Μένουμε σπίτι – Vi stannar hemma

Idag ska äntligen sista (?) vinterhälsningen dra bort. Eller i alla fall den hårda, kalla blåsten, för temperaturen tar det några dagar att stiga. När vi nu ska stanna hemma blir det skönt att kunna sitta på balkongen nästa vecka och inte bara vara inomhus.

Jag har ett dilemma! Jag vet inte hur jag ska göra med mitt bloggande. Några bloggare kör som vanligt, andra har dragit ner på takten och några har tagit en paus. Informationsflödet just nu från media och i sociala medier är ju massivt och det är lätt att drunkna. Jag vill dessutom inte skriva så mycket om SARS-CoV-2 och Covid-19, det finns officiella källor som är mer tillförlitliga och uppdaterade. I förra blogginlägget skrev jag om våren för jag tänkte att vi alla behöver annat att läsa om och en påminnelse om att livet går vidare trots viruskris. När jag sedan tittade på statistiken var det tydligt att det förrförra blogginlägget om virus och att resa drog mångdubbelt fler läsare. Är inte våren en underbar och fascinerande företeelse? Allt liv börjar på nytt!
Så ska jag rätta in mig i virusledet eller skriva utifrån lust och infall eller lägga ner. Jag får nog fundera lite mer på det!

I söndags delade jag på facebook en videosnutt från vandring och fick i en grupp kommentaren att det var inte lämpligt att lägga upp eftersom så många sitter med inställda resor. Men snälle vänner! Jag som trodde att jag piggade upp med Kretas vackra vårskrud. Vill man inte ha hälsningar här nerifrån? Måste vi alla deppa ihop totalt?

Vi stannar hemma.

Vi har nu klarat av nästan vår första vecka ”stanna hemma”. Först larmades det på mobiler att den som hade symtom skulle stanna hemma, en vecka senare kom nytt larm att alla ska stanna hemma. Vi får givetvis gå ut och handla mat, gå till apoteket osv, men inga folksamlingar på 10 personer eller fler. Det kommer att bli svårt att hålla sig sysselsatt för att inte bli uttråkad. Jag t o m strök igår – det var mer än 1 år se’n sist!
Någon skämtade om att efter 9 månader kommer det att födas virusbarn och det är ju positivt, men vi får inte glömma baksidan. Hur går det i familjer när irritation och rastlöshet slår över i gräl och värre?
Varken det ena eller det andra är dock något som jag behöver oroa mig över…

I onsdags var första dagen jag kunde ta en promenad i sta’n efter stormandet måndag-tisdag. Och en promenad igår och idag har jag varit på Synka och handlat. Inga tomma hyllor, nästan mer personal i butiken än kunder. Vi höll alla avstånd till varandra vilket faktiskt var riktigt skönt för en svenska som är van vid en större privat sfär än vad greker har.
De som har öppet är super markets, mini markets, grönsakshandlare, fiskbutik, slaktare, take away/home delivery av mat och kaffe, bagerier, apotek och telekombutiker som Germanos och Vodafone. De sistnämnda har öppet några timmar. Kommunikation är viktigt.

Jag säger ibland att jag blir tossig och trött på att det aldrig är tyst i Grekland mer än på efternatten. Ibland vill jag gå upp på torget, ropa högt till alla: kan vi vara stilla och tysta i 15 minuter!? Nu är det tyst och stilla. Några enstaka bilar, några människor, inga uteserveringar, någon scooter som är på väg att leverera mat eller paket. Då är jag väl nöjd? Nja, det är liksom fel miljö. Det ska inte vara så här tyst och stilla hela tiden. Det ger en overklighetskänsla, som om vi bara är några stycken kvar på jorden.

Jag tog några foton på mina promenader:
(klicka på foto för större storlek)

Men som sagt så går livet vidare, så ock arbetet med nya gatstumpen (mellan gamla kommunhuset och polishuset):

Hela torget ska vara bilfritt så den som parkerar vid färjeläget ska inte behöva köra runt polishuset för att komma ut.

Hercules Milas, resejournalist och fotograf, var ute i onsdagskväll och tog underbara foton av Ierapetra. Visst är det tomt, men här får sta’n visa upp sig i all sin glans. Och visst är den vacker!?
(vill du se fler foton tagna av Hercuels Milas så finns det bl a här och alla Ierapetra-fotona finns här på facebook.

Nu ska jag leta upp någon film att roa mig med i eftermiddag! Nu gäller det att akta sig för att tröstäta i sysslolösheten. Och inget ”vinande” heller. När det här tar slut och vi släpps ut vill jag inte rulla fram utan midjemått och med en magkatarr i släptåg. Tur att jag var hos frissan några dagar innan vi fick veta att vi skulle hålla oss hemma och frissan fick stänga!

Ha en skön och fridfull helg!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med SARS-CoV-2!

15 tankar på “Μένουμε σπίτι – Vi stannar hemma

 1. Monica Björnsson

  Hej Ia!
  Klart vi är glada att få hälsningar från ön så det hoppas vi få läsa om i fortsättningen också.💐💐🌷🌷🏝️💗
  En resa den 9 maj är beställd men det känns som mycket frågetecken just nu. Det blir nära Rethmylon (stavn).
  Höstresan blir med hyrbil och då hinner vi ner till Ierapetra också.
  Här försöker våren göra sitt intrång på vårdagjämningens eftermiddag, sol men kalla nordanvindar i Skåne.
  Njut av vårens alla under, visst är det som ger oss ny livsglädje.
  Hälsningar Monica o Rune

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Man ska inte måla fan på väggen, men jag tror att det är klokt om ni ställer in er på att 9 maj inte blir av. Pratade med en tavernaägare igår som är helt inställd på att stängningen t o m 30 april blir förlängd med en månad. Och att resa till öarna för fastlandsgreker stoppas i helgen. Det känns som om det dras åt mer och mer.
   Hösten tror och hoppas vi på så välkomna ner! Hör av er om ni känner för det eller vill ha tips!

   Gilla

   Svara
   1. Monica Björnsson

    Hej Ia!
    Klart vi är glada att få hälsningar från ön så det hoppas vi få läsa om i fortsättningen också.💐💐🌷🌷🏝️💗
    En resa den 9 maj är beställd men det känns som mycket frågetecken just nu. Det blir nära Rethmylon (stavn).
    Höstresan blir med hyrbil och då hinner vi ner till Ierapetra också.
    Här försöker våren göra sitt intrång på vårdagjämningens eftermiddag, sol men kalla nordanvindar i Skåne.
    Njut av vårens alla under, visst är det som ger oss ny livsglädje.
    Hälsningar Monica o Rune
    O tack för din för din verkligt lokala info, känns värdefull för oss. Ska ringa resebolaget på måndag och höra om dom inte har insett det omöjliga och ställt in. Sen startar kampen att få de inbetalda pengarna tillbaka, 3000 kr.
    Hoppas vi ses en annan gång, ha det gott på fina ön.

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Rodanthi

  Fortsätt skriva! Läser alla dina blogg-inlägg. Corona får ta så stor plats just nu så allt som är ”som vanligt” är väldigt uppskattat.
  Ha det gott o njut av våren!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Ylva

  Hej Ia. Klart du skall skriva. Jag hade väntat med frissan. Nu får håret växa. Maken låter skägget växa. Vi får väl se hur länge han orkar ha det kvar.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag var hos frissan bara några dagar innan stängningen så det ska nog klara sig! Blir hans skägg för oregerligt så kan han ju fläta det… 😉

   Gilla

   Svara
 4. stadsmadam

  Fortsätt skriv, hoppas även jag, och om det som faller dig in. Det behövs läsning om annat än covid-19. Tankarna kretsar förstås mycket kring viruset och att hålla sig uppdaterad känns angeläget, men precis som du skriver är det så många andra, med kunskap, som uttalar sig om det. Bilderna visar verkligen den stillhet och det lugn som råder nu. Den här helgen ska jag/vi avboka en resa till Kroatien i april och en annan till Kreta med avresa 30 maj. Det får bli en annan gång, helt enkelt.

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. stadsmadam

    Den här gången var planen att vi skulle upptäcka norra delen av Kreta. Vi var i och omkring Sitia 2018 och i Malia med omnejd 2019. Så det var dags för den norra delen av ön nu, men det får bli en annan gång. Det får kanske bli en roadtrip i Sverige istället i år.

    Gillad av 1 person

    Svara
 5. Thalassa

  Fundera du, och gör det som känns bäst för dig MEN jag läser åtminstone alla inlägg och gläds åt dina foton. Längtar förstås ned, som alltid, men ställer in mig på den vanliga, långa höstvistelsen. Efter 1988 har vi firat de flesta grekiska påskhelger på Kreta, så det känns trist, men påskfirandet blir förstås inte detsamma där heller. Betydligt värre är ju att situationen blir så tuff – ekonomiskt – för alla som lever av turismen. ”Vår” familj driver också en taverna, och efter att ha renoverat o investerat under vintrarna öppnar de vanligtvis senast till påsk. Skulderna växer förstås, men i byarna på landsbygden har i alla fall många familjer/släkter odlingar och djur så mat, vin och olivolja finns. Antar att det kan bli större behov av hjälp för rena stadsfamiljer.
  Jag har mycket tät kontakt m vänner i England, och där verkar det på vissa ställen vara fullkomlig kaos med mattillgången. Alltså hejdlös hamstring.
  Skulle bli förvånad (positivt förstås) om du kommer iväg till Cotswold i maj.
  Ha det bra på vårvackra Kreta!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Påskfirandet blir antagligen väldigt beskuret. Visst kommer det att bli tufft ekonomiskt för många, men just nu verkar alla vara inställda på att det viktigaste är att bromsa smittan och att inte få hit mer smitta. Fastlandsgrekerna har förvärrat läget genom att ge sig ut till sina fritidshus på öar så fr o m idag får man inte resa inom landet utan ska hålla sig där man är permanentboende. I värsta fall stramas det även åt för oss andra så vi bara kan gå ut för att handla. Vi får se vad helgen bjuder på för information från regeringen.
   Nej, resan till Cotswolds blir inte av, men jag ligger lågt till början av maj. Ska försöka boka om så mycket som möjligt för att reducera den monetära förlusten.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 6. tomnil01

  Jag säger som de andra, fortsätt du att skriva. Det är olika hur man hanterar besvikelser men de som inte vill påminda behöver inte lösa din blogg. Jag tror det är många andra som verkligen vill läsa. Och som behöver läsa. Längtan kan för en del vara en besvärande känsla, för mej finns det i stället något ljuvt över den. En dag kan vi resa igen…

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s