Film- och boktips

Mer kyla, nederbörd och stark vind på väg, men vi ska nog klara oss ganska bra i nästa vecka här nere i sydost. Gårdagen blev lite förvirrad och avslagen då den planerade vandringen blåste bort. Nytt vandringsförsök på onsdag!
Det blir blogginlägg idag istället för igår med utlovade boktips. Har läst mycket i helgperioden och också sett film så vi börjar med att gå på bio!

Filmer

Mountain (finns på netflix)
En helt underbart vacker och lågmäld film om vårt förhållande till berg. Hur vi gått från ”mystery to mastery” när sanningen är att vi aldrig kan behärska bergen trots att vi nu t o m försöker forma dem efter våra behov och intressen. Att de varit här långt före oss och kommer att vara kvar långt efter det att vi lämnat. Och jag som älskar berg fick ett nytt vackert uttryck: stenvågor. Så är det ju – havet har sina vågor och land har sina.
Det som dök upp i mina tankar var det här: ”Det finns ett berg, hundra meter brett och hundra meter högt. Vart hundrade år kommer en fågel och hackar på bergets topp. När berget är helt nernött motsvarar det en sekund av evigheten.”

The First Line (finns på netflix)
Handlar om två advokater som försöker få tillbaka Parthenonfriserna. En aktuell fråga som är både intressant och invecklad. Jag ger sällan upp en film eller en bok, är kanske alldeles för nyfiken på hur det ska sluta, men här gav jag upp efter halva filmen. Tråkig och helt utan nerv eller engagemang.

Böcker

Dagbok från en motståndsrörelse (Mikis Theodorakis)
Jag vill lära mig mer om juntaperioden då de flesta greker jag möter inte gärna vill prata om den perioden så jag tänkte att den här boken ”inifrån” skulle vara perfekt. Tyvärr inte. Jag vet lika lite nu som innan. Däremot fick jag en bild av en mycket självupptagen man som lever i en intellektuellt folisofisk verklighetsfrämmande värld. Han hoppar fram och tillbaka, det är inkonsekvent (trots total kontroll får han ut upprop och nya kompositioner) och när han pratar om ”folket” så undrar jag vem han menar. Han har bitit sig fast vid en lösning på hur motståndet ska organiseras och verkar inte öppen för andra åsikter eller synpunkter. Det är bara för mig att leta vidare!

Kritsotopoula. Girl of Kritsa (Yvonne Payne)
En skönlitterär bok om Rodanthe, flickan från Kritsa som utklädd till man stred jämsides med motståndsmännen mot ottomanerna runt 1820. Det finns inget nedskrivet om henne utan det är muntlig historia. Payna använder henne för att beskriva byliv under ottomanerna. Intressant, men det stör mig lite att hon ändrat i geografin och att hon satt en aga i Kritsa som aldrig blev besegrat. Men som sagt, det är skönlitteratur. Tar tid att läsa pga engelskan, jag har kommit 2/3 in i boken och ska fortsätta!

Flätan (Laetitia Colombani)
En annorlunda bok om tre kvinnor på olika platser som aldrig träffas, men deras handlingar pch beslut påverkar ändå varandra. Tänker du någon gång att nu när jag gör det jag gör så är det någon annan som stiger upp, någon annan som lagar mat, någon annan som går till jobbet, någon som kramar ett barn, någon som somnar osv? Då är detta boken för dig! Vi är på samma planet och vi är inte ensamma. Allt hänger ihop.

Pärlan som sprängde sitt skal (Nadia Hashimi)
De förklädda flickorna i Kabul (Jenny Nordberg)
Två intressanta böcker om Afghanistan. De utspelar sig i olika tidsperioder och har olika ansats. Ska du läsa båda så börja med Pärlan som är skönlitteratur (författaren har rötter i Afghanistan). De förklädda grundar sig i ett antal möten med olika personer i Kabul. Ingen av dem är representativ, men har man rätt ”ögon” så ger de i alla fall en bit av förståelse för traditioner i ett komplicerat land.

Döttrarnas rike (Christine Mathieu och Yang Erchu Namu)
Denna läste jag för några år sedan, men kom att tänka på den när jag läste böckerna om Afghanistan. Det är en mycket vacker berättelse där Yang växer upp i södra Kina vallande jakar i ett matriarkaliskt samhälle. Jag blev sugen på att åka dit och få se landskapet. Hon gör en helt otrolig livsresa som visar att hur ett samhälle än är organiserat kan individen längta efter något annat. Det finns inga enkla, perfekta lösningar.

En annan Alice (Liane Moriarty)
En tankeväckande bok om att förlora minnet av de senaste 10 åren av sitt liv. Den fick mig att fundera över om 10 år togs bort här och där i mitt liv – vem skulle jag då vara? Allt hänger ihop för att vi ska bli hela.

Motiv X (Stefan Ahnhem)
En högre rättvisa (Hjorth & Rosenfeldt)
Spännande. Välskrivna. Efterlängtade. Anhem blir inte sämre av att det utspelar sig i Skåne. Även om Bergman börjar kännas lite sliten hos Hjorth & Rosenfeldt så pågår så mycket annat. Och båda har slut som jag bara älskar, dvs jag längtar frustrerat redan efter fortsättningarna!

Jonny Liljas skuld (Olle Lönnaeus)
Ny för mig, utspelar sig också i Skåne, t o m på Österlen! Lönnaeus skriver bra, men jag hade svårt att ta till mig Jonny. Det handlar mycket om hur han dåligt mår, hur svag han är och det blir lite tjatigt. Boken har bl a hyllats för sina naturskildringar, men de hittade inte jag. Han ska få en ny chans!

En äkta man (Dennis Lehane)
Städaren (Paul Cleave)
Jag tycker om böcker som tar oväntade vändningar eller har en ovanlig utgångspunkt. De här överraskar hela tiden och man måste bara läsa en stund till för att få veta. Det svänger flera gånger i En äkta man och Städaren låter oss uppleva en polisutredning från ett unikt perspektiv.

Hustrun (Meg Wolitzer)
Jag var på väg att ge upp flera gånger. Hon är bitter och föraktfull. Allt är andras fel, framför allt hennes makes. Jag har lite svårt för den här världsbilden att allt är karlarnas fel och kvinnorna är offer. Blev förvånad när jag förstod att boken filmats och att Glenn Close är nominerad till en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll! Jag tvivlar inte på att hon gör en bra rollprestation, men jag förstår inte hur det här sura och tråkiga innehållet kan ha blivit något som någon vill se.

Så leta upp filmen Mountain och gå till biblioteket eller fynda på bokrean!
Har du några film- och boktips så skriv gärna en kommentar nedan!

Ha en skön helg!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

6 tankar på “Film- och boktips

  1. stadsmadam

    De förklädda flickorna i Kabul har jag läst. Den var helt klart intressant och gav en inblick i något som var obekant för mig. När jag läser ditt boktips om En annan Alice, som jag inte har läst, kommer jag att tänka på en annan roman med titeln Fortfarande Alice av Lisa Genova. Den handlar om en kvinna på höjden av sin karriär som drabbas av tidig Alzheimer. Det är en sorglig, intressant och gripande roman som väcker många tankar. Den har även filmatiserats.

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Pingback: Boktips | ia mitt i livet

Lämna en kommentar