Facebook, påskande och lite annat

På facebook är jag med i en del grupper som är inriktade på Grekland och Kreta. Några av dessa grupper är svenska. Eftersom huvuddelen av de skandinaviska resenärerna åker till nordvästra Kreta så kommenterar jag ibland inlägg med ”Välkommen till sydöstra Kreta!” eller t o m ”Välkommen till Ierapetra!”. Jag gör det för att uppmärksamma på att ön är stor, vacker och mångfacetterad, väcka nyfikenhet, hjälpa de som vill söka sig utanför de stora turiststråken, pusha för ”min” del av Kreta osv. Jag är övertygad om att både ön, befolkningen och turisterna vinner på om vi gäster sprider ut oss. Se’n är det givetvis roligt om någon vandringssugen hittar hit!
När Ving återigen öppnade Ierapetra 2015 (efter 25 års paus) och Apollo kom året efter var folk här nere så glada. De såg fram emot att skandinaverna skulle återvända, en turistgrupp som de tycker mycket om och har saknat. Den väntade rusningen uteblev.
I år tänkte jag skruva upp min aktivitet eftersom det ser ut att bli ett svagt reseår, speciellt från Sverige. Jag har dock fått reaktioner som tyder på att mina kommentarer upplevs tjatiga och irriterande så jag lägger ner. Om någon kontaktar mig eller jag blir ”taggad” på facebook kommer jag givetvis att svara.
Men bloggen är min och här är jag hur tjatig och pushig jag vill! Och jag kommer att fortsätta dela den som inlägg i grupper. Välkomna till Ierapetra och sydöstra Kreta! Vi har mycket att bjuda på! Jag ger gärna tips om boende, sevärdheter, bilhyra osv.

Mycket påskande i år! Den oortodoxa påsken firades bl a med påsklunch i söndags med inlagd sill från Sverige och annat gott, nedsköljt med Hallands fläder och Skåne, tillsammans med en hög andra svenskar (och en engelska). Mycket trevlig och go’ eftermiddag!

Under veckan har jag varit totalt förvirrad på veckodagarna, men jag kom ihåg att åka på utflykt i onsdags. Min språklärare ordnar några gånger om året utflykter (eller vad man ska kalla det). Det är roligt därför att han känner till saker som vi inte vet om och han kan öppna dörrar där vi inte skulle kunna komma in på egen hand. I onsdags var vi vid en utgrävning av en minoisk bosättning som upptäcktes av en slump i höstas. Efter det åkte vi upp till amerikanska INSTAP (deras arkeologiska center för studier och forskning) där vi fick en rundtur. Väldigt intressant! Jag är lite ruin- och historienörd så det passade mig perfekt. Avslutning på taverna i vackra bergsbyn Monastiraki.

I veckan har jag varit ute en runda med informationsblad om vandring. De flesta av de stora hotellen har inte öppnat än, det gör de i nästa vecka. Jag är verkligen ingen försäljare eller marknadsföringsmänniska, tycker att det känns kymigt att saluföra mig själv. Ja, ja, jag vet att det är fel tänk, det är ju vandringarna jag saluför, men det känns personligt. En del av hotellen lägger infobladen i en låda eller ett skåp. Jag vet inte om gäster inte frågar på hotellen efter olika saker eller om de resebolag hotellen har avtal med inte tillåter annan information än deras egen. Strunt samma, det är inget jag kan påverka.

 

 

Igår var jag ute på vandring och grottbesök. Jag berättar mer om det i nästa vecka, under helgen ska jag försöka lugna ner mig. Jag blev nämligen väldigt ilsken och då ska man varken skriva eller prata.

Hela denna vecka kallas ”Megalo evdomada” (Stora veckan) och det är mycket aktivitet i kyrkorna. Varje dag har ”Stora” framför sig så idag är det Stora fredag. Imorse var det gudstjänst och det är dags igen ikväll. Stadslivet är lugnare än vanligt så det känns att det inte är en vanlig vardag. Under dagen ringer det i kyrkklockorna med jämna mellanrum. Det är väldigt rofullt, stämningsfullt och ödesmättat. En påminnelse om att det är en stor dag idag.
Grekiska påskägg är röda där färgen ska påminna om död (blod) och själva ägget om uppståndelse (pånyttfödelse). Vi kommer att få en helröd påsk för vi har ett lock av Sahara-sand som gör att luften blir kvav och instängd, värmen klibbig.
Jag ska ut till en by ikväll för att vara med när de bär runt epitafen och imorgon vid midnatt traskar jag nog ner till vår huvudkyrka, Agios Giorgos, för uppståndelsen. Och så blir det ny påsklunch på söndag!

Ha en skön helg!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Berätta vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Facebook, påskande och lite annat

 1. Lena i Wales

  Hos dig gäller inte ”julen varar än till påska” utan, påsken varar till julen. Lite överdrivet kanske.
  Kul med olika traditioner
  Vissa kommentarer på fb sidor är knepiga. Finns så många som har så ont av det ena och det andra.
  Lyckat till med marknadsföringen av dina vandringar!
  Trevlig helg!

  Gilla

  Svara
 2. Tina Hellqvist

  Har varit många gånger på Kreta…..Vill även som du berätta för så många att södra Kreta är helt underbart och är så mycket bättre än norra delarna om man vill få det lite mer genuint ☀️❤😍

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Patric Rosberg

  Sluta för Guds skull inte att skriva i grupperna. Jag uppskattar allt du har att tillföra och jag tror att jag läser ganska mycket av vad du skriver. Om någon tycker du är ”tjatig” så står de dem fritt att inte läsa det du skriver. Internet är bra på det sättet… Det finns inget tvång att läsa någons inlägg och man kan till och med blockera så att man aldrig ser vad en människa skriver. De står alltså dem fritt att låta bli!
  //Patric

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tackar!! Jag förstår inte heller varför folk helt enkelt inte scrollar vidare…
   Gärna fler foto från dig! Funderat på flickr och kanske gruppen ”fotosöndag”? Kul, inspirerande och lite utmanande, tycker jag.

   Gilla

   Svara
   1. Patric Rosberg

    Haha Tack, tack det var trevligt att få höra och givetvis kommer det fler bilder. Det är ju inte så att jag saknar bilder att lägga ut :). Blev nyfiken på ”Fotosöndag” så jag tittade lite på dem. Låter väldigt spännande och utmanande. Jag tävlar ju en del med mina bilder och bara det att man tvingas gå utanför området man är van/bekväm inom, gör att man utvecklas enormt.Speciellt när man får kritik på sitt arbete. Så jag tycker absolut att du skall ge det ett försök.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag är med i Fotosöndag sedan ett tag tillbaka. Några foton har gått riktigt bra, ett över all förväntan. Deltar när jag har tid och lust vilket jag tycker är skönt med den gruppen, det är inget ”måste”.

     Gilla

     Svara
 4. Pingback: Vandring, utflykt och biltur | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s