Som du ser har högtidsvakten gröna kläder.

    Gillad av 1 person

    Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag frågade igår en som deltog i processionen och fick också info att det var flygvapnet. Förstorade fotot och de har ett märke på sina baskrar med ett vingpar så kanske man hade kunnat lista ut att det var flygvapnet.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s