Street art och graffiti – del 1

Så är det dags! Jag har letat och samlat ihop foton på street art och graffiti från olika platser. Det fanns mer än jag trodde så det blir två blogginlägg som kommer att också hamna under ”Teman” i menyn.

Jag försökte hitta definition på nätet på street art, graffiti och klotter, men det finns flera olika definitioner. Jag har därför mina egna:
Street art – de större målningarna på hus, murar o likn.
Graffiti – något mindre målningar på hus murar o likn. Text som inte är klotter.
Klotter – taggar, nonsens och kladd som bara en viss grupp förstår och som förfular.
Jag är medveten om att det i mina definitioner inte finns någon skarp gräns mellan street art och graffiti, men det får vi leva med.

Nu blir det lite av en inledning med allmänt surr och i nästa blogginlägg massor med foton på street art och graffiti. Här några andra foton – klicka för större format.

Människor har alltid smyckat och dekorerat sin omgivning. Det måste inte ske med sprayfärg eller vara gängrelaterat. Här en som dekorerar sitt hus och ett exempel på färdig dekoration (båda finns i gamla sta’n i Ierapetra):

Dekorationer behöver inte vara just målningar. Här ett exempel från en vägg på ett hus i Ierapetra. Det är aldrig fel med variation så dekorationen till vänster är ersatt med den till höger!

Målningar kan givetvis också vara beställningar. Det minoiska motivet till husväggen i Mithi beställde tavernaägaren av John Atkinson (du som varit i Mirtos har kanske träffat John på muséet; John gick tyvärr bort förra året).

Detta är från en alkov på ett helt vanligt hus i Rom och jag tror att det är målat av en klassiskt skolad konstnär.

Platser kan med målning eller dekoration välkomna besökare. Här från piren i Ierapetra för några år se’n (målat av fiskeföreningen):

Och här välkomnas besökare till ”bottenlösa” (den är inte bottenlös) sjön i Agios Nikolaos:

Klotter menar jag alltså förfular och är nonsens utom för de invigda. De gamla stadsdelarna i Rethymno och Chania är tyvärr ganska sönderklottrade vilket tar bort en del av charmen. Jag frågade en av mina vänner varför klotter inte tas bort och berättade om hur vi gjorde i den bostadsförening i Lund där jag bodde. Vår stora gårdsport var kul att kladda på, men vi ringde omedelbart till klottersanerare och det gick längre och längre tid mellan klotter. Inget kul när det inte får vara kvar. Min vän här nere menade att det ses som yttrandefrihet. Jag blev stum. Kunde inte låta bli att konstatera att då anses det ok att förstöra annans egendom!? På det fick jag inget svar.

Det finns ett intressant program på svtplay som heter ”Banksy och den stulna Bacalan-målningen”. En av de som intervjuas menar att street art och graffiti tillför något i det offentliga rummet, det som vi alla äger och vistas i. Jag kan hålla med om det och anser därför att klotter som bara förstås av små grupperingar inte har någon plats i det gemensamma rummet.
Innan man börjar klottra kan det vara bra att träna lite på stavning:

Men allt som skrivs på väggar o likn är inte skräp. Ibland tänkvärt, ibland roligt, ibland vackert, ibland ett budskap – något som vi alla kan stanna upp vid, ta del av och fundera över en stund. Här texter från Kroustas, Ierapetra, Iraklio, Agios Nikolaos, Rethymno, Chania och Helsingborg.

I nästa blogginlägg, del 2, blir det alltså foton på street art och graffiti!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Street art och graffiti – del 1

  1. Pingback: Street art och graffiti – del 2 | ia mitt i livet

    1. iamittilivet Inläggets författare

      Iraklio har street art-festival varje sommar nu i 6 år så ska bli spännande att se i höst vad som är nytt. De riktigt stora som täcker gavlar är beställda och målade med hjälp av kran.

      Gillad av 1 person

      Svara

Lämna en kommentar