Uttalssvårigheter om politik

Det mojnar lite, nu hoppas vi att temperaturen stiger och att morgondagen blir ok så karnevalståget inte regnar bort.

Du kanske undrar varför jag inte skriver mer om det politiska läget, jag som är ”på plats”. Än så länge har jag bara skrivit lite i samband med höströra både här och i Sverige, presidentvalet i december och nyvalet. Jag ska försöka förklara varför jag inte skriver mer trots att det varit minst sagt händelserika veckor se’n en tid tillbaka.

Först några ord om det senaste presidentvalet som blev en smidig historia. Syrizas första förslag till kandidat från partiet Ny demokrati drogs tillbaka efter protester i de egna leden och slutliga kandidaten gled igenom snyggt och prydligt. Att vänsterpartiet Syriza föreslår någon från ett högerparti ser jag som tecken på god vilja att kompromissa och hitta breda lösningar. Sträva efter konsensus istället för konflikt helt enkelt. För ett nytt nyval hade varit en katastrof.

Den första anledningen till att jag inte skriver så mycket om politikens irrfärder är språk- och källproblem. När datorn översätter grekiska blir det ofta konstigt, men fungerar bra i vanliga fall. Politik är lite för komplicerat så det blir svårt att förstå och dukat för missförstånd. Jag känner inte till var olika källor har sina rötter eller sympatier och kan därför inte bedöma innehåll. Vill inte medverka till att sprida osanningar eller tveksamheter.

EU och EMU. Som svensk (och kanske det är likadant för andra nationaliteter utanför EMU) har jag inga problem med att skilja på de två. I diskussioner här nere blir det ofta lite förvirrat eftersom många inte skiljer på de två utan säger ”EU” om alltihop. Eftersom Sverige inte är medlem i EMU har jag inte varit så intresserad och inte satt mig in i hur EMU fungerar. Ren och skär okunskap som också gör mig försiktig med att uttala mig.

Krisens komplexitet. Anledningen till att Grekland befinner sig i kris är lika många som de man pratar med. Bankkris i Centraleuropa, korruption, vanskötta statsfinanser, pengaflykt, bristande skattemoral osv osv. Det går inte att hitta orsak och verkan vilket gör det svårt att se helheten och att förstå. Jag är helt enkelt för dåligt insatt i alla bäckar som blivit en strid å.

Man kan givetvis argumentera för att jag kan uttala mig oavsett ovanstående för alla har rätt att ha en åsikt även om man inte vet allting eller har alla fakta. Och ska jag vara riktigt ärlig så verkar ingen ha något helhetsgrepp om Greklands kris så kanske jag kan tycka lite då och då i alla fall. Om jag bara påpekar att det är från min horisont och min lilla värld. Ingen kan veta allt, inte ens jag.

Så långt hade jag kommit i mina funderingar när det var dags att börja samtal mellan Grekland och olika ledare i EU och EMU. De gamla partijättarna i Grekland avlöstes av en ny, frisk fläkt. Trodde jag. Men det är samma mantra som det varit nu några år: Tyskland är elaka mot oss och de är dessutom skyldiga oss en massa pengar sedan andra världskriget.

Det riktigt stora fiaskot i mina ögon kom när en Syriza-politiker tyckte att finansministern skulle ta med sig ett foto på en minnessten att visa när han träffade olika personer. Den handlar om 3 barn som dödades under andra världskriget pga att de vägrade avslöja var deras far gömt sig. Jag blev både upprörd och besviken! Hur kan man över huvud taget tänka tanken? Så otroligt smaklöst! Och fullkomligt respektlöst både gentemot barnens minne och de som skulle få det i ansiktet! För hur länge är vi ansvariga för någon annans brott? Måste vi inte gå vidare, framåt utan att för den skull gå in i glömskans dimma?
Jag hoppas och utgår från att finansministern inte nappade på förslaget. Han verkar vara en klok karl.

Jag är en stor anhängare av att då och då se bakåt och lära av historien, men jag anser att det som varit har varit. När det är avslutat måste man sluta gräva och grotta ner sig och dra fram gammal groll. Vilka andra konflikter och orättvisor ska vi dra fram? Fast vi måste samtidigt kolla kartan för vi kanske inte har någon motpart idag som vi kan ställa våra krav till. Jobba framåt! Ge Grekland nytt liv istället för att mala det gamla.

Nu har Grekland fått 4 månaders förlängning fast nästa vecka ska tydligen inledas med diskussioner i EMU om vad förlängningen egentligen innebär. Det är givetvis en svår balansgång i en klubb där några medlemmar varit riktigt illa ute, men tagit sig igenom. En politiker från Portugal eller Spanien sa nå’t i stil med att vi andra har klarat av våra kriser, varför kan inte Grekland klara av sin? Och på nå’t sätt känns det som om det är kärnan: varför kommer landet inte vidare? Är det verkligen bara andras fel? Jag vet inte. Ödesfrågan är om nå’n vet. Svaret kan kanske leda till lösningen.

För övrigt önskar jag en skön lördagskväll och en fridfull söndag!

 

6 tankar på “Uttalssvårigheter om politik

 1. Ylva

  Ia, vi kan inte mer om Greklands politik än andra bara för att vi bor där! Den är omöjlig att förstå även för grekerna själva tror / Jannis och hoppas att våren kommer till dig i Ierapetra.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nej, vi gör ju inte det. Men det skulle vara roligt att kunna berätta lite inifrån som motvikt till de som tittar utifrån.
   Skåne-vinter på Kreta idag: blåst, grått, regn. Men den värsta kylan har vikt sig, antagligen pga att vinden vänt. Våren finns, jag har mött den på vandringar!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
   1. Ylva

    För 10-15 år sedan fick jag aldrig frågor av svenskar om grekisk politik. När den ekonomiska krisen kom, handlade frågorna inte om politik, utan endast om hur grekerna klarade sig ekonomiskt på Kreta. Inte förrän Syriza rörde om i grytan börjar intresset öka. Själv var man ju rädd för Tzipras alla utspel och hoppades att de gamla kända partierna skulle klara sig kvar. Nu tror jag, att det var bäst som skedde. Sätt press på ”de gamle” och på Troikan. Färre röstar ju på Gyllene Gryning också. Men jag saknar de grekiska Tv-sändningarna ”hemma” i Sverige, så att jag kan följa med. Brukar du få frågor om grekisk politik? Jag är inte kritisk över ditt inlägg, jag ville bara tala om hur svårt det är att förstå för oss!
    Lev väl! / Jannis

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Det händer att folk frågar och det tycker jag är roligt, men det är svårt att ge information eftersom jag inte förstår allt. Man kan bara uttala sig utifrån de man pratat med och vad man själv ser. Jag brukar förtydliga att jag vet inte hur det är i hela Grekland, kan bara berätta lite om där jag är.
     Jag upplevde inte din kommentar som kritik så det är ingen fara!
     Ha det gott!

     Gilla

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s