Det var en gång……och turister

Det var en gång….

Här kommer en alldeles sann historia ur livet! År 1986 åkte jag till Kreta första gången. Hade hittat att Fritidsresor hade ett resmål på sydvästra Kreta och de flesta flyg gick till Iraklion så det lät lovande. Jag hamnade i byn Paleochora – charmig, lugn, liten och mysig. Vi var inte många turister och vi lär ha träffats på en ”välkomstträff”, Harriet och jag. Vi reste ensamma båda två så det blev en hel del strand- och kvällshäng. Efter 2 veckor åkte jag till Lund och hon till Stockholm. Under åren skickade vi jul- och semesterkort till varandra, på senare år även e-post och kontakt på facebook.

Lördag 16 maj träffades vi igen efter 29 år! Harriet och Eric (ny trevlig bekantskap) hade fått ”min” lägenhet, dvs den jag bodde i under mina längre vistelser här 2010 och 2012. Visst är det ett underligt sammanträffande! Det är märkligt hur man bara klickar med vissa människor. Pratet var igång direkt, vi gick en runda på sta’n (så roligt att få visa Ierapetra) och åt god middag. Några utflyktstips för söndagen, vi träffades igen på söndagskvällen och jag tyckte mig skönja att östra Kreta gett mersmak. Roligt! De har varit en hel del på västra Kreta, men det är ju en stor ö. På måndagen körde de till Paleochora via mellankreta – en annan vacker del av denna mångfacetterade ö.

Turister

Det finns turister och turister. Alla behövs för att gynna och hjälpa, men en del konstruktioner och resesätt behövs mindre än andra. Och vi ska inte övervärdera turismens betydelse för ett helt lands ekonomi, men den kan vara livsavgörande för den enskilde företagaren.

Som du kanske vet är säsongen i Grekland än så länge den sämsta på flera år. Bokningsgraden är väldigt låg, på en del platser inte ens 50 % jämfört med ifjol. En del, t ex svenskar, menar att det inte stämmer för resebolagen påstår att resorna går som smör i solsken. Vi behöver inte gå in på att några resebolag faktiskt dragit ner på antalet resor. Problemet med resebolagen är att de sluter sina avtal med hela hotell, utestänger lokala aktiviteter till förmån för egna utflykter o likn. En stor del är all inclusive (var blev halv- och helpension av?) vilket är en konstruktion som resebolagen tjänar gott om pengar på. Lokalt är det mest till fördärv (och det gäller givetvis inte bara i Grekland). Ibland förirrar sig några in i sta’n dagtid, de känns igen på sina färgglada ”ringmärkningar”. På kvällen stannar de kvar på sina anläggningar och sta’n går på halvfart. Jag minns i slutet av 80-talet då strandpromenaden myllrade av folk, både turister och lokalbefolkning.

Regeringen har sagt att man vill rensa upp i all inclusive-sektorn, man vill att det lokala och landet ska gynnas. De har lite mer akuta problem att lösa för tillfället, men jag hoppas att de får sitta kvar för det ska bli spännande att se vad och hur de kan göra.

Det största problemet i år är de turister som reser på egen hand och mestadels bor på mindre hotell. De vågar sig inte till Grekland efter olika påståenden i media i t ex Tyskland, England. Forex bank i Sverige har varit ute med oriktiga uppgifter både på sin hemsida och på sina kontor vilket vi påtalat för dom på deras facebook-sida. Alla de här ogrundade ryktena som far runt är givetvis till stor skada för Grekland. Inte bara för turistsektorn utan för förtroende över huvud taget. Jag önskar att EU-grundtanken om samverka, samarbete, stödja och hjälpa kunde tränga ner till EU:s befolkning så vi hjälper varandra när det är tufft.

Idag var jag ute en promenad, men orken är fortfarande lite dålig så jag fick vila en stund. Råkade hamna i närheten av en turistaffär och en sak slog mig: varför hälsade inte turisterna? Här i Ierapetra är de flesta i butiker, på tavernor osv inte påflugna och ska ”kasta in” folk. De hälsade och möttes av tystnad, ja t o m sura miner! Det blir extra märkligt i detta artiga land, ingen förstår varför folk inte kan säga god dag. Och det gör inte jag heller, faktiskt. Vanlig hyfs helt enkelt. Om man se’n vill vara ifred i butiken kan man väl vänligt säga att jag vill bara titta, tack. Det respekteras.

Så’na här små vardagshändelser får mig ofta att tänka: det är inte konstigt att det blir konflikter och krig i världen. Om vi inte ens kan se en medmänniska i ansiktet och säga hej – vad är vi då?

11 tankar på “Det var en gång……och turister

 1. anita wag agrimanaki

  Åh, ja, det där med ”hej”..jag har skrivit om det en par gånger. Så är det! Det finns många turister som reagerar med tystnad eller ett ”only look” när jag säger ”hej”. När min dotter förra året jobbade lite första gången förra året i min butik var hon ledsen nör det det hände henne och hon frågade mig ”varför?” Vad svarar man på det och vilken erfarenhet får hon av turister? +

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Visst är det märkligt att man inte kan inleda på ett trevligt och hyfsat sätt. Blir så mycket roligare för en själv också!
   Ja, ”varför”…förstår att du inte visste vad du skulle svara. Det enda är väl att hon kan se dom som dåliga exempel…

   Gilla

   Svara
 2. Jannis

  Ia, jag tror att dina uppgifter angående den svikande turismen gäller sydöstra Kreta, ev. hela Kreta. Det stämmer i Koutsounari! På vår färska resa till Naxos var det många hundra japaner som klev av på Santorini och på Naxos. På Naxos hördes inga tankar på minskande turism. Däremot hörde vi få svensktalande, men tyska, engelska och franska hördes ofta.
  Jag hoppas du hejar, när du går till ”Posten”! Vi gör det alltid och är mycket uppskattade!
  Krya på dig! / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nej, uppgifterna kom från centralt håll och gällde hela Grekland, kom för ett par veckor sedan. Bl a var kända turistön Rhodos ner 40 %. Alla siffror är jämförelse med samma tid ifjol.
   Kram

   Gilla

   Svara
 3. juliann66

  Vilka dumheter att inte svara artigt på tilltal! Det är ju inte så att ett ”hej” tvingar en att köpa något…
  All-inclusive är jag skeptisk till sedan tidigare. Jag vill inte ha en en tillrättalagd meny, som ska tilltala alla. Jag vill såklart ha det som lokalbefolkningen föredrar och gärna på ställen som är ”hemma hos”.
  Visst är det underbart när nya bekantskaper är lika självklara som gamla!
  Ha det bra och var rädd om dig, kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Ett av dina allra bästa inlägg, Ia! Jag märker att du börjar bli så smått ”grekisk”.. 😉
  Och visst är det härligt med människor man ”klickar” med på en gång och kan börja snacka oavbrutet med, även fast det gått t ex 29 år! 🙂 Men STORT BU för vissa människor, som inte ens orkar säga ”hej”!
  Kram och sköt om dig! / Ingalill

  Gillad av 2 personer

  Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Naturligtvis är det en komplimang, Ia! 🙂 Vi kommer aldrig att bli helt grekiska (lite svensk ”ordning och reda” sitter inte ivägen ibland, hihi), men eftersom vi älskar detta land och dess människor, så ju längre vi bor/vistas här, ju mer medvetna blir vi om hur greker tänker, tycker och uppför sig. Vi påverkas av detta och vill naturligtvis att det ska gå bra för det land vi älskar och bor i. Vi blir förbaskade (precis som grekerna) på omvärlden, som i många fall utsätter Grekland för ryktesspridning och de styrande, som för en gångs skull försöker GÖRA något åt eländet, blir motarbetade från alla håll och kanter.
    Så, att ”bli så smått grekisk” tycker jag enbart är en positiv sak. 🙂 Kram!

    Gillad av 2 personer

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Tack, jag anade det. Har fått höra ”du tänker inte som en utlänning, du tänker som oss” så det kanske finns en liten grekisk ådra… men jag kommer alltid att bli tossig på vissa saker!
     Kram

     Gillad av 1 person

     Svara
 5. Kathryn

  För mig är det en självklarhet att man hälsar på den du möter…inte på gatan men i trappan, på gården i affärer naturligtvis;) Härligt att läsa om din saga.
  Ta hand om dig//Kathryn

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s