Sjutton…nä, Tretton så kallt!

Jag vill så gärna förstå och få rätsida på saker och ting, men tror jag ger upp när det gäller ortodox trettonhelg. Känner mig förvirrad, skulle nog behöva tränga lite längre ner i ämnet för att få klarhet, men det känns inte så angeläget just nu. Den ortodoxa kyrkan använder tre olika kalendrar så det gäller att hålla tungan rätt i mun och veta var man befinner sig. Vissa delar av ortodoxa kyrkan har jul imorgon, men så är det inte inom den grekisk-ortodoxa. Tror jag.

Flera namn på trettonhelgen cirkulerar som Epifani, Theofania, ton Foton, ta Fota och så här långt kom jag: för längesen firades trettondagen i ortodoxa kyrkan till minne av Jesu uppenbarelse och det var senare man också började fira Jesu dop. Vilket ord som hör hemma var vet jag inte mer än att Epifani och Theofani tydligen betyder uppenbarelse och ta Fota och ton Foton betyder ljus.

Hur som helst, det firas bl a med att vatten ska välsignas. I Ierapetra samlas människor i fiskehamnen för att se processionen från kyrkan, sällskapet som åker med en båt till mitten av hamnen och se’n börjar prästerna sina ritualer vilket bl a innebär att några gånger doppa ett kors i vattnet. Några modiga ynglingar hoppar i och simmar bort till korset och den som kommer först får ett ”extra välsignat år” var det nå’n som sa.
Vi har nog glömt bort att julhögtiden egentligen är 13 dagar lång och att epifani också finns i den protestantiska kyrkan. Mycket som ändrat sig, t ex hör stjärngossarna egentligen hemma på trettonhelgen. Man kan lära sig mycket när man surfar på nätet!

Det blev inget firande i hamnen för mig och mitt sällskap. Såg senare en videofilm på nätet och det var inte många människor nere i fiskehamnen. Det pågår nämligen nå’nting annat som styr vår tillvaro för tillfället och som ger annat att tänka på: vädret.

I söndags utfärdades varningar i nästan hela Grekland för hårda vindar, låga temperaturer, snö och regn. Busväder helt enkelt. Och visst har det varit två busiga dagar! Ierapetra-området är ett av Greklands varmaste med flest soltimmar och temperaturen går sällan under 10 gr. Det har den gjort nu. Och rätt som det regnar kommer det en skur. Fast i bergen har det istället blivit snö! Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om det här, har samlat ihop lite foto istället.

Vid lunchtid idag kom solen, jag kastade mig ut för att få frisk luft och se mig omkring (varit inblåst och inregnad i 2 dagar), kameran i fickan, började på min ”morgonrunda”. Det blev en kort runda för det började givetvis regna. Igen. Jag hann i alla fall se hur långt ner snön går på bergssluttningarna, att mina vandringsstråk är snövita och att det är fullt med vatten på gatorna. Vi behöver vatten, men det är inte bra för olivodlarna. De stackarna är nu inte bara oroade över skadeinsekter och regn utan också att det ska bli frost! Frysta oliver är inget bra.

Och nu driver det ner ännu en regnomgång från bergen!

Bergsbyn Anatoli ligger cirka 1,5 mil nordväst om Ierapetra. (foto: http://www.neakriti.gr)

wwwneakritigr1

Så här är vi inte vana att se barnen leka på Kreta! (foto: http://www.neakriti.gr)

neakritigr2

Så här såg det ut på Kretas nordkust i orter vid havet! (Agios Nikolaos överst, Hersonissos underst)
(foto: Nikos Liapis och Nederlandse winkel Kreta, båda facebook)

nikoa liapis

nederlandse winkel kreta

4 tankar på “Sjutton…nä, Tretton så kallt!

 1. Jan-Erik Öhlund

  Jag avundas inte dig nu, när temperaturen kryper under 5 grader i Ierapetra! Kan du hålla en acceptabel temperatur i lägenheten? Annars gäller det bara att gilla läget och gå ut och kasta snöbollar! Det brukar vara möjligt var 10:e år, sägs det. Vi har bara kunnat göra det i Heraklion en gång.
  Här i Östersund är det 1 cm snö (max), så vi vill ha mer, men kanske inte Kretaborna!
  Ha det gott / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Köpte element vid nyår, skönt slippa AC:n. Nu får de jobba båda två för att det ska bli acceptabelt, men det blir inte varmt. Ska bli lite bättre i helgen, hoppas jag kan ge mig ut på en liten vandring. ”Stuesittande” tröttnar man fort på!
   Jag kan skicka upp lite snö till er! 😉
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. juliann66

  15 minuters bilfärd från där jag bor och regnet inatt, låg det snö idag när jag kom till jobbet. Det får bestämma sig nån gång, vädret… Man blir lika förvirrad av det, som alla religiösa högtider och dagar 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s