Nationaldag

På morgonrundan kom det lite regnstänk, himlen grå och tung och när jag nådde sta’n igen var det nästan alldeles dött. En onsdag! Men vänta lite, det är ju helgdag. Idag firade Grekland sin nationaldag och då är de flesta lediga.

Nationaldagen firas till minne av att Grekland 1821 utropade sig som självständiga från osmanska riket. Det mottogs inte med applåder utan ett 11-årigt självständighetskrig startade så officiellt blev landet självständigt 1832.
Ibland kallas också den 28 oktober (ochi-dagen) för nationaldag. Det var då premiärminister Metaxas sa nej (ochi) till Mussolini när denne tyckte att Grekland skulle kapitulera. Men det är en annan historia.

Självständighetsdagen får en extra betydelse eller underton i dessa dagar då mycket är osäkert mellan EMU, IMF och Grekland. Jag trodde att det skulle vara mer folk ute på gatorna än vad det var, men kanske vädret stoppade en del.

Det pågår en del aktiviteter under dagen, men det stora firandet är paraden. Det börjar med att borgmästaren, representanter för kommun, skolor, föreningar osv samlas i kyrkan Agios Georgios (Ierapetras skyddshelgon för övrigt). Orkestern och representanter marscherar därifrån till torget där väl valda ord sägs av någon dignitär. Så börjar paraden!

Först kommer polisen och det känns lite märkligt när folk applåderar. I Sverige är polisens uppgift att tjäna medborgarna, men i många andra länder har de en kontrollerande och övervakande uppgift. Därefter kommer olika skolor. De flesta marscherar som de ska, andra är superkoncentrerade och spända, några får inte ihop armar och ben eller hittar inte rätt i musiken. Det slår mig att det här skulle aldrig fungera i Sverige. Tänk om någon föreslog att skolungdomar m fl skulle marschera på nationaldagen! Det skulle bli ett himla liv, tror jag, om att bli kränkt och få trauma för livet.

Jämfört med tidigare nationaldagar och ochi-dagar som jag varit med om så är klädseln annorlunda i år, mer avslappnad. Det är övervägande jeans och skjortor/blusar. Snyggt och fräscht.

När skolorna passerat kommer föreningar som tennisklubben, friidrottarna, scouterna, folkdansarna, ridklubben osv. Tåget avslutas av grekiska Röda Korset.

Festligt och tjusigt. Står och funderar på det där med ”integration”. Hur mycket jag än försöker så kan det här aldrig bli min dag, jag delar inte historia och traditioner med dom som står omkring mig. Något att fundera över även i Sverige. Hur integrerad kan och ska man bli.

Känner mig på riktigt pedagogiskt humör idag så här kommer också lite fakta om grekiska flaggan (bilden snodde jag på facebook): 10665740_10153182564509049_3704376365730921827_n

Ikväll ska jag givetvis gå ut och äta middag, det får bli mitt lilla egna ”firande”. Ha en bra kväll!

Foto från dagens festligheter på min flickr-sida!

6 tankar på “Nationaldag

 1. brynis

  Hej Ia! Vad roligt det är att läsa din blogg! och om livet i ditt nya liv… själv funderar jag på att väcka upp min gamla blogg igen om jag finner tid eller rättare sagt tar mig tid till den. Här i Västerås var det väldigt kalla vindar idag nordan, och de har lovat mer snö, inte kul alls, tur man inte städat bort vinterkläderna än, för de behövs. Oh, vad jag längtar till varma hav palmer och sand mellan tårna, men det får vänta. Imorgon ska jag till röngen och kolla upp min handled som jag slog i tidigare i vintras, den har inte blivit bra än och den nya doktorn trodde jag hade en fraktur, ja usch ja den första på 57 år i så fall. Ha så fint och gott. Stor kram från Lee

  Date: Wed, 25 Mar 2015 16:07:35 +0000 To: gubbfot@hotmail.com

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hej och tack! Alltid roligt med ”återkoppling”! Skicka ett medd när du är igång och bloggar igen.
   Sand, hav och palmer kan vi bjuda på, men inte mycket värme än.
   Det där med handleden låter inte bra, håller tummarna för dig!
   Kram

   Gilla

   Svara
 2. Jannis

  Det småregniga vädret gjorde att vi avstod resan in till stan. Vi har ju sett parellasin många gånger förut, tillsammans med grekiska vänner. Det är då man kan få den känsla du saknade: delaktighet med historia och tradition! Den känns mycket starkare än då svenska flaggans dag firas. Hoppas du blir mer integrerad, men inte att du byter nationalitet!
  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Ann-Sofie

  Verkar firas på samma sätt som Ochi-dagen som ju också är en marsch igenom staden. Och jag håller med, skolungdomarna har problem med att gå i takt, hade svårt att hålla mig för skratt första gången. Ändå var jag förberedd på det hela då manga av ungdomarna använt hamnområdet i Aghios Nikolaus för att träna. De startade flera veckor fore 28 oktober men det hjälpte föga.
  Jag publiserade en liten film när jag skrev om Ochi dagen för några år sedan. Den är sist i detta inlägg. http://sailinglife.se/2011/10/30/nej-dagen/

  Och det där med delaktighet och engagemang håller jag med dig om, oftast fattar man inte vad det handlar om eller varför. Då blir det att man bara blir en åskådare, betraktare. Men om man har någon som kan förklara och berätta så blir det på ett helt annat sätt.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, firandet är detsamma. Jag har upplevt några stycken av båda och även om det är samma firande så är det festligt och högtidligt. Här i Ierapetra använder dom en liten idrottsplats och en bit av strandpromenaden för att träna. Ta rde apå varför kan man ju göra, men man kan aldrig bli en del av det. Ska kolla din film!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s