Äntligen närmar sig slutet!

I morgon är det 1 september. Kyrkoåret slutar idag och det nya börjar i morgon. Flyttfåglarna är här sedan ungefär en vecka tillbaka för sin årliga konferens i sta’n, nu är det ett väldigt kvitter i alla träd och det sitter fåglar lite varstans. Det viktigaste av allt: väderprognosen för nästa vecka visar lägre temperaturer.  Det är brytningstiden då högsommaren ska lämna oss och vi kan börja leva igen. Den var tidig i år så skiftet får inte ta alltför lång tid.
Nu protesterar kanske värmeälskare som är här på semester 1-2-3 veckor i juli och augusti. Men det är stor skillnad! Cirka 10 veckor har vi haft det hett och de flesta jobbar som vanligt. De som jobbar inom turism jobbar som allra mest den här perioden! Att dygnet runt ha höga temperaturer sliter på kroppen och man blir så himla trött. Och tappar lusten för allt. Nu ser jag fram emot och är i stort behov av några nätters riktigt god sömn!
Jag kan redan nu lugna er som är på väg – ni kommer att få det varmt och skönt, men inte hett.

Ett annat brytningstecken är att nu har ”fastlandsgrekerna” eller ”atenarna” lämnat efter tre veckors semester. Det märks på stränderna och i sta’n. Lokalbefolkningen andas ut. De påstår att ”atenarna” är de värsta turisterna!

Ännu ett brytningstecken är att de tvåbenta flyttfåglarna kommer. Det är de som delar sin tid mellan hemland och här. Jag har idag varit uppe vid marknaden och hälsat några välkomna hem (eller var det nu är). De rara människorna hade med sig äppelgifflar! De, gifflarna alltså, är så goda på vandring. En kopp kaffe, gifflar, behaglig sittplats och vidsträckt utsikt – aldrig fel om man säger så.

Nästa vecka ska jag komma igång med vandrandet genom att ge mig upp en dag till Lasithi-platån. Svalt och platt – perfekt start för en rastlös, rostig men villig kropp. Och själen är otålig, den vill ha avkoppling och njutning. Dags att ladda batterierna!

Det är synd att så många besöker Kreta i juli-augusti eftersom naturen är som tråkigast då. Det mesta är brunt och dammigt. Växterna vilar i hettan, de väntar på första regnet. När vi fått ett till två regn så exploderar ön i, vad jag kallar, vår ”andra vår”. Den blir så grön och vacker! Landskapet blir levande igen – härliga tider!

Nu växlar min sega hjärna över i ett annat spår. Blir du som jag trött på alla missionärer och larmrapporter och ”nya” rön om vad man ska göra, vad som är farligt osv? Det kan gälla nästan vad som helst och det mesta blir trender som många följer slaviskt. Jag förstår t ex inte det där med att man ska leva längre med hjälp av både det ena och det andra (ofta känns det som hokus pokus…). Är det inte bara ett patetiskt försök att skjuta upp det oundvikliga, dvs att vi ska dö? Klart man vill vara frisk, men bättre att leva medan man kan. Trenderna blir ofta komiska. För några år sedan skulle alla dricka (eller var det kanske äta?) ingefära på morgnarna annars kunde det gå illa minsann. Bör man inte ställa sig frågan: hur kan det vara så viktigt med tanke på att jag levt flera år redan? Utan ingefära varje dag.

Hur som helst, det seglade förbi på nätet nå’t om att AC bidrar till uppvärmningen. Det kändes först som en motsägelse, men jag antar att det är motorn som driver AC:n som är boven i dramat (jag orkade inte läsa artikeln). Det var hemska nyheter för min del för hur klara högsommaren och vintern här utan AC? Så fladdrade något annat förbi som handlade om (enligt rubriken – jag orkade inte läsa den artikeln heller) att det är bra att dricka rödvin för det skapar en alldeles otroligt bra tarmflora (i form av bakterier, alltså). Tänk om det gick att kombinera de två? Efter tillräckligt mycket rödvin känns väl varken olidlig värme eller råkall kyla?Och på köpet får man en massa bra bakterier som kan leva rullan där på insidan nå’nstans. Och ett glatt humör tills dimma tar över. Visst låter det bra? Bara ett litet aber för min del: jag dricker inte rödvin. Men det sägs ju att det är viktigt att vara öppen för förändringar och att man lär hela livet! Om jag tar hösten som träningsperiod så ska det nog ordna sig i vinter. Det får bli mitt bidrag till att minska uppvärmningen.

Nu ska jag glida in i söndagsläge med lugn och ro. Ha en fridfull helg!

Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Ange vid bokning att du läser bloggen för 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Äntligen närmar sig slutet!

 1. Birgitta S

  Hej!
  Skrattade gott fåglarna har konferans. Förstår att det måste vara skönt när värsta värmen lagt sig. Jag gillar värme men inte men reser ej till sydligare länder under sommaren. Pallar inte men vår o höst är det perfekt. Kan bara instämma det är ett under att jag är 57 strax 58 år o överlevt . Med tanke på hur jag inte skulle ätit eller skulle ha stoppat i mig.
  Må så gott o tack för en bra blogg !

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Tomas Nilsson

  No worries. AC:n är OK om den drivs med solpaneler eller meltemi. Och vad åldrandet beträffar så kan jag hälsa från svärfar. 91 år, pigg och uppväxt på fläsk och potäter och inga konstigheter. Trevligt att följa dina rapporter f ö.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Min AC går på traditionell el, men jag har vinglas! 😉 Min mor är också 91, inte så pigg så hellre lägre ålder men frisk och pigg om jag måste välja.
   Tack!

   Gilla

   Svara
 3. tomnil01

  No worries. AC:n är OK om den drivs med solpaneler eller meltemi. Och vad åldrandet beträffar så kan jag hälsa från svärfar. 91 år, pigg och uppväxt på fläsk och potäter och inga konstigheter. Trevligt att följa dina rapporter f ö.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nu blir jag lite förvirrad – två likadana kommentarer!? Då får det bli samma svar: Min AC går på traditionell el, men jag har vinglas! 😉 Min mor är också 91, inte så pigg så hellre lägre ålder men frisk och pigg om jag måste välja.
   Tack!

   Gilla

   Svara
 4. stadsmadam

  Vist kan man bli matt av alla levnadsråd som bombarderar en från alla håll och kanter. Jag måste dock erkänna att jag dricker en hutt ingefära varje morgon. Tidigare var det aloe vera, men omväxling förnöjer. Om det hjälper? Vet inte, men tron kan försätta berg och visst är jag mer sällan förkyld numera. Eller…?

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Eller så är det så att ju längre man lever desto större motstånd bygger man upp mot förkylning – vem vet? Jag orkar inte hålla koll på allt! Och vem ska man lita på? Jag äter lite av varje och inte för mycket och mår bra. Se’n får det gå som det går med resten!

   Gillad av 1 person

   Svara
 5. Lena i Wales

  Jag förstår att de utländska turister som har skolbarn inte kan åka vilken årstid som helst och de som bor i varma delar av landet ser öarna och kusten som svalare och skönare, men förstår mig inte på övriga europeer som måste komma under den värsta hettan.
  Jag är också så trött på allt man ska göra och inte ska göra och ständigt bli bedömd efter detta. Det börjar gå för långt!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag försöker stänga av så mycket som möjligt, men ibland går det inte, det bara slås upp på datorskärmen eller TV-skärmen. Jag förstår inte varför vissa måste omvända andra. Gör det du mår bäst av så gör jag vad jag mår bäst av – så länge vi inte skadar någon.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s