Allt om inget

Jag tänkte döpa det här inlägget till spridda skurar för det är spridda tankar, men eftersom vi ännu inte sett till nå’t regn så kändes det fel. Kan förstå om ni norröver tycker det är knasigt att klaga över regnbrist o likn, men så är det här.

Det sägs att sömnrubbningar kommer när man blir äldre. Med tanke på hur ryckigt och konstigt jag sover så måste jag vara jättegammal i så fall. Och det är jag ju inte så det måste vara andra saker som påverkar. En sak jag funderat på är jordbävningar. Medelhavet är väldigt aktivt och Kreta ligger inte så jättebra placerat i förhållande till sprickor. Ibland när jag vaknar utan någon syn- eller hörbar anledning undrar jag om det kan ha varit en jordbävning. I måndags morse vaknade jag vid 4-tiden, låg och läste och vid 5-tiden kände jag den. En rejäl skakning som visade sig vara en bit ut till havs som vanligt. Men sängen skakade, taklampan svängde fram och tillbaka.

Sedan ett par veckor tillbaka går vi runt som i ett töcken. Luften är full av jasmindoft som kommer stötvis, t ex på kvällen genom den öppna balkongdörren. Jag är inte så förtjust i starka dofter, men den har blivit lite uttunnad på vägen så vem kan stå emot en uns av jasmindoft! Det är ljuvligt!

Idag har jag varit på marknaden och tänkte ta några foton, men jag var där så sent så det var fullt med folk. Vill man ströva där i lugn och ro utan att trängas så rekommenderar jag att vara där när de öppnar kl 8. Då är dessutom grönsaks- och fruktdiskarna fulladdade med färg och smak. Farligt för det är lätt att handla för mycket!

Jag skrev i ett inlägg för några dagar sedan att det är lugnt här med tanke på politiken. Det är rätt på sätt och vis, nu är det mest vanlig politik med reformer osv och inga dramatiska förhandlingar. Denna månaden har många skatter, höjda avgifter osv trätt i kraft i linje med avtalet om stödlån. Riktigt lugnt är det tydligen inte, men några protester eller oroligheter är det inte frågan om, det går fortfarande att åka hit i lugn och ro.
Lantbrukarna är upprörda, men det fäste jag mig inte så mycket vid för när är dom inte det? Om jag förstått det rätt så har lantbruket varit väldigt skyddat och omhuldad med lättnader, undantag, bidrag mm. Nu ska de tydligen betala mer i skatt och jag är inte människa att avgöra om det är en väldigt stor skillnad eller inte. Jag bara undrar var de tror att alla lättnader, bidrag osv kom ifrån.
En annan grupp blev så upprörda att de fick regeringen att backa: uthyrare. De skulle betala mer skatt på sina hyresinkomster och det föll tydligen inte i god jord.
Jag förstår att det tar emot att det dras åt från alla håll, men nu har grekerna ett gyllene tillfälle att skapa ett nytt samhälle, att korrigera det som inte fungerat. Eller behålla det dom har. Ingen annan kan välja mer än dom själva. Ska man ta hand om varandra eller ska var och en sköta sig själv eller finns en medelväg?

Turistsäsongen lider mot sitt slut. Det finns en del kvar i sta’n, antagligen folk som reser på egen hand. Hörde att en del av dom är ”återvändare” så de vet att sommaren är ingen bra tid. Några veckor till, se’n går sta’n in i vintervilan. Den är så skön, för min del kanske pga att det inte blir något vandringsstopp utan det är tvärtom bästa tiden.

Det verkar som om det ovanligt varma vädret under september skrämt igång lite sjukdomar. Det går feber, förkylning, diarré. Jag hoppas klara mig, framför allt från febern. Det är inte bra när man bor ensam.

Mitt besök i Sverige är fullbokat och ändå finns så mycket och så många jag skulle vilja hinna med. Tiden är begränsad och går inte att tänja ut. Och flyget går ju på båda hållen.

Nu ska jag ta en stund i soffan. Har tillbringat en stund med ett gäng svenskar som lockar mig i fördärvet. Det blev några klunkar vin för mycket så här mitt på da’n. Men trevligt och gott hade vi!

Nästa vecka tänkte jag ha lite tema här i bloggen med ”utlänning”, t ex lite om turister, hur det är att vara svensk bland greker. Vi får se om jag kan hålla kvar den tanken. Nu går jag nämligen in i min helgdimma!

Och jag önskar dig en trevlig och skön helg! Njut av söndagen, dra i bromsen!

(foto från vandringen i onsdags finns på flickr.com)

2 tankar på “Allt om inget

 1. Birgitta i Umeå

  Väldigt bra skrivet, Ia! Grekerna måste komma underfund om hur dom vill ha det. Till det bättre!
  Vi är just nu på Sicilien, Italien. Vad vi än köper får vi prydligt maskinstämplat kvitto. Kanske man inte får det av gatuförsäljarna, vi har inte testat.
  Men även italienarna har problem.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack!
   Jag får i stort sett alltid kvitto, t o m på marknaden. Tror inte kvitton är det största problemet utan regler och strukturer måste ses över. Ett stort arbete som kan resultera i djupgående förändringar. Samtidigt kan jag förstå att grekerna är trötta och slitna, de har haft kris ett bra tag och innan dess (sisådär en 70-80 år tillbaka) inte direkt den lugna gata som vi haft i Sverige.
   Ha det gott på Sicilien!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s