Nyhetsbulletin 1:2024

Dags för årets första Nyhetsbulletin! De tidigare hittar du uppe i menyn under ”Nyhetsbulletin” och den förra finns här.
Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Jag täcker inte upp hela perioden mellan förra inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Använd översättningsfunktion i din webbläsare (t ex Google Chrome) för artiklar!

För tillfället funderar jag över om jag ska lägga ner Nyhetsbulletin eller inte eftersom det kommit fram att en del inte kan läsa artiklar på främmande språk. Det tar en del tid att samla länkar, sortera och sammanfatta. Läsa nättidningar gör jag ändå så det räknar jag inte in. Hör gärna av dig hur det är för dig! Har du nytta och glädje av Nyhetsbulletin, vill du att den ska finnas kvar, kan du läsa artiklar osv.

Jag tar som vanligt inte upp inbrott, droger, mord, misshandel, trafikolyckor mm som händer överallt i världen, bara om de är uppseendeväckande på något sätt.

Först en rykande ny nyhet: 2011 fattades ett centralt beslut om att olagliga byggnationer nära strandområden och havet ska rivas och ersättas med lagliga. Det har gått trögt, det har varit ”på gång” här i sta’n i några år. I somras satte myndigheterna upp farten och det revs bl a strandbarer och tavernor på Mykonos, Naxos och Rhodos. Nu är det igång i Lasithi län här på Kreta, bl a i Sisi och Elounda. I Elounda lyckades de gå till domstol och fick ett tillfälligt stopp för rivningar. Aha, tänkte ansvariga då, vi drar till Ierapetra och börjar riva! Det är 53 tavernor, caféer, shopar som berörs här i sta’n längs med kustlinjen. Men se, de hade inte räknat med Ierapetra-borna som samlades vid borgen, protesterade högljutt i alla kanaler, alla möjliga maktpersoner kontaktades, entreprenören stoppades. Allvaret i protesten underströks av att kravallpolis var inkallad! Efter några dagar kom det glädjande beskedet att rivningarna är uppskjutna till 1 november!

År 2023 lämnar efter sig tragedin i Tempe, bränderna och översvämningarna, den politiska utvecklingen, de nationella och lokala valen är några av de viktiga händelserna.

Tragedin i Tempe hade årsdag i veckan. På torget här i Ierapetra höll ungdomar en minnesstund på kvällen. I hela landet hölls olika minnesceremonier. Det har också varit protester mot att ingen tar ansvar. Flera personer har åtalats och rättegång beräknas inledas i juni i år. De anhöriga och många andra kräver att även politiker tar ansvar och att den parlamentariska immuniteten ska upphävas. Det finns många artiklar kring detta, här är några:
demonstration i Aten
1000000 underskrifter på onlineupprop
om Högsta domstolen och parlamentariska utredningar

De omfattande bränderna och översvämningarna har, vad jag förstått, resulterat i en ny, tillfällig skatt på hotell (och kanske även andra delar; jag vet inte). Det har varit några upprörda röster på sociala media från bl a svenskar över denna skatt, men visst vill man väl hjälpa till? Alla dessa som ”älskar” Grekland hjälper säkert gärna landet när flera av dess invånare som drabbades har det mycket svårt, många har blivit av med sin försörjning, bostäder osv.

År 2024 började med en häftig diskussion i en, för många, het fråga: samkönade äktenskap. Registrerat partnerskap har varit lagligt sedan 2015. Här kan du läsa om vägen fram och vad förslaget innebar.
Regeringen la fram ett förslag om samkönade äktenskap med rätt att adoptera. Det blev så kraftiga diskussioner i parlamentet och protester inom egna partiet att omröstning fick skjutas upp. Pasok anklagade Mitsotakis för populism, Syriza skulle lägga fram ett eget förslag (deras nye partiledare gifte sig ifjol i USA med sin partner) och Samaras (gammal premiärminister) skulle minsann rösta med högerpartierna (alltså de högerextrema). Mitsotakis hade en poäng i att genom att legalisera blir dessa familjer synliga vilket givetvis gynnar dem själva men också deras barn. Det finns hur många artiklar som helst på ekathimerini.com så där kan du leta själv. Jag väljer att ta upp tre artiklar: intervju med Nederländernas ambassadör i Aten och ambassaders gemensamma positiva uttalande om att lagen röstades igenom (även Sveriges ambassad skrev under uttalandet) och många samkönade låg i startgroparna att ingå äktenskap.
Kyrkan har problem med samkönade äktenskap och för fram dels sin omsorg om familjen som de ser den och dels sin omsorg om barn. Det kom också fram att kyrkan är emot borgerliga vigslar över huvud taget då, gissar jag, äktenskapet är instiftat av Gud. Man kan tycka vad man vill om kyrkans ståndpunkt. Jag förstår inte riktigt diskussionen då det inte är en mänsklig rättighet att gifta sig i kyrkan. Om man inte samtycker med kyrkans ideologi gifter man sig väl inte i kyrkan i vilket fall som helst. Varför lova något inför någon man inte tror på – det är ju inte värt nå’t. Låt kyrkan ha sin tro och sina regler precis som alla andra föreningar och organisationer. Den grekiska ortodoxa kyrkan omfattar organisatoriskt inte den kretensiska grek-ortodoxa kyrkan (de har varsin ärkebiskop), men i denna fråga är de eniga. Samtidigt tycker jag att man kan ana en vilsenhet och osäkerhet från kyrkans sida vilket inte är märkligt eftersom det är det första ortodoxa land där samkönade ätenskap legaliseras.
Några artiklar: cirkulär från heliga synoden i grekiska kyrkan och uttalande från heliga synoden i kretensiska kyrkan och heliga synoden i grekiska kyrkan om adoption och intervju med ärkebiskopen i kretensiska kyrkan om samkönade äktenskap
Under stödlånstiden kom diskussion om kyrkans skattebefrielse skulle fortsätta och nu poppar det upp att skilja på stat och kyrka – något som lär bli svårt i ett land där de är så tätt sammankopplade (läs här).
Surrogat är dock inte tillåtet för samkönade äktenskap och jag vet inte exakt varför, men antar att det beror på de lagar som omger surrogat, bl a att det måste finnas medicinska skäl. (läs här)
Ytterligare ved på brasan blev Netflix ”Alexander The Great” som släpptes nu i början av året. I programmet hävdas att Alexander hade relationer med båda könen. De som var upprörda över att samkönade äktenskap skulle legaliseras gick i taket och anklagade produktionsbolaget och Netflix för falsk historiebeskrivning mm. Men det hävdas från historiker att sexuella relationer under antiken var ”flytande” vilket upprörde ännu mer. Jag ser det bara som ännu ett exempel som får mig att undra över vad man egentligen lär sig i grekiska skolor. Hur anpassad historiebeskrivningen är, hur fantastiskt Grekland är osv. (läs här)

Kommunpolisen i Ierapetra fortsätter arbetet med djurhållning och djurskydd. De har besökt skola och informerat barnen med anledning av ett upprörande fall i Thessaloniki. (läs här)
Det finns olika sorters djurmisshandel då även välvilja går över styr. (läs här)

Anrik bio måste stänga i Aten – vill vi verkligen inte längre se filmer på bio som är gjorda för stor bioduk? Ett antal miljoner ska plöjas ner i fastigheten som ska bli – just det, hotell. (läs här)

I Aten och Attika ska bussbiljetter vara ett minne blott vid årets slut. Nu ska kreditkort, mobil o likn användas. Införandet börjar på bussar och tunnelbana till och från Atens flygplats. (läs här)

POS (kortterminaler) är nu obligatoriska även på marknader och hos taxi. Givetvis klagas det, det ska bli kris och katastrof. Men kanske staten lyckas få in lite mer skatt som kan användas till vägar, skolor, sjukhus….om de inte hamnar i fel fickor, förstås. (läs här)
Och när det gäller skatter har tusentals (enligt iraklionews.gr) fastigheter registrerats i fastighetsregistret men inte hos berörda skattekontor! Digital teknik har sina fördelar (rätt använda). Även sociala media kan scannas, t ex bröllop! (läs här)

När det gäller sjukhus skulle jag kunna lägga ut flera artiklar! Alla sjukhus kämpar med personalflykt pga regeringens hälsopolitik. (läs här) Frågan är om Kreta kommer att ha något fullt fungerande, offentligt sjukhus kvar när reformen är helt införd. Öns sjukhus har dessutom större upptagningsområde än Kreta. Så sent som i januari måste en 8-månaders baby transporteras till sjukhuset i Iraklio från ön Kos. (läs här)
Privatiseringsivern verkar ändlös! Nu vill regeringen privatisera universiteten vilket det givetvis protesteras mot (läs här) och studenter har ockuperat. (läs här)

Lyxhotellsatsningen fortsätter och nu dyker Grekland och Kreta allt oftare upp på lyxlistor. Här är en lista På Kretas riviera, Elounda, ska en stor anläggning byggas. (läs här)
Hotellägare har protesterat mot vindkraftsparker till havs. De vurmar bl a för arkeologiska platser och natur, men givetvis är det turismen de är oroliga för. Och därmed den egna börsen. (läs här)
Turismen på Kreta började i Lasithi län – det visste du kanske inte? (läs här)
Ni som varit i eller passerat Pachia Ammos har sett den stora ”ruinen”. Nu ska den äntligen få bli vad den var tänkt att bli: ett hotell! (läs här)
Det går bra för Sitia flygplatsen! (läs här) De har också fått flyg till två orter i Italien.
Tyskar, britter och fransmän är de största turistgrupperna på Kreta. Här sammaställning av 2023. Aten drar till sig turister från USA. (läs här)
Så här blir nya flygplatsen i Kastelli och fransmän vill bygga tåg från flygplatsen till Iraklio. (läs här)

Priset på olivolja är högt efter en katastrofal skörd, framför allt i Spanien som är största producenten, och kommer inte att sjunka. (läs här) Det värsta året på 30 år, sägs det. (läs här)

Har du olivträd? Reta inte upp nå’n människa! (läs här)
Kanske inte heller ska reta upp en påhittig kvinna! (läs här) eller lämna nå’t/nå’n i bilen. (läs här)

Fiskarna har det svårt (läs här) och bönderna har protesterat på samma sätt som i övriga EU med traktorled in i städerna.
Sälar har hälsat på i hamnen i Iraklio. (läs här)

År 2023 var ovanligt varmt och myggorna har därför inte kommit till ro. (läs här) Plötsligen blev det kallt och det ställde till det för växter och djur efter den långa, varma hösten. (läs här)

Jag har tidigare rapporterat att kriminella gäng (typ maffia) på Balkan tar sig in och har uppgörelser i nordöstra Grekland. Den grekiska maffian har också verksamhet. (läs här) Fast 2022 blev det fel. (läs här)

En familj i Ierapetra kunde inte betala sina elräkningar och vad gör man när man har kniven på strupen? Jo, vädjar till sina medmänniskor. Och jag kan berätta att de ställde upp så räkningarna betalades! (läs här)
Priserna på livsmedel ligger bland de högre i Grekland samtidigt som lönerna är väldigt låga. (läs här)

BOAK, dvs nya National Road, har upphandlats men det gäller Chania-Agios Nikolaos. Öster därom finns liksom inte. Nu har borgmästaren i Sitia varit hos ansvarig minister och påmint om löftet att den ska sträcka sig till Sitia. (läs här) För en tid sedan var premiärminister Mitsotakis ute i media och slog sig för bröstet med att i Grekland pågår det största vägbygget just nu i Europa: National Road på Kreta från Chania till Sitia – det klingade väldigt falskt.

Grekland har under ett antal år haft problem med ”brain drain”, dvs att utbildade söker sig utomlands. Nu flyttar även hantverkare utomlands och det uppstår brist. (läs här)

En familj från Kreta bor i en hydda och en gång vid Korinth. (läs här) Jag bryr mig inte så mycket om hur vuxna människor väljer att leva, men vilka valmöjligheter har barnen? Det känns så sorgligt.

Vintern har varit tuff när det gäller utbrottet av luftvägsinfektioner, virus, influensa och coronavirus. Det finns personer inlagda på sjukhus och det har gått ut flera uppmaningar om att vaccinera sig.
Under vintern får skolor då och då stängas pga kyla och/eller mycket snö, främst i norra Grekland. Snö hindrade ofta min skolgång på Österlen, men jag var i den lyckliga sitsen att distansundervisning och digital teknik inte fanns. En ledig dag full av lek istället!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Hör av dig om någon länk inte fungerar eller inte öppnas i ny flik!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för information
om rabatter!
Välkommen!
inspirewiz.comfacebook

6 tankar på “Nyhetsbulletin 1:2024

  1. Pingback: Nyhetsbulletin 1:2024 - Resefeed

  2. Hannas krypin

    Tycker helt klart att det är ett riktigt intressant inlägg. Får veta en hel del som det inte pratas om i Sverige. Men jag förstår ju att det tar en hel del tid i anspråk.

    Gilla

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Roligt att du tyckte det var intressant! Nyhetsrapportering är ofta väldigt lokal, tycker jag. Någon väljer ju ut de stora händelserna, men det finns så mycket mer.

      Gilla

      Svara
  3. Pingback: Nyhetsbulletin 1:2024 - Bloggfeed

  4. Lena i Wales

    Tycker det är intressant, men förstår också att det ligger mycket arbete bakom.

    Vissa artiklar läser jag mer noggrant och andra skummar jag igenom, beroende på ämne.

    Mycket påminner om vad som tas upp i Spanien.

    Ha det bra!

    Gilla

    Svara
  5. Pingback: Nyhetsbulletin 2:2024 | ia mitt i livet

Lämna en kommentar