Jag vill checka ut!

Detta är bara förfärligt. Kl är snart 11 och det är fortfarande inte dagsljus i Lund. Jag vill inte!

Ljus lyfter och mörker omsluter. Det ska vara ljust på dagen när man förväntas uträtta nå’t och mörkt på natten för man ska kunna sova. Lätt som en plätt!

Förr tyckte jag sämst om våren. Man skulle vara pigg och tycka att allt var underbart och känna sig energisk och sprudla och börja banta för att komma i bikinin men allt jag ville var att få vara ifred. Att krypa in i höstmörkret i stora tröjor och mysa i kravlöst halvmörker och känna friden i naturen som gick i dvala var favoriten och riktigt gott.

Så bodde vi 2 år i Genève och jag insåg att ljusflödet kan vara jämnare under året. Visserligen inga sena, ljusa sommarkvällar, men vad gör det när man får mer dagsljus under vinterhalvåret? Dessutom måste inte allting runt omkring vara avklätt och dött och trist utan det finns massor med vintergrönska. Det var väldigt tungt att flytta norröver igen.

I mitt jobb (när jag hade ett…) utbildade jag handledare, bl a ett glatt gäng från Piteå. Jag reste upp för en uppföljning och vi pratade då om ljus och årstider. Min undran var om ljuset halva året kompenserar mörkret under andra halvåret, att tanken på allt kommande ljus kan få en att stå ut. Dom tittade på mig som om jag var helkorkad och intygade att nej, det hjälper inte ett dugg att tänka så.

Under de senaste åren har jag vistats på Kreta i två längre perioder som täckt vinterhalvåret. Kretensarna kommenterade att det blev mörkt tidigt och jag tänkte ”You ain’t seen nothing yet….”. Även där mådde jag jättebra så för mig är det helt klart att jag är beroende av mer regelbunden tillgång på ljus året om. Då mår min kropp och själ bra.

Jag tror att min vårtrötthet förr var ett resultat av allt mörker under höst/vinter. Kanske är det också så att med åren ger man katten i krav utifrån, bara känner efter och mår gott.

Så’na här dagar vill jag inte gå ur sängen över huvud taget. Samtidigt får man akta sig för att sjunka ner i höstdepp. Lite farligt att vara arbetslös för då måste man inte bita ihop och masa sig iväg varje dag. Viktigt att väga upp med positiva saker och det finns inte kring mig just nu eller vad sägs om nästan inget intresse för min lägenhet och tjafs med avslutet i vårt stambytesprojekt (ja, det är inte klart än…otroligt nog…väldigt segt…).

Jag tror att jag måste planera några vandringar så jag är beredd när solen tittar fram och har något att se fram emot. Och snart är det advent med alla ljus överallt som gör tillvaron lite mjukare och skingrar mörkret.

Hur tar du dig genom mörkret?

4 tankar på “Jag vill checka ut!

 1. equaltonone

  Visst är det hemskt och trist….grått, grått, grått…Jag tände taklampan 10.30 idag! Jag brukar försöka lägga mitt schema så att jag slutar tidigare än vanlgit under november (dock har jag inte gjort det iår) så att jag hinner gå ut med Wilmer åtminstone en gång per dygn i dagsljus (det lilla som finns). Sen gäller det att utnyttja lediga dagar och vara ute i dagsljuset så mycket som möjligt! Jag inbillar mig att det hjälper…..Det är ett elände att ha en hobby som är väderberoende….jag sa just häromdagen att det är ganska värdelöst att fokusera på att längta till våren …det duger ju inte att längta livet ur sig.
  Träna inomhus, gympa, styrketräning ger också lite mer energi….

  Men va trist med lägenhetsförsäljningen 😦 Håller tummarna för att det vänder snart….

  kram Lotta

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Längta livet ur sig blir ju också fel, precis osm du skriver. Jag saknar ljuset i sig och att vara ute. Skönt med Wilmer, du måste ut varje dag. Bara bita ihop och njuta när solen hittar oss!

   Gilla

   Svara
 2. Therese

  Håll ut Ia! Om en månad och några dagar vänder det mot ljuset igen! Och innan dess tänker jag våldgästa dig och ha lite inspiration med i packningen.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s