Konstfestival i Iraklio

Det blev en lång, men fin dag igår. Konstfestival på stadens gator och torg i Iraklio stod på schemat. Lämnade hemmet vid 6-tiden på morgonen för att ta första bussen och var tillbaka hemma strax före 8 på kvällen med sista bussen.

Iraklion har sedan flera år tillbaka festival från början av juli till mitten av september. Denna konstfestivalen under fyra dagar är ny för i år och är tänkt att vara som en öppning eller start av den större festivalen.
(tänk på att de flesta städer på Kreta har festivaler på sommaren, t o m här i Ierapetra. jag gissar att det är ganska vanligt världen över!? då ges du möjlighet att njuta av lokal konst, musik osv – ta den chansen!)

Kom upp innan programmet började så en kaffe med crepes blev lämpligt energitillskott och tilltugg medan program och karta studerades. Kurs och fart mot första inslaget: klassiskt musik utanför San Marko-basilikan. Jag kom dit lite tidigt och gick in i basilikan där det pågick en utställning under temat att cykla på Kreta! Några målningar, men mest foton. En del från min del av ön och plötsligen stod jag helt stilla. Vi hade varit på samma plats och valt samma motiv!

Visst är det läckert?

Så började två timmar av ren njutning. Jessie De Bellis spelade klassisk musik framför basilikan och lejonfontänen. Emellenåt tittade jag på folk, emellanåt bara blundade jag och njöt. Barn verkade allra mest fascinerade och turister hade mest bråttom och såg allvarligast ut (ska det inte vara skönt och gott att vara på semester?). Många tog foto så jag gissar att jag finns på en hel del eftersom jag satt uppflugen bakom pianisten på en avsats på basilikan. Tänk så många i helgen som kommer att säga ”Låter mysigt med festival och vilket jättefint foto, men titta vilken snygg och trevlig människa till vänster!”. Hittade ett foto på hennes facebook, där ser man hur koncentrerat jag njuter:

festival

Så strosade jag runt lite, bl a till Theotokopoulou-parken och Titus-platsen. Ganska avslaget på båda platserna så jag strosade in i basaren. Smågator ut därifrån, lite varstans snubblade man på konstnärer som satt och målade. Upp på Frihetstorget dit jag tydligen kom för sent. Ner i Georgiadi-parken där olika konsthantverkare hade sina stånd. De berättade om sina arbeten och sålde alster. Varierat, intressant och roligt! Jag har en lite svag sida för smycken. Det innebär att jag har en del som jag aldrig använder. Framför allt gäller det örhänge. Jag är väldigt modig och liksom rycks med där och då, men se’n kommer baksmällan. Det händer inte ofta, jag har lärt mig av tidigare misstag. Gårdagen var ett undantag, jag köpte ett par örhänge som jag idag konstaterade att  jag aldrig kommer att använda. Hur tänkte jag?

Strosade tillbaka upp på stadens gator och torg. Här skulle minsann inte gås i några butiker, men en stor t-shirt för halva priset? Lite längre fram på gatan nedsatta priser på Marks&Spencer och de spelade ABBA? Båda tröjorna är snygga och behövliga (nåja, lite i alla fall).

Hur få ihop nästa programpunkt med lunch? Jo, jag hade så’n tur att det finns en liten restaurang bredvid Theotokopoulou-parken så det gick att kombinera! Först ut en ung tjej som sjöng till inspelad popmusik. Jag blir så ledsen när vuxna inte gör sitt jobb. En människa som inte bara har svårt att hålla rätt ton utan också sjunger falskt ska inte släppas fram. Det var så att min grillsås skärde sig och öronen nästan blödde. Tycker du att jag är grym och hård? Jag har själv sjungit och musicerat, har inte absolut gehör men nära. Kan inte hjälpa att jag tycker att det är förfärligt när någon inte blir stoppad för att istället bli fortsatt peppad och utbildad. Det slår tillbaka på den stackaren som står där, inte på de som släppte fram personen.

Lyckligtvis växlade solotjejen med ett par som sjöng och spelade som var en otrolig njutning! De blandade grekiska sånger med andra stilar, hennes röst var makalös, han var väldigt duktig på gitarr och när de sjöng tillsammans matchade rösterna otroligt bra. De var också unga och har en bit kvar, men vilket material, vilket utgångsläge! Jag var tvungen att gå fram efteråt och uttrycka min uppskattning.

Restaurangen visade sig vara en riktig pärla! Amalia’s Kitchen – lägg det på minnet. Lagom och blandad meny, när jag fick syn på texmex var dagen räddad. Kryddade, heta kycklingvingar och potatis med smält cheddar och sour creme, lägg till ett riktigt, riktigt gott glas vin. Amalia själv kom ut och gick runt bland gästerna, hon skrattade gott åt min reaktion och klappade mig på axeln.

Vacker sång och kulinarisk höjdpunkt – ett ögonblick då jag tänker ”såja, nu kan jag dö för bättre än så här kan det inte bli!”.

Sist jag var i Iraklio hade jag inte tid att gå ut på piren så det var givet  Därifrån ser man hur vackert sta’n ligger, men det kommer inte riktigt till sin rätt nu på sommaren pga soldis. Skönt med en promenad inför bussresan tillbaka hem.

Härlig dag som gav mersmak. Nästa år tror jag att jag ska stanna en natt och kanske ha hyrbil. Invigningsdagen spelade en orkester på 100 man – det vill jag gärna vara med om. Och på kvällarna är det facklor och sprakande färger. Lägg till stämningen!

För övrigt

En av de stora supermarkets, Marinopolos, har gått omkull eller i alla fall i konkurs. Det verkar väldigt invecklat med negativa resultat, lån osv. De är en stor arbetsgivare, jag såg siffran 12 000 anställda nå’nstans. På Kreta är det cirka 630 som riskerar att bli arbetslösa.
På vår lilla ö är det annars mest bilolyckor, bränder, ökade stölder och annat så’nt som händer lite varstans. I det här landet hjälps man åt vilket jag fick erfara vid min bilolycka ifjol. Nu var det en artikel om en kvinna som fått problem med sin bil så den gick inte att köra, det var mörkt och under 45 min var det inte en enda som stannade! Artikeln slutade med konstaterandet att kanske vägarna behöver belysning och sos-telefoner här också precis som i övriga Europa. Allt förändras….
En kretensisk vildkatt, alltså inte vild tamkatt, har observerats på nordöstra Kreta. De är lite större än tamkatter och väldigt skygga. Söker man på wikipedia sägs den vara utdöd på Kreta så vi får väl se om observationen var riktig.
Minns du att jag skrev att besökssiffrorna för turister har gått upp medan resultatet för den lokala turistnäringen har sjunkit rejält? Nu stiger fler och fler fram och berättar om hur besvärligt det är, hur många som blir utslagna. Jag läste idag om Makrigialos som ligger en bit öster om Ierapetra. Visst är oron stor, även för mig. Inga besökare, inga vandrare – det är hur enkelt som helst.
Storbritannien är svårt att följa just nu, tycker jag. Det verkar hända flera saker varje dag, närmast kaotiskt. Att Johnson tackade för sig känns väl ganska bra, fast visst undrar man varför. Han stred så hårt för exit och nu bara stiger han åt sidan. Juncker var lite lustig när han undrade vad britterna gjorde på mötet i EU i tisdags: ”You voted for exit, why are you here?”. Jag har väldigt svårt för Farage. Pajaser kommer fram med jämna intervaller, men jag blir så orolig över anhängarna. Hur tänker dom? Tänker dom??

Nu är det helg! Ha en skön och fridfull söndag!

Foton på min flickr-sida!

SOLSTING PÅ KRETA!
Boka höstens vandringsvecka senast den 15 juli
och du får 15 % rabatt!

Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

10 tankar på “Konstfestival i Iraklio

 1. Birgitta i Umeå

  Tack för fin och informativ rapport från Kreta!
  Jag tror mig ha sett ett foto på en vildkatt på Kreta som någon lyckats fånga. Så jag tror det finns sådana katter på ön.
  Två veckor har nu gått sedan vi lämnade Grekland. Fortfarande känns det vara skönt att vara i ett vackert sommarsverige i vår norra del. Men ändå måste jag gå in på alla Kreta-bloggar varje dag,,,,,
  Ha en fin söndagseftermiddag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nja, jag undrar om den vilda katten finns kvar på ön, vi får vänta och se om observationen bekräftas.
   Bra med bloggar och bilder och videos — man kan liksom vara på flera platser samtidigt. Låter härligt med svensk sommar!!

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Vad trevligt du skriver om festivalen i Iraklio, Ia! (y) Jag drog på smilbanden vid flera tillfällen 🙂

  Vad beträffar Boris Johnson och Nigel Farage kan jag bara säga: FEGISAR!! 😛 Boris blev visst utmanövrerad av finansministern Gove (som innan folkomröstningen hade lovat stödja Boris som kandidat till premiärministerposten efter Cameron, men efter omröstningen SJÄLV ställer upp som kandidat! Där har du orsaken, Gove är alltså en riktig ”backstabber”!). Idag, måndag 4 juli, hörde jag att Farage avgår som ledare för UKIP. Först ställer alltså både Johnson o Farage till med den största lögnkampanj för Brexit, de vinner och sedan avgår de!! Finns det några bättre ord för detta än Feghet och Egoism!!??
  Dagen efter Brexit, sitter Farage i Europaparlamentet, där han i 20 år har anklagat EU för pengaslöseri (som jag i o för sig kan hålla med om) och där en av parlamentsledamöterna säger: ”Nu kan vi stryka en stor fet post i vår budget, din lön!” (Farages). Till min förvåning hör jag idag att Farage ska sitta kvar i Europaparlamentet och att han säger vid sitt avskedstal från UKIP: ”Jag/vi har uppnått mitt/vårt mål: att lämna EU. Under kampanjen sa jag ”I want my country back” och nu säger jag ”I want my life back”. Min kommentar till detta: Farage – kungen av Hyckleri!! 😦

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kom ner nästa år så går vi tillsammans på festival! 😉
   Jag fattar ingenting, rena soppan. Jag behöver i och för sig inte fatta nå’t, men undrar hur britterna känner det idag. Många trodde nog att de skulle rösta och se’n skulle allt vara ungefär som vanligt. Nu är allt bara en enda röra. Nästan värre än grekisk politik….fast bara nästan….. 😉
   Juncker hade en poäng när han gjorde sig lustig över röstningen… Allt snack om ”självständighetsdag” och få sitt land ”tillbaka” är ju bara trams. Alla länder i EU är suveräna, självständiga stater. Men det slog nog an en och annan sträng hos en del röstare….

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Låter som ett bra förslag! 😀
    Ja, britterna har nog vaknat upp till en mardröm i stället för ett paradis, som de hade blivit lurade att tro!! Juncker sa ju också till Farage o hans gäng i parlamentet dagen efter Brexit: ”Ni har ju röstat för utträde ur EU, vad gör ni då här?” Bra fråga! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tänker du på tröjorna, jag som inte skulle shoppa? Eller att örhängena kanske kommer att hängas i öronen?
   (Det var tusan vad du shoppat härom dagen, förresten! Halva H&M:s lager!)

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. juliann66

    Örhängena 🙂
    Du skulle ha sett mig, med 25 galgar och trettio kg kläder över ena armen när jag stapplade in i omklädningshytten 😀
    En kvart senare började jag lämna tillbaka det jag inte ville/kunde ha och tjejen tackade så mycket. Jag är inte klar än, sa jag och gjorde två vändor till… Hon såg lite chockad ut 😛

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Pingback: Nyheter från en liten plats i stora världen | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s