Ostadiga dagar

Oj, oj, oj! Kreta drabbades av oväder måndag till torsdag. Nere hos oss i sydost blev det fyra ostadiga dagar med regn och åska som kom och gick. Man skulle kanske kunna säga att det var stadigt ostadigt! Onsdag eftermiddag och stor del av torsdagen fick vi sol. På nordvästra Kreta regnade det mest hela tiden och en del orter på nordkusten fick hagelskurar. Vi pratar inte om hagel som det ser ut i Sverige utan ungefär i storlek som sådana där isbitar som man kan göra i speciella fryspåsar. Stora, kompakta. De ställer givetvis till stor skada, bl a slår de av oliverna från träden.
(klicka på foton för större format)

Vårt väder med regnskur – uppehåll – regnskur och inga slagregn var naturligtvis bättre för natur och vattenlager. För en människa som vill ut och vandra var det dock irriterande hattigt!

Nu skulle man kunna tro att renoveringarna, som jag är omgiven av, borde avstanna men icke! Det finns saker som kan göras inomhus i skydd för regnet givetvis, men jag trodde att åskan skulle hindra arbetet. Det var inte i full sving, men arbete pågick. Väderprognoserna var som de är när det är ostadigt väder, men det såg ut som om det skulle kunna bli stranddag på torsdagen och vandring på fredagen.

torsdagsmorgonen såg det inte så bra ut och väderprognosen var ändrad – regnskur på eftermiddagen. Där rök alltså stranden så det fick bli en långpromenad/kort vandring. Efter morgonens tvekan och avvaktan så kom jag iväg sent, började inte vandra förrän vid 10-snåret. Fick en fin start med ingen vind, sol och små molntussar. Vacker vy mot Dikti-bergen. Hörde några motorsågar, det börjar städas i olivlundarna inför plockning. Förresten, en del på västra Kreta började plocka för cirka 2 veckor sedan vilket är tidigt. Hela Grekland har haft en ovanligt lång och varm period så olivträden mår inte bra. Har visst varit ett reportage om det på svensk TV, från Peloponessos.

Tillbaka till min vandring! Visst är det ett fint område med en liten vik och berg som inramning?

Här har det beviljats tillstånd att bygga 1-2 hotell och en semesterby. Jag antar att det ska ligga så nära stranden som möjligt och vara all inclusive eftersom byn ligger 3 km från stranden. En vanlig fråga på sociala media, bokningssajter osv är ju ”Hur långt är det till stranden?”. På ena sidans sluttning ligger några ”villas” och i alla fall en av dem (tholosbay.com) marknadsför lugnet i viken. Det lär bli svårt när bygget är klart.
Jag förstår inte två saker: varför inte bygga i närheten av byn så den skulle kunna tjäna lite pengar och gästerna får uppleva lite byliv på Kreta? Och varför måste det byggas snart överallt? Nordkusten är snart sönderbyggd och jag önskar att kretensarna börjar säga nej till resebolag och andra intressenter. Börja vara rädda om er fina ö, spara några områden till er själva!

Ibland luras man både ute i landskap och inne i bebyggelse av det där med vinklar och perspektiv. Det kan t o m leda till att man har svårt för att orientera sig. Inte ofta det går att fånga med kameran, men jag lyckades få till ett bra och läckert exempel:

När jag vandrat cirka två tredjedelar började mörka moln torna upp sig över Thripti-bergen. Lite senare kom en märklig vind. Skulle det börja regna och åska innan jag kom till bilen? Regn är ingen fara för man kan bara bli blöt och man torkar igen. Att vara ute i åska är däremot inte önskvärt för att uttrycka det snyggt. Tur att jag valt en kort sträcka och att jag inte var uppe i bergen, långt från bilen. Bara att fortsätta och hålla tummarna.

Regnet behövs för att naturen ska vakna ur sitt sommaride, men redan finns det liv. Ljung och johannesbrödsträd blommar. Päronen är klara på vildpäronträden och bär finns lite varstans, t ex mastix. Olika små gula blommor är igång. Olivträdens grenar är tunga med oliver. Gräshoppor och fjärilar far omkring. Jag saknar visserligen höstens vackra palett i Skåne, men tröstar mig med att när där är mörkt, bruna åkrar, avlövade träd och buskar så kompenseras jag med ljus, grönska och blommor.

 

 

Strax innan min näst sista sväng gick en grupp getter. De smaskade på löven på träden, det var lunchdags! Oftast hinner man inte ta foto för de springer iväg, men jag lyckades fånga en på bild. Och när jag laddade om för att ta ett till för säkerhets skull så råkade jag fånga ”djungelns hårda lag”. Min get blev helt enkelt bortknuffad från sin lunch!

Kom fram till bilen, körde till en by och åt god lunch. När jag närmade mig Ierapetra skar en blixt över himlen och det började regna! Tur? Nä, bra planering och tajming så klart!

fredag blev stranddagen, troligen den sista för mig i år. Nu börjar solstolar och parasoll tas bort i mina små badvikar. Jag fick dock anvisning om var solstolarna står och ”Bara att ta en när du vill!”. Det får man väl kalla service!? Eftersom tavernan också stänger så avstår jag och återkommer i maj nästa år. En skön dag blev det i alla fall med god lunch!

För övrigt…
…så kan jag berätta att domarna nu fallit i rättegången mot Gyllene gryning. Du kan läsa mer här. Ledaren för GG har ännu inte förstått att han är kriminell utan tror att han ska i fängelse pga sina åsikter. Ja, ja, han får tid att klura på domen och kanske förstå till slut.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton på min flickr-sida! Och en present från mig: manual till flickr (den ligger i högermarginalen om du klickar på Hem uppe i menyraden).


Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

10 tankar på “Ostadiga dagar

 1. Lena Möller

  Hej! Läste att man förlorat stora delar av olivskörden i ovädret på västra Kreta. Är det så?
  Låter härligt med en stranddag. Det var ett tag sen vi gjorde det här i Varberg 😎
  /Lena

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hur stora ”stora delar” är vet jag inte, men det slog hårt längs nordkusten, bl a såg jag en artikel från Sitia där oliverna låg på marken tillsammans med smågrenar och blad. Trist givetvis och speciellt trist i år när allt annat är så trist….

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Hu, det är faktiskt svårt att föreställa sig sådana drivor av jättehagel! Det är verkligen ledsamt att många kretensare nu till råga på ynklig turistsäsong drabbas av förluster även här. I våra trakter har olivlundarna klarat sig.

  Det känns väldigt tråkigt att man, som du säger, bygger sönder de vackraste platserna på ön. Jag vågar dock nästan inte säga det högt såsom själv varandes ”turist”! Har ju på nära håll nu i nästan 40 år följt utvecklingen, och bara kring ”vår” by har så många vackra vyer byggts bort. En blandning av hotell och tjusiga villor för ”fritidsboende”. Här är det nästan spöklikt dött på vintern.
  Hoppas du får lite lugn och ro i ditt hem snart.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Så märkligt att nästan alla ska bo på nordkusten – ön är ju stor!
   Hoppas också på lite lugn. Ska få lite regn i veckan så rymma iväg på vandring blir svårt.

   Gilla

   Svara
   1. iamittilivet Inläggets författare

    Menar du utvecklingen att byar långsamt dör och att det byggs så mycket? Det är nog ett tecken i tiden, jag såg samma utveckling på Österlen i Skåne på 70- och 80-talen. Något system för att hjälpa folk att flytta tillbaka känner jag inte till, det måste ju till många arbetstillfällen för att folk ska kunna flytta tillbaka och det kan inte regeringen skapa.

    Gilla

    Svara
 3. Lena i Wales

  Men vilket hemskt oväder och fruktansvärt med oliverna, något som inte behövdes för ekonomin. Det behövs säkert regn, men inte skyfall och hagel.
  Ibland undrar man varför och hur man bygger. Kanske de inte vill vara några någon by, utan behålla gästerna i sina barer och restauranger.
  Hoppas du får en lugn och tyst söndag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   All incl är ju ett elände för det lokala näringslivet. Vi klarade oss från skyfall och hagel och skönt var det. Fast åska är inte min favorit….
   Jag har varit ute på vandring idag i fridfullt landskap, sömniga byar och kyrkklockor sjungande mellan bergen – en härlig söndag!!!

   Gilla

   Svara
 4. anette

  Hej har du någon vetskap vad som händer hos grannen?Låter bra med aktivitet men?Och vädret är inte som förr någonstans (jag född 1951)! I Sverige finns snö nu långt långt upp.Finns säkert i Grekland., också.Hur blir vandring ihop med All in Inclusive? Borde bli bättre inkomst för dig?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Händer hos grannen? Jag förstår inte riktigt vad du menar. Renoveringarna pågår hos två grannar, men jag vet inte närmare vad de gör.
   All incl betyder inte fler kunder till mig eller någon annan. De flesta som väljer all incl stannar på anläggningarna.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s