Påskdags och frågestund

Saknat blogginlägg från mig i veckan? Det har varit några köriga dagar med storshopping, utflykt, långlunch och igår en tysk vandrarkund. Men nu har jag landat i påsken!

Idag är det ”Good Friday”. Lite lustigt det där med vad dagar heter. Det var ju trots allt en god sak att han offrades för våra synder så det engelska namnet passar bättre än det svenska långfredag, tycker jag. I år ska jag inte vara i stan ikväll när epitaferna bärs runt och imorgon natt blir det också en ny plats för mig att vänta in uppståndelsen. Mer om det i början av nästa vecka!

Ni som läser bloggen var denna gången lite dåliga på att ställa frågor. Det går givetvis bra när som helst och tas gärna emot! Dina frågor och kommentarer är min inspiration och kan ju bli egna inlägg!

Några frågor är likartade och då har jag bakat ihop dem. Här kommer i alla fall några svar:

 1. Vad är svårast/jobbigast i Grekland?
  Svårt att svara på, jag tycker att det är lite situationsbundet. Kan inte komma på något som ligger där och mal hela tiden. Myndighetskontakter är inte enkelt och inte heller språket. Det man måste akta sig för, tror jag, är att ständigt jämföra med Sverige och tycka att allt svenskt är bra. Då gör man det jobbigt för sig!
 2. Det måste vara underbart/härligt att bo i Grekland!?
  Nja, det här kan jag inte svara på för jag behöver ställa en motfråga: vilket Grekland känner du till? Om du känner till och tycker om semestergrekland så kanske du tror att det är så dagarna ser ut när man bor här. Det gör de inte. Man lever ”bakom” semestergrekland och träffar alla möjliga människor (nej, alla greker är inte spontana och trevliga) och det finns en vardag som har sina trista dagar precis som överallt annars. Men visst, det är härligt. Också.
 3. Vad längtar du efter?
  Återigen situationsbundet och jag tror att det också är individuellt. Jag kan t ex sakna svensk ordning när könummer sätts ur spel på posten. Men främst är det nog smaker och tystnad. Tystnad får jag på vandringar eller när jag ger mig ut på biltur och strosar runt i en liten by. Smaklängtan får man bara leva med. Creme fraiche, falukorv, inlagd sill, Lindt choklad, pyttipanna, lagrad stark ost, gott vin från Australien eller Chile (var rädd om Systembolaget!), julskinka och brunkål….. Och jag saknar att kunna gå ut och äta mat från olika kök. I Ierapetra är det mestadels grekisk mat (jo, man kan bli trött på den) och jag saknar det varierade utbudet som finns i Sverige.
 4. Känner du att du fått vänner? Sådana som man kan ringa och gå ut och ta ett glas vin med.
  Vänner och bekanta hade jag redan när jag flyttade ner (och fler har det blivit). Jag vet inte om jag flyttat ner om jag inte haft det. Jag bodde utomlands på 90-talet så jag visste vad som väntade och det skulle vara alltför tufft att flytta alldeles ensam till en okänd plats. Det är här som för invandrare i Sverige – man har vänner och bekanta, men kommer inte riktigt in i hemmen eller var och ens privata sfär. Det är givetvis en annan situation om man jobbar på en grekisk arbetsplats, då lär man nog känna människor närmare. Å andra sidan sett känner jag mig betydligt mindre ensam här än vad jag gjorde i Sverige. Här kan jag gå längs strandpromenaden och hälsa på flera människor – samma sträcka i Lund skulle jag inte ha någon att hälsa på (inte riktigt rättvis jämförelse mellan en småstad och en större stad, men i alla fall…). Bara gå ut och ta ett glas vin är inte vanligt här utan väldigt mycket handlar om att samlas kring mat. Eller ta en kopp kaffe på dagen.
 5. Dejtar du?
  Först tänkte jag att det där är kanske lite privat, men så funderade jag en stund och kom fram till att jag faktiskt inte riktigt vet vad ”dejta” är! Jag har nog aldrig gjort det i hela mitt liv! Och jag har inte börjat nu. Jag tror att man måste vara lite försiktig och väldigt rak om man ska dejta i en annan kultur. Så många oskrivna regler och olika beteende. Som gjort för missförstånd. Dessutom bor jag i en liten stad vilket också manar till försiktighet. Alla känner apan….
 6. Vad är det bästa med att bo i Grekland?
  Att jag bor där jag vill bo och mår väldigt, väldigt bra! Att jag får ynnesten att vandra och vistas i ett av de vackraste landskap jag vet!
 7. Vad var du inte förberedd på?
  Jaaaa, jag tänker bakåt… Nej, jag kan inte komma på något, jag var nog väldigt bra förberedd med att känna folk på plats, ha varit här alla årstider och längre perioder, bott utomlands tidigare och ha en mångfacetterad bild av Grekland. Det enda som dyker upp i tankarna är att jag trodde att det skulle vara lättare och gå fortare att lära mig grekiska när jag var på plats och det har det inte varit, snarare tvärtom eftersom jag lever omgiven av kretensiska.
 8. Längtar du någon gång till Sverige?
  Inte till landet som sådant utan vissa bitar. Ordning och reda, ingen byråkrati, folk kan köa osv, men så’nt vänjer man sig vid. Första vintern längtade jag till svenska isolerade och varma hus. Och varje juli och augusti önskar jag att jag var någon annanstans, t ex i Sverige. Och för en julälskare som jag är det nödvändigt med resa till Sverige i månadsskiftet nov-dec. Julmarknader, alla ljus i fönstren, advent – ja, hela stämningen!

Ja, det var allt för denna gången, men hör gärna av dig!

Nu ska jag göra den sista piffen (som inredningsfolk säger på TV) på balkongen som ståtar med nya möbler och blommor! Skulle varit klart igår, men då jobbade jag så tiden var knapp.

Ha en bra och fridfull helg!

Vandra på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

10 tankar på “Påskdags och frågestund

 1. Jakob Lambertsen

  Tak igen, Ia, du udvider billedet af Kreta og Grækenland.
  Måske er det nogle svenske nuancer, jeg misser, men jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med: … trodde att det skulle vara lättare och gå fortare att lära mig grekiska när jag var på plats och det har det inte varit, snarare tvärtom eftersom jag lever omgiven av kretensiska.
  Lærer du ikke græsk af at lytte til kretenserne?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kretensiskan har annat uttal än grekiskan, den är något mellan dialekt och eget språk. Jag läste grekiska i Sverige i slutet av 80-talet, kom ner till Ierapetra och började prata. Som folk skrattade! De konstaterade snabbt att jag haft en lärare från fastlandet… En annan sak som försvårar lite är att grekiskan moderniserades ju på 70-talet och en del äldre personer använder fortfarande gamla uttal och ordformer. Dessutom är kretensarna kända för att prata väldigt fort. Jag känner en fastlandsgrek som flyttade ner hit och bara pratade i nödfall de första två åren! Så nej, att vara omgiven av kretensiska hjälper inte.

   Gilla

   Svara
 2. Cindy

  Hej och tack för att du delar med dig!
  Jag bor också på Kreta och känner igen frågorna som dina läsare ställt till dig. Och jag håller med dig i dina svar. Just påståendet att det måste vara underbart att bo i Grekland… som många utbrister, är lite intressant. Samtidigt som många undrar varför man är så blek… kan ju bero på att vi faktiskt bor här och arbetar på dagarna. Så stranden är för oss något som vi tar oss till i mån av tid. Lite en lyxvara även för många av oss boende. Ordning och reda, inga bilar som parkerar på trottoarerna, tystnaden, renheten och den krispiga fräscha luften, det saknar jag mest från Sverige.
  Allt gott! Hälsningar Cindy

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vad på Kreta bor du? Det är verkligen skillnad på semesterliv och vardagsliv, därför vill jag gärna veta vilken ”bild” den som ställer frågan har, annars blir det lite svårt att svara. Jag kan t o m bli trött på stranden, men det vågar man nästan inte säga högt. Det är ju lite skillnad på hur länge vi kan njuta av den här jämfört med i Sverige. Och en del tittar konstigt på mig när jag säger att jag älskar när vinden kommer från norr! Då slipper vi fukten och den tjocka varma luften….
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Ni blir väl nästan invaderade!? Vi har tur som ligger utanför de stora turiststråken, vi har plats för fler turister. Och jag som leder vandringar ser ju gärna att det är de turisterna som kommer.
     Ska titta in på din blogg – tack för länk!

     Gilla

     Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är nog så att alla som bor utomlands får ungefär samma frågor. Roligt att folk undrar och vill veta mer, men jag vill som sagt gärna veta deras ”bild” först så vi vet vad vi diskuterar….
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 3. Jan-Erik

  Mina erfarenheter kring frågorna:
  1. All väntan på beställda hantverkare, men under årens lopp har det blivit bättre. Den grekiska byråkratin, då man blir skickad från kontor till kontor.
  2. Det är fritt från krav, så man kan både leva och sova gott.
  3. Känner ingen längtan efter något svenskt, när vi är på Kreta. Varken pölsa eller grishuvud.
  4. Vänner här kan tom kännas väl många. Man hinner inte med alla. I vårt område är grekerna ofta sociala och det kan vara svårt att tacka nej, när man blir bjuden på mat på flera ställen samtidigt.
  5. Nej, jag har redan hustru, men jag brukar prata med Ia!
  6. Sol, värme och sociala kontakter.
  7. Att vi inte skulle bo här årsvis utan vara flyttfåglar.
  8. Det händer och då gäller det barn och barnbarn.
  Kram från / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag skrev om ”semesterbild” och att bo här och ni har ju faktiskt ett tredje alternativ, dvs att dela tiden mellan Sverige och Kreta. Det blir ännu ett ”liv” och det skiljer sig från de andra två. Jag som bor här upplever främst 2 och 3 annorlunda än er. När det gäller nr 2 har jag krav på mig att dra in pengar eftersom jag ännu inte är pensionär. Och på nr 3 skiljer det sig helt enkelt pga att ni är i Sverige och ”tankar” svenska smaker då och då så då antar jag att längtan inte finns och att ni inte blir trötta på grekisk mat.
   När det gäller nr 5 så hälsa Ylva! och vi fortsätter prata!!
   Kram

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s