Ny etapp

Igår var det vandring igen så upp tidigt och iväg till bussen. Liten överraskning eftersom min medvandrare Bojana valt etapp. Ingen av oss hade vandrat där tidigare. Under bussfärden kämpade solen med några moln, röd och grann försökte den komma fram.

Ja, var ska jag börja? Det är så svårt att förmedla hur vacker naturen och landskapet kan vara. Skåne är väldigt, väldigt oplatt. Vi har Söderslätt och Kristianstadslätten och några till, men däremellan är det allt annat än platt. Och minst av allt är det tråkigt, det skiftar och händer saker hela tiden.

Vi hoppade av bussen i Heingetorp och började vandra. Det var hagar där daggen låg som silver och tystnaden var total. Inte ett löv rörde sig. Funderade lite på de eländiga hagarna och enebackarna. Här kunde inte odlas något, här är vi långt ifrån den store, fete, rike skånebonden. Ännu fler tankar bakåt kom vid alunbruket. Idag tysta, stora högar – då ett dundrande, levande bruk med ett myller av människor. Och nu stod vi där en vanlig tisdag bara för ”nöjes” skull. Vilka krockar!

Linderödsåsen skjuter ut och avtar, men för oss var det branta upp och ner som avlöstes av skogsvägar. Verkeån höll oss sällskap en stor del av vägen. Vid Halla mölla var det full fart i vattenfallen, det är nå’t speciellt med vatten. Lägg i några stenar och jag är där direkt med kamera och funderingar.

Vatten fanns det gott om lite varstans, det märks tydligt att marken är mättad. Så alla vackra skiftningar bland trädens löv och buskars blad. Lägg därtill skinande sol! Jag vandrade i kortärmad t-shirt den 29 oktober – otroligt men sant. Höstens färger får ett extra skimmer och ett fantastiskt, nästan magiskt, ljus när solen behagar visa sig. Alla de rödbruna löven som fallit till marken ser ut att bilda en mörk guldmatta.

Så kom vi ut i lite mer öppet landskap och mitt knä började krångla. Inte roligt, men det går lätt att skjuta undan när Brösarps norra backar ligger framför en. Ett mjukt kulligt landskap. Och väldigt oplatt.

Som pricken över i hade vi turen att nå busshållplatsen 10 min innan bussen skulle gå och det trots att vi inte håller reda på tiden. En fantastiskt vacker och fin dag i vår sköna natur!

Foto från måndagens och tisdagens vandringar finns på min flickr!

Dagens vandring: uppladdning till min everytrail fungerar inte, du hittar etappkartor på Skåneledens hemsida. Vi vandrade från Heingetorp – Brösarp.

Tips

– kontrollera ledstatus på Skåneleden http://www.skaneleden.se innan du ger dig iväg.

– varierad och fin vandring med stigar och vägar, slätt och ås, skog och öppet landskap.

– denna vandring skulle jag inte rekommendera för den som inte vandrat tidigare eftersom det är en del branta upp- och nedgångar. Välj något planare och enklare i början eller vandra halva sträckan.

– längs leden finns olika sevärdheter som alunbruket, halla mölla. Stanna och njut!

– vandring behöver inte vara komplicerat eller kosta en förmögenhet i utrustning. Tänk på att alltid ha bra skor för ändamålet, ryggsäck med lite att äta och glöm inte dryck!

– vid vandring på hösten så tänk dels på de korta dagarna, dels på att det är vått (och därmed halt!) i markerna. Tänk också på att inte vara stilla för länge vid fika, bussväntande o likn – risk att börja frysa och bli nerkyld!

1 tanke på “Ny etapp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s