Ytterligare jubileum – tar de aldrig slut!

Veckan som gick skulle jag ägna åt att fundera över två jubileum. Skulle de firas tillsammans eller var och en för sig? Det blev inget firande utan jag fick den värsta infektion jag nå’nsin haft. Så i veckan var jag i allt annat än firarstämning. Läkarbesök idag och det har gått på rätt håll (bara lite oro över mina lungor), sista dag med starkt penicillin på onsdag, vila hela veckan och nästa vecka hoppas jag på vandring.

Jag har redan firat två jubileum i år. Den 28 april var det nio år se’n jag flyttade hit (läs mer här) och den 25 maj var det dags att fylla 65 år (läs mer här). Så vilka är de två ytterligare jubileerna?

Bloggen 10 år!
Onsdagen den 6 september kom en avisering i wordpress med grattis, idag är det 10 år se’n du öppnade ditt konto. Det första inlägget kom 9 september och heter Premiär! (väldigt originellt).

Det var systerdottern som tyckte att jag som tycker om att skriva kunde ju blogga. Jag slog ifrån mig med båda händer för min kunskap om bloggar då var ungefär smink, shopping, mode och märkliga dagsinlägg om att fika med den eller den. Tunt och ointressant, tyckte jag. Men hon insisterade att alla bloggar var inte så’na och i vilket fall som helst bestämde jag väl själv vad jag skulle skriva om.
Eftersom jag vid den tidpunkten stod inför en stor förändring av min tillvaro tänkte jag att det kan ju vara bra att ventilera lite kring det. Och det är väl ungefär som att skriva dagbok. Vilket det inte är.

Mycket att ta ställning till! Hur ofta ska jag blogga? (när det finns nå’t att skriva om) För vem ska jag skriva? (det blev ganska snabbt ”för mig”, men väldigt roligt att nå’n vill läsa och kanske t o m ge kommentar!) Hur ska jag sprida min blogg? (sociala media visade sig vara en bra startpunkt) Hur mycket text, hur mycket foto? (det var egentligen ingen fråga för mig – givetvis text! foton har jag annat forum för och jag blir själv irriterad över när text ofta avbryts för foton som dessutom alltför ofta inte tillför något) Vill jag tjäna pengar på bloggen? (nä, och jag vill inte heller ha ”subventionerade” inlägg – min blogg är min blogg. men andra bloggare får gärna ”gästblogga” – det är roligt!)
Jaha, då ska jag ut på nätet där det finns massor av människor jag inte känner och i stort sett allt är öppet för alla att läsa – var drar jag gränsen mellan personligt och privat? Det var inte så svårt, faktiskt. Jag har nog en ganska tydlig gräns, i alla fall inre, mellan de två. Jag har fått frågor om jag inte kan lägga ut foton från min lägenhet för det skulle vara kul att se hur boende ser ut här, men det kommer inte att ske. Om jag är tveksam över gränsen ställer jag mig frågan: är detta av allmänt intresse?

Efter ett tag förstod jag att bloggar har etiketter, grupperingar. Livsstilsblogg, matblogg osv, men vad var då min? Reseblogg? Men jag reser ju inte runt. Så hittade jag att resebloggar delas upp i två där den ena är ”Resebloggar – boende utomlands”. Och det passade ju bra! Fast det där med definition är dubbelt för det ger också ramar, begränsningar. Jag vill inte bara skriva om Kreta utan också om vandringar, tankar, samhällsfenomen med mera. Då måste man ta ett djupt andetag och spränga ramarna.

Jag tycker om att informera, att dela med mig den lilla kunskap jag har, att berätta och att skriva. Därför har det blivit olika teman, Nyhetsbulletin, Boktips och annat. Från bara blogginlägg har det liksom flytet ut till annat. Några resor har jag gjort och där hittar du inga listor ”10 vackraste sakerna i XX” eller ”7 måsten i YY” som är vanliga i resebloggar och som jag undviker så mycket jag kan.

Inspirationen tryter ibland, men då hoppar jag över att blogga eller försöker bjuda in dig, läsare (som t ex inbjudan längst ner i PS i detta inlägg).
Favoritinlägg? Oj, det är svårt, det finns ju en hel del bra (om jag får säga det själv) att välja bland. Två som ligger mig varmt om hjärtat är Ingenmansland och Urlöjligt eftersom de var mycket viktiga delmål i min nya tillvaro. Jag tycker mycket om mina teman, framför allt de om foto vilket är något jag vill ge mer utrymme i bloggen.

Så jag kör vidare med bloggen! Det slog mig när jag funderade över premiärdatum o likn att när gick jag med i flickr, egentlligen?

Flickr 15 år!
En vän här på Kreta sa i maj 2008 att varför lägger du inte upp foton på flickr? Flickr vad? var ungefär mitt svar. Han visade mig och jag tänkte att nej, inte kan väl lilla jag med mina foton. Jag fortsatte att surfa runt på flickr när jag kom hem till Sverige och insåg att här var en tjänst för alla fotografer – amatörer och proffs. Här fanns också möjlighet att hårt låsa foton med copyright vilket tilltalade mig. Så 18 juni 2008 välkomnades jag till flickr!

Jag började med att ladda upp en del inskannade foton, mest för att lära och träna. Se’n har det blivit en del, nämligen 7 129 foton till dags dato. En del känner jag att jag skulle vilja ta bort, men så precis när jag ska klicka delete stelnar pekfinger. Alla är långtifrån tekniskt bra, men det finns minnen och/eller budskap i de flesta. Just det där med budskap har jag insett är min styrka som fotograf även om inte betraktaren ser samma budskap som jag.

Vilka är då mina favoritfoton? Ja, de är en hel del och omöjliga att välja ut. Jag har dock gjort ett försök och bestämde mig för att dels gå lite längre bak i tiden, dels inte välja något från Grekland. Här nedan är ett bildspel från Skåne. Det blev tydligt i mitt urval att jag saknar svenska hösten här nere. Under Skåne-bildspelet ett bildspel från England, Frankrike, Kina, Italien och Schweiz.

Aktuellare foton finns på min flickr-sida (manual till flickr finns i högermarginalen här på bloggen)!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Två somrar i rad har jag bjudit in dig, läsare, att välja ett foto som jag ska skriva om. Dels om en rolig (tyckte i alla fall jag) idé, dels för att hjälpa mig med inspiration nu i högsommaren när det inte händer så mycket. Vi spetsar till det lite i år: du ska välja två foton och de ska vara från två länder (t ex Grekland – Sverige, Italien – Grekland osv) som jag ska försöka knyta ihop.
Du kan välja från mina album på flickr. Skicka länkar till valda foton på Messenger eller email. Kom igen – utmana mig!
(tidigare blogginlägg med foto från 2021, 2022 och nu 2023 finns i menyraden under Tankar kring ett foto uppe i menyraden under Teman)

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

5 tankar på “Ytterligare jubileum – tar de aldrig slut!

  1. Pingback: Ytterligare jubileum – tar de aldrig slut! - Resefeed

  2. Lena i Wales

    Vad jobbigt med en sådan infektion, men skönt att det går åt rätt håll.
    Grattis till 10-årsdagen!
    Intressant läsning kring bloggande.
    Jag gillar en blandning av foton och text, som du vet. Kul att vi tänker olika.
    Personligt och privat, där finns gränser för mig, fast ibland är det svårt att skilja dem helt åt.
    Jag kan lägga ut bilder av inredning. Jag tror att många kan tycka att det är intressant, speciellt när man bor ”utomlands”. Skillnader och likheter. Men kan också ibland gå över gränsen till privat.
    Min blogg började nog som en bo utomlandsblogg och har sedan mer gått över till en reseblogg, fast ibland går de ihop.
    Ha det bra!

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. stadsmadam

    Jag är lite sen på bollen här, men jag hoppas att har hunnit tillfriskna ordentligt och kanske rent av gett dig ut på en vandring.
    Det är intressant att läsa dina tankar om bloggen. Grattis till de tio åren 🥳! Jag känner igen mig i mycket och jag, som har haft bloggen (mer eller mindre aktivt) sedan 2012, funderar fortfarande mycket på den och dess innehåll.
    Jag gillar att kombinera texten med bilder och strävar efter att bilderna ska vara relevanta för sammanhanget. Allra helst ska de tillföra något extra. Men visst händer det att det blir en nödlösning 😏.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar