Väder och Theofania

Väder

Grekland har drabbats av vädersystem från norr och det verkar som om det ena avlöser det andra. Sofia var först och sedan kommer Telemachos. De bjuder på riklig nederbörd, även hagel, tillsammans med låga temperaturer så stora delar av landet har fått mycket snö. Idag låg det snö på stränder uppe på nordkusten där det ju är kallare än här på sydkusten. Vi har snö en bit ner på bergssluttningarna och det är väldigt vackert när solen tittar fram. Tyvärr så är det en riktig prövning inomhus. Det är råkallt som attan och jag kör nu AC dygnet runt. Var hos frissan idag som skämtade att ”nu har vi Sverige här!” och jag kontrade med att det vore i alla fall skönt att ha ett svenskt hus.
Här några foton från bergsbyar i Ierapetra-området. De två första är från Kalamafka, sedan ett foto från Males, en video och ett foto från Orino, en video från Lasithi-platån och slutligen ett foto från byn Pappagiannades (ligger på vägen mellan Makri Gialos och Sitia).
I väderprognosen ser fredag ut att bli bra så kanske det kan bli en vandringsdag!
Det här med snö är inte ovanligt, men att den kommer långt ner och nära kusterna är ovanligt. Den 7 januari 2015 var det likadant vilket man kan se här (bra med blogg för minnet!).

Theofania

I söndags hade vi strålande sol så det var gott om folk i hamnen för att fira Theofania. Först ska jag förklara vad Theofania är innan jag berättar om söndagen då en oväntad händelse gjorde att firandet blev något annorlunda.
Jag har lärt mig mer och mer om Theofania under åren så här kommer ett hopklipp från olika blogginlägg:

Trettondagen firas i Sverige till åminnelse av de tre vise männen vilket firas i den grekisk-ortodoxa kyrkan den 25 december. Det verkar vettigt med tanke på att hela Jesu liv ska klaras av före påsk. Den 6 januari firas här Theofania som betyder ”Guds uppenbarelse” vilket innebär att Jesus ”utsågs” till Messias och intog sin plats i treenigheten. Det skedde i samband med hans dop som utfördes av Johannes Döparen (som har en hel del dagar under året, bl a hans halshuggning). Alltså måste vatten välsignas och det görs i liten skala redan kvällen före då präst går omkring med heligt vatten och en olivkvist och stänker på butiker osv.

(Fördjupar man sig lite mer så upptäcker man att enligt julianska kalendern [som delar av den ortodoxa kyrkan fortfarande använder internt] firas Jesu födelse den 7 januari och herdarna några dagar senare. Och ”svenska Theofania” är den 19 januari….. Vem har sagt att det måste vara enkelt?)

Theofania inleder Epifani (fenomen, uppenbarelse) som varar tills fastan börjar och dagen kallas också Ta Fota som betyder ljusen.  Vi har nog glömt bort att julhögtiden egentligen är 13 dagar lång och att epifani också finns i den protestantiska kyrkan. Mycket som ändrat sig, t ex hör stjärngossarna egentligen hemma på trettonhelgen. Man kan lära sig mycket när man surfar på nätet!

Givetvis finns det mycket mer runt den här dagen som speciell mat, kakor med gömda gudsbilder, barn som går runt och sjunger dagen innan osv, men jag upplever bara den officiella delen.
Efter gudstjänst i kyrkan tågar orkester, präster och diverse dignitärer ner till båt i fiskehamnen. Där stiger de ombord och båten kör ut till mitten av hamnen. Det läses några rader (i år fungerade mikrofonen och högtalarna nästan hela tiden!), rings i kyrkklockor och det heliga korset slängs i vattnet. Förståndigt nog är ett band knutet i korset så det halas upp igen för att kastas i igen. Tredje gången är det ett träkors som kastas i och då hoppar ett gäng gossar i havet och simmar ut till båten. Den förste som får tag i korset i vattnet ”vinner”. Han får under ett dygn gå runt till människor, välsigna dom och de ger honom pengar. Någon sa att vinsten även ger vinnaren ett väldigt lyckligt år.

I år var det som vanligt så i strålande sol fick vi se prästen och följet gå ombord på kustbevakningens båt. Men när korset kastades i för tredje gången hände något ovanligt!

När korset kastades i för tredje gången hoppade tre killar i från land och började simma ut. Samtidigt hoppade killen i lilla båten i och han kom givetvis fram först, men det var ju fusk! Folk på land blev förvånade, några skrattade och skakade på huvudet, några blev riktigt upprörda. Snabbt bestämdes ute på båten att det här var inte ok. Det blev ett fjärde korskast då bara de tre killarna fick starta i vattnet från båtsidan och simma ikapp till korset. Huruvida killen i lilla båten ändå fick välsignelse och lycka vet väl bara högste chefen.

Nu ska jag försöka få upp lite mer värme!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

6 tankar på “Väder och Theofania

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Tack Ia för intressant info samt vackra bilder/videos! Det mesta om Theofania visste jag redan, men alltid kul att få djupare insikt om hur och varför man firar. I Loutraki har jag aldrig sett prästen åka ut i någon båt (han står på fast mark på en pir) eller kasta korset 3 ggr, det har räckt med 1 gång 😉 . Det är nog olika tillvägagångssätt beroende på var man bor i Grekland. Förutom att kyrkklockor klämtar kl 12.00 på Trettondagen, så tutar också alla båtar/skepp. Det är en speciell dag för sjöfarten denna ”vattenhelg”.
  Ett minne dyker upp från både min och TV:s ungdom i Sverige. Svensk TV-teater visade då alltid Shakespeares komedi ”Trettondagsafton” just på den aftonen. Per Oscarsson spelade rollen som Andreas Blek af Nosen, han hade lång vit peruk. Han gick omkring och sade ”Fan” med ett ”fjolligt” uttal och viftade med sitt långa vita hår. Det tyckte vi i familjen var väldigt skojigt (man hade enkel humor på den tiden!) 😀 😀 😀

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nej, prästen behöver inte åka båt, jag har sett foton från andra platser där han står på pir el likn. Att han kastar i 3 ggr tror jag har att göra med faderns, sonens och den heliga andes namn. Kyrkklockorna ringer inte här kl 12 och båtarna tutar inte så sederna skiljer sig åt.
   Den pjäsen har jag inte sett. Var det på den underbara tiden då TV-teatern fanns? Det skulle behövas igen. Bättre med en fast teaterensemblen är alla tomma, innehållslösa ”reality”-program.

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Ja, det var på den underbara TV-teatertiden, Ia! 🙂 . Vi såg ofta på deras föreställningar, fast det ”bara” var i svart-vitt! Margaretha Krook och hennes replik ”sätt mig på cellen!” glömmer jag aldrig (fast jag har glömt namnet på själva teaterstycket, hehe). Olof Thunberg och hans fru Lena Granhagen, Ernst-Hugo Järegårdh, Tor Isedahl och nämnda Margaretha K var några av de härliga skådisar som ofta förekom!
    Jag har just läst att ”Trettondagsafton” uppfördes för 1:a gången i London 1602!! Jag tror den hette ”As you wish” på engelska. Kan man tänka sig, vid den här tiden på året firade man karneval i England, som inledning till fastan före påsk (alltså precis som man gör bl a här i Grekland i nutid!) och Shakespeare skrev denna förväxlingskomedi med utklädda/maskerade rollinnehavare, vilka fick säga ”sanningar” just denna afton, en ”spark i baken” på överheten! Jag hörde Björn Granath i en video kalla teaterstycket för ”komediernas komedi”, vilken har inspirerat många sentida författare.
    Jag ska skicka en videosnutt av den svenska 60-talsversionen till din inbox 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag minns TV-teatern! Det var högtidsstunder. Hela familjen satt vid TV:n och var tysta och bara njöt av kvalitetsunderhållningen. Det var ju på nå’t sätt revolutionerande att plötsligen var de där kända skådespelarna hemma hos folk och spelade teater. Dramaten i vardagsrummet. Innan hade folk bara sett en del av dem på film på bio.
     Shakespeare var en häftig och rolig typ.
     Skicka gärna länk! På tal om länk så kollade jag lite på https://www.oppetarkiv.se/ och där ligger många gamla godingar.

     Gilla

     Svara
 2. Pingback: En lång radda av premiärer | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s