Apokries går vidare och jag tar helg

Apokries, dvs karnevalsperioden innan fasteperioden börjar, går vidare. I torsdags var det grilldag då alla förväntas äta grillat kött och grilloset är ständigt närvarande. Det är flera arrangemang igång och majoriteten riktar sig till barn. När som helst kan man möta en prinsessa eller en stor geting på gatan. Jag passerade en skola i veckan som hade en ”mini-karneval”. Skolgården var full av dansande, glada och utklädda barn. Och en dag såg jag en som körde vespa som ovanpå hjälmen hade en flerfärgad karnevalshatt. Denna helgen pågår jakten för vuxna, tävlingar och annat. De flesta tavernorna har pyntat inför karnevalen så det känns som om det är fest i hela sta’n. Det hela kulminerar nästa söndag då karnevalståget drar genom sta’n.

I onsdags var jag ute och åt på en taverna som var full till två tredjedelar. Jag var kvinna nummer två i församlingen. Det var fotboll! Jag är inte intresserad av fotboll, men jag förstod att det var någon grekisk cup och matchen var mellan AEK och Olympiakos. Det var tydligt att publiken på tavernan höll på AEK för det blev stort jubel när de gjorde mål.
Jag blev lite nyfiken på AEK eftersom de har samma symbol, dvs den dubbla örnen, som den grekisk-ortodoxa kyrkan. Jag hittade ingen förklaring på Wikipedia, men lagets historia är intressant. Det bildades av immigranter från Konstantinopel (Istanbul) 1924, alltså i samband med den stora folkutväxlingen. I dessa tider med höga, hätska brösttoner (Makedonien-frågan som jag skrivit om tidigare) är det trösterikt att se att människor kan gå samman och skapa positiva saker.

Ersättning för skador i stormen har diskuterats i parlamentet. Frågan är inte avgjord än och det lär ta tid. Några politiker menar att det finns ”politisk vilja” att ersätta medan andra menar att om man inte är ansluten till ELGA (jordbrukarnas ”försäkringskassa”) får man ingen ersättning. Påtryckningarna fortsätter. Med tanke på att det i förra veckan kom besked om ersättning i vissa fall för skador från branden våren 2016 så lär det dröja. Jag behöver väl inte understryka att de som drabbades av branden och som kanske också drabbades nu av stormen har en ekonomisk situation som ingen avundas dem. Lyckligtvis är de inte så många, men det hjälper ju inte den enskilde.

Igår gav jag mig ut på en biltur! Inget måste eller ärende utan bara för att jag kan. Upp i bergen, genom byar och mellanlandade i Agios Nikolaos. På vägen körde jag förbi Bramian-dammen som har ett otroligt lågt vattenstånd. Och vi är i februari! Det finns mycket lite snö högre upp i bergen så mycket smältvatten blir det inte. Vi behöver regn! En liten jämförelse: i januari ifjol regnade det 88,2 mm, i januari i år kom den 17,8 mm. Alla är oroade.

I Agios Nikolaos blev jag nästan lite deprimerad. Det har varit en molnig vecka pga Sahara-sanden och det kom lite regndroppar så vädret visade inte sin bästa sida. Eftersom turism är AN:s huvudsakliga näring så är mycket stängt så här års. Det ger ett något öde intryck eller som väntans tider. Den taverna där jag tänkt få mig en smarrig lunch var stängd, men jag hittade ett öppet ställe. Inte speciellt mysigt, men god mat.
Det var gott att komma hem till en levande stad igen!

På vägen passerade jag förresten ett nybygge som alldeles säkert är för turister. Det ligger på norra kusten mellan Ammoudara och Istron, till salu så något har hänt. Sjukdom? ”Förbyggt” sig? Är du intresserad??

Nu har jag varit uppe på marknaden och köpt apelsiner, druckit vin och ätit meze (tilltugg i form av smårätter). Ikväll blir det middag på prisbelönta tavernan Pelagos i Koutsounari – det vattnas redan i munnen! Ska fira en bra vecka: bokmanus iväg, köpt bil, vandrat, digital annons om vandringar rullar på, städat och småfixat. Dags att ”ta helg”!

Ha en skön helg!


Vandra på Kreta!
Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

2 tankar på “Apokries går vidare och jag tar helg

  1. Jan-Erik

    Nu verkar allt rulla framåt, både bilen och du! Tråkigt att bilen hade samma färg och form, som de flesta bekanta har i omgivningarna. Hur ska man kunna känna igen er på vägarna? Det spelar kanske ingen roll, för i framtiden vet jag vem jag ska be om skjuts, när vi åker ut på våra söndagsluncher! Hoppas Pelagos lagade god middag denna kväll! Var hela ”gänget” med?
    Kram / Jannis, som emotser torsdagens stora fotbollsmatch i Sverige. På plats!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Vad gör man inte för att hålla sina medmänniskor alerta!? Bra med samma färg!
      Japp, jag ställer upp som söndagslunchchaufför. Det gäller att hugga medan jag är rusigt glad över bilen….
      Det var Kathleen och jag som åt så gott och mycket att vi inte trodde att vi skulle kunna resa oss, men det lyckades.
      ”Gänget” är inte så stort nu på vintern. Ska dock se om vi kan få ihop en lunch nästa söndag!
      Kram

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar