Är det nå’n där?

Att blogga en så’n här dag verkar kanske lite märkligt. Vem läser bloggar på midsommarafton? Ingen, antar jag. Alla är ute, plockar blommor, klär stång och se’n dricker kaffe, äter klistriga bullar och dansar. Lite senare är det dags för nubben och sillen och nypotatisen och jordgubbarna.

Här är det en helt vanlig fredag. Tro det eller ej, midsommar firas inte i hela världen. Jag hade ju besök helgen som gick som hade med sig en ”godisväska”. Jag hade kalas måndag kväll och tisdag kväll med löksill, senapssill, rågknäcke, Kalles, Ålborg och till efterrätt kaffe och Lindts choklad. Väldigt gott! Kändes bara som kalas, inte som nå’t midsommarfirande. Undrar vad grannarna skulle säga om jag hade midsommarstång på balkongen och hoppade runt som en liten groda!? Fast en del av mina grannar….vi lämnar det.

Saknar man inte svenska helger när man är utomlands? Kan man väl göra ibland, men man får så många nya helger med nya upplevelser. Ta seden dit man kommer och tycka det är roligt att lära om traditioner och andra kulturer. På måndag kväll ska jag uppleva en tradition som är ny för mig, berättar i bloggen på tisdag.
Ibland tycker jag att det är lättare och roligare med helt nya traditioner än att se de gamla förflackas eller försvinna. För mig har midsommar alltid mest handlat om stången, dansen, sångerna. Att fira och hylla ljuset och sommaren. Hur många kan nu för tiden dansa till de gamla sångerna som man sjunger på midsommar? Men det vänder säkert och blir ”inne” igen att kunna.

Vi har haft väldigt varmt ett tag, idag en sval vind och moln. Så skönt! Och jag blev så sugen på att vandra med nya kameran i högsta hugg. Än så länge får jag inte bära ryggsäck så det fick bli en eftermiddagspromenad i sta’n istället. Jag vill inte påstå att det blev speciellt bra, originella eller konstnärliga foto, men så härligt att ha tredje ögat med igen. Det ger en extra dimension till allting och gör detaljer tydligare. Gick ock knäppte en hel del bara för glädjen över att åter kunna knäppa. Jag är hel igen, som det heter.

Gick och funderade över varför jag tycker om Ierapetra så mycket och varför jag trivs så bra. Det är flera skäl, men ett är att denna sta’n gör sig inte till. Den är som den är. Det ger en avslappnad och trivsam stämning. Det är inte en stad som har ett putsat och tillrättalagt ”säsongsansikte” och ett blekt och slitet ansikte under vinterhalvåret. Så här har vi det, välkommen hit, hoppas du ska trivas! Se’n är det inte mer med det.

Ikväll ska den här svenskan ”fira” midsommar på grekisk taverna med italiensk spaghettirätt. Tror att jag tar en Ålborg när jag kommer hem, går ut på balkongen och mot norr ropar GLAD MIDSOMMAR!

Foto från stadsturen finns på min flickr.com!

 

7 tankar på “Är det nå’n där?

  1. Paul Bosse

    Glad midsommar Ia. Spännande med Ierapetra. Har varit en del i Kissamos/Kastelli, den senaste tiden, som inte heller gör sig till. De orter som är sig själva, är härliga upplevelser. En helt underbar del av Kreta, dessa ställen, liksom det mesta här. Sitter i timmar och väntar på en varutransport som inte vill komma…än. Jag äter Lokaniko strax med lte vin. Det är bra så, även en midsommarafton. Ha det gott!

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s