Min första Apokries

Så inleds fastan idag med Clean Monday. Ska man vara noga så inleddes den natten som gick med förlåtelsegudstjänst. Jag är inte så insatt i Clean Monday mer än att fastan försvann i Sverige i och med reformationen och att det inte är tillåtet att äta något med ägg eller blod idag. Om du vill veta mer om dagen och fastan så klicka här

Detta är min första februari på Kreta och alltså också min första Apokries (översätts av Google med Halloween eller Mardi Gras). Det är lite som att vara praktikant eller observatör första gången man upplever något. Se och lär.

Det skulle börja förra torsdagen med något arrangemang på torget, men den enda information jag såg var att det var inställt. På fredagen dök det upp utklädda personer lite här och där, det verkade vara lite ”förfest” i skolorna. Dagen efter, lördagen, var gamla sta’n (mina kvarter) full med barn som sprang omkring – det var skattjakt! Och på söndagen var det de lite större barnens tur att finna skatten.

Veckan travade på med att de flesta var upptagna med att hålla värmen. I fredags kväll gick jag upp till stora torget där det skulle vara aktiviteter för barn med clowner, musik, dans mm. Nu undrar du kanske varför en 50+ uppsöker barnaktiviteter, men när det händer nå’t på sta’n så är det folkfest. När jag kom upp till torget stod där en vagn med en sockervaddstillverkare, det var allt. Jag kretsade runt lite och uppfattade det som att man dragit sig in i en av skolorna i centrum pga blåsten. Smart, men halvdött på sta’n.

Lördags hände inget vad jag vet och igår var det dags för karnevalståget! Svårt att veta var man ska stå för att se bäst, vill gärna fotografera. Det visade sig att jag hamnat perfekt! Mina tankar gick till Lundakarnevalen och samma sak dök upp i huv’et: så mycket jobb de lagt ner! Och så roligt de har haft och har! Glädjen smittade av sig och många i publiken var också utklädda.

Jag förstod inte de olika vagnarnas tema eller budskap, hade säkert gett flera goda skratt. En vagn trodde jag handlade om att Tsipras inte ville ha kyrkan inblandad när han svor eden som premiärminister, men framtill på vagnen stod ”Vaticano club”. Mig veterligen har Vatikanen inget med ortodoxa kyrkan att göra så där blev jag lite förvirrad. Men ännu mer förvirrad blev jag över vagnen med isberg och pingviner!? Minibussen med sjukhuspersonal tror jag att jag fattade, man vill ha kvar ett riktigt och rejält sjukhus i Ierapetra. Riktigt imponerad blev jag när ridskolan avslutade tåget på 2 hästar. Det är svårt att beskriva vilket väsen det var av musik, skrikande speaker, visselpipor mm. En av hästarna var orolig, men ryttaren hade den hela tiden i sin hand. Tjusigt!
Som avslutning eldades en figur nere på piren som jag uppmärksammat när jag gick till min söndagsfrukost.

Mörka moln drog ihop sig, men det småregnade bara på de sista vagnarna – sicken tur! Hade det varit finare väder hade folk nog strövat runt lite efteråt, nu tog sig alla snabbt hem eller till bilar, några slank in på caféer.

På kvällen gick jag ut för att äta och som tur är går jag ut tidigare än grekerna. Det skulle bli musik på några tavernor och alla bord var bokade på ett av mina stamställen. Clean Monday är nämligen helgdag, dvs de flesta är lediga idag.

Summa summarum: nästa år ska jag också klä ut mig, jag vet redan hur och att det kommer att bli succé! Jag ska ha nå’n med mig som kan förklara de olika vagnarnas tema, hålla siesta, ha ett bord bokat och festa in på morgontimmarna.

Foto på min flickr-sida!

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Clean_Monday

5 tankar på “Min första Apokries

 1. juliann66

  Karnevalen påminner mig om en Kinbderfest jag beskådade nånstans i Bayern när jag var barnflicka där. Vi var ute på utflykt och hade turen att promenera rakt på den. Lite mer sagobetonad var den nog, men ändå 🙂
  Ser fram emot att få se dig delta nästa gång! 😉

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Ylva

  Lite avundsjuk får man väl vara? Vi har aldrig varit på plats för att själva kunna se och närvara på karnevalen. Vi har bara kunnat se via grekisk Tv. De stora påminner om den brasilianska, men verkar mer lokal i Ierapetra enl. dina foton.
  / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s