Sug, lite väder, GFI och språkövning

Här är en som är sugen på att vandra! Det är dags att starta säsongen imorgon och jag hann knappt hem från morgonrundan idag förrän jag började packa. Å, så skönt det ska bli! Gäller bara att planera klokt och bra så ska det nog bli lyckat.

5 kvällar på raken har vi haft ett svart molntäcke över oss, men inte en droppe regn. Det råder lite delade meningar om regn. Några av oss tycker att det skulle vara skönt, rensa luften lite. I helgen fick jag veta att olivodlarna m fl inte vill ha regn nu. Det är som vanligt m a o och likadant här som där konstaterar en som är uppväxt på skånska slätten där lantbrukarna aldrig var nöjda med vädret.

Under mina år i Malmö kommun kom jag i kontakt med SFI (svenska för invandrare) på olika sätt och med olika personer som t ex lärare, syv:are och givetvis elever. Det är märkligt hur livet kastar omkring en så det plötsligen känns som om cirklar sluts – nu är jag anmäld till GFI, nu ska jag bli ”GFI-elev”. Beräknad start i slutet av september, jag verkar vara ”grönast”. I Sverige har jag gjort 2 försök att lära grekiska, men det gick så där. En gång i veckan på studiecirkel utan nå’n att öva med gjorde att jag snappade upp lite ord och fraser, men det hänger liksom inte ihop.

Alltså blir det mitt 3:e försök. Det borde fungera bättre denna gången för nu är jag omgiven av språket dagligen, har människor som jag kan öva på och situationer där jag kan testa hur långt jag klarar mig. Så nu börjar snart pressen och ångesten att öka….

Om det inte fungerar så har jag en reservplan! Nog borde väl skånsk dialekt från sydöstra hörnet kunna fungera lika bra? Jag menar, det är väl ändå grekiska för de flesta:

Du säger att du tar parti för landsbygden. Behövs det?
– Po lanned kan’en skytta si selle å spilla landhåki me tocken ude po gåren, åmen vill, di kan di ente gjorra inge i stan! Där fåren kjeva tocken stivfryssen ifro nunn stor affär. Po lanned kanen ti å me köra moped udan bälte å harr e inga ståppljus å inga bilköer. Alla vidd vim alla annra é, å hittor’en po nudd dumt så får’en en torr lusing å itt glas vann iställed fårr en sunnendäringa koclåga runt fodleden. Vi ska varra myed rädda åm lived po lanned, såm han Peps diktar.

Intervju med Lars Yngve inför lanseringen av tredje/fjärde boken om Nils-Ude: ”Ko po lanned/Kreatur i storstadsmiljö”, Österlenmagazinet vecka 35, sid 13 (issuu.com/kristianstadsbladet/docs/__m-v35)

Nej, nu måste jag jobba lite! Min mentor Camilla Lebert Hirvi (peelifoff.net) har gett mig i uppgift att sätta ihop en slogan till mitt företag. Den ska tydligen användas i bl a marknadsföring och för att det ska bli så bra som möjligt så ska jag komma fram till flera stycken (!) att välja bland. Himmel, så svårt! Språklig lek…i och för sig kul…kanske ska börja med ett korsord för att få igång synonymavdelningen i hjärnan…

6 tankar på “Sug, lite väder, GFI och språkövning

 1. juliann66

  Heja dig!
  För övrigt måste jag erkänna att jag har mycket svårt att begripa skånska. 🙂
  Läste dock antik grekiska på gymnasiet, men det skulle nog inte hjälpa idag…

  Gilla

  Svara
 2. Jannis

  Ia, stå på dig och ge inte upp med grekstudierna. Språket öppnar alla dörrar till grekerna och så lätt det blir, när du vandrar med skåningar och andra och ska förklara för greker vad de menar.
  Jag tror du har missuppfattat det där med regnet och oliverna. Alla (både träd och kreter) skriker efter regn nu. Annars måste man vattna, för att oliverna ska öka i storlek!
  Vi gjorde en tripp till Lassiti igår och ”kors” vilken nederbörd det var, ända till Pachi Ammos. Sedan tog det slut och i I-a hade inget regn fallit, trots att datorn sagt att det skulle bli både regn och åska! Men det kommer senare under september.
  Förslag till slogan: ” Tänk Nu, Vandra Vidare”!

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag var nog lite otydlig om regnet. Samtalet gällde att få en regnskur en kväll och då sades att det vill inte olivodlarna och bönderna utan de vill i så fall att det regnar i 2 dygn eller så, dvs ordentligt.
   Det väller in svarta moln över bergen varje kväll, jag tror att de fäller sitt regn nordkusten och sina sista droppar uppe i bergen.
   Tack för slogan! Den slogan jag ska producera nu gäller ”huvudspåret” i firman och det är, tyvärr, inte vandringarna.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 3. equaltonone

  Haha….skånskan klarar jag galant, det är inte grekiska för mig! Men faktiskt så funderade jag på det just häromdagen, det där med språk alltså! Tänkte på dig och kände att om jag hade gjort något sådant som du har gjort så skulle nog detta att vara omgiven av ett språk som inte är mitt vara det som gjort att jag längtat hem! Min dotter var i USA ett halvår och det hon saknade mest var nog att prata svenska, och då kan hon ändå engelska! Tycker att du gör helt rätt i att ta tag i grekiskan!!! Att inte kunna språket begränsar ….. Lycka till!

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har fått kallelsen så nu kommer jag inte undan….
   Att inte kunna språket gör inte att jag får hemlängtan, men det ger en ”utanför”-känsla. Skulle vara roligt att förstå lite mer vad som händer runt omkring. Det ordnar sig! Annars tar jag fram Österlenskan… 😉

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s