Igår, imorgon och i juni

Det känns som om vi fått ny luft! Det märkliga vädret med äcklig värme, skurar, åska, blåst och kyliga nätter verkar ha lämnat oss. Saknad av ingen! I lördags regnade det borta i Chania och haglade i Iraklio. Lite senare träffades Sitia av en tromb med regn och hagelkorn som ställde till med en del skador. Händelserikt på nordkusten!

Gårdagens aktiviteter

Igår började vi dagen med frukost på ett större hotell i by öster om Ierapetra. Jag är inte van vid stora hotellanläggningar och har aldrig bott ”all inclusive”. Jag har bott med frukost och även med frukostbuffé, men det har helt klart varit i en annan ”liga”. Det var en stor och överdådig frukostbuffé som mötte oss. Olika avdelningar med flera valalternativ. Först blev jag överväldigad, sedan tyckte jag bara att det var osmakligt. Varför denna överdrift? Det är inte precis så att folk på semester ska ut och kroppsarbeta. Var blir resterna av? Kastas eller bärs in igen nästa morgon?

Vi fortsatte österut till klostret Moni Kapsa. Det ligger spektakulärt och insprängt i en bergssluttning. Jag har aldrig varit där, har länge velat åka dit men det ligger en bra bit från Ierapetra. Nu blev det alltså av! Klostret ser ganska stort ut nerifrån vägen så förväntningarna var ganska stora. Vid ingången stod det på porten att man skulle vara propert klädd, t ex inte ha korta byxor. Inga problem, jag krängde medhavd kjol utanpå shortsen. Tyckte lite synd om en grupp franska cyklister som anlände samtidigt som oss. De var helt oförberedda och inte läskunniga utan seglade oberört in i korta cykelbyxor. Förvånande, tycker jag. Hur svårt är det?

Jag stegade upp bakom klostret för att titta på utsikten vilket visade sig vara lite knepigt eftersom man byggt en ful mur. Jag antar att den ska skydda mot nedfallande stenar från berget.

Klostret var något av en besvikelse. Litet, inte mycket att se, slitet och jag hittade ingen frid och ro. Vi gick in i klosterkyrkan som var mörk och dyster, men där fanns gammal väggmålning och lustig vägg eftersom kyrkan och berget liksom är hopbyggt. Två munkar var hemma och den ene blev så glad över vårt besök att han bjöd på sötsaker.

Foto: Johanna Klonos

Rejäl sparbössa! Foto: Johanna Klonos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fader Zackarias, som jag träffade på kloster söder om Ano Viannos, berättade att det var svårt med underhållet eftersom han måste dra in alla pengar själv. Och han visade mig några brister, t ex stora hål i taket i ett stort samlingsrum. Är det någon som vet om kloster är isolerade enheter eller om de har stöd från kyrkan (inom den ortodoxa kyrkan, alltså)? Skriv gärna i kommentarer nedan!

Och det finns andra kloster som är mer värda att besöka.

(foton utlagda på min flickr-sida!)

På väg hem gjorde vi bl a stopp på fik där vi pustade ut i hettan medan svetten rann som den gör i augusti. Märkliga vädertider!

Istället för att ensam njuta födelsedagshummer på ett av mina stamställen lurade jag i år ut några vänner på middagsträff. Så igår kväll åt vi mycket god mat på restaurang i by utanför sta’n och det var min födelsedagsmiddag nr 2. Fast det visste inte dom.

Morgondagens aktivitet

Jag har inte vandrat på lite mer än en vecka pga risken för åskväder. Kunde jobbat på min bok, men där har den sjuka armbågen satt käppar i hjulet. Så det är lite rastlöst kan man säga.

Nu när vädret verkar ha vänt ska det bli av! Imorgon blir det ”skolbussen” 05:45 upp i bergen för en härlig vandring. Ska pussla ihop tre delsträckor och jag tror att det kan bli bra. Håll tummarna!

Stödlånsutbetalningsdramatiken

Precis som jag förutspådde är det nu överläggningar och utspel igång inför mötet den 15 juni. Det är den heta potatisen ”skuldlättnad” som gjorde att det inte blev något beslut den 22 maj. Tsipras ska ha ringt runt och pratat med olika ledare, bl a Macron och Merkel.

Den tyska tidningen Bild hävdar att den grekiska regeringen tänker strunta i återbetalning av ränta och amortering (6,5 miljarder euro) i juli om det inte blir några skuldlättnader. Detta tillbakavisas kraftigt av regeringens talesman Tzanakopoulos och finansministern Tsakalotos. Tzanakopoulos menar att ett av hans uttalanden blivit missförstått.

Om man vill ha en fingervisning om vad grekerna tycker just nu om regeringen, stödlån, framtiden mm kan en undersökning gjord av universitetet i Makedonien ge information. Siffror och kommentarer finns här.

En annan politisk händelse den senaste tiden är att Konstatinos Mitsotakis, ledare för Ny Demokrati 1984-1993 varav premiärminister 1990-1993, dog i måndags. Det intressanta är att grekisk politik varit (och är?) styrd av några familjer. Se t ex på Pazok (Socialdemokraterna) med några generationer Papandreou och Giorgos Papandreou klamrar sig fortfarande kvar i politiken. Och vad heter nuvarande ledaren för Ny Demokrati? Jo, Kyriakos Mitsotakis vars syster också varit involverad i partiet. Visst ska personer inom samma familj kunna engagera sig politiskt, men risken finns att det blir en väldigt liten värld och många ”tjänster och gentjänster”.
De två partierna har länge varit dominerande så Syriza var och är lite av en frisk fläkt. De kan inte uträtta under, men de är i alla fall något nytt som rört om i den för en del trygga maktgrytan.

Ha en skön kväll och morgondag!

Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt på vandringsvecka!

 

9 tankar på “Igår, imorgon och i juni

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Jadu Ia, den siste grekiske oligarken har (äntligen) lämnat detta jordeliv efter 99 år. Även sedan han lämnade riksdagsarbetet, har hans skugga förföljt oss. När stora saker varit på gång i Grekland (som det ju alltid är!), har journalister frågat Mitsotakis Sr om vad han tycker. Den enda gång jag hållit med honom, nu såhär i efterhand, var när han tillfrågades vad han ansåg om att Georgos Papandreou (PASOK) blev premiärminister: ”-Den kanei gia protipourgo” (han passar inte som premiärminister), sa han då. Jag räknar inte G.Papandreou som oligark, sedan hans pappa Andreas gick bort 1996, han har gjort bort sig totalt i det grekiska folkets ögon och han dyker bara upp sporadiskt då o då i TV-rapporteringar.
  Nu har det varit direktsändningar 2 dagar i rad i TV från begravningsceremonin i kyrka i Aten samt idag från gravsättningen i Chania, Kreta. Min man o jag har bytt TV-kanaler. Det har sagts att familjen Mitsotakis ”äger halva Kreta”. Den amerikanska presidentfamiljen Bush är några av familjens närmaste vänner, det säger allt om Mitsotakis-familjen tycker jag. Jag minns en gång när TV visade ett av sommarbesöken av fam. Bush. Mr Bush Sr frågade då Mitsotakis Sr: ”Where is Dora? Isn´t she Prime Minister yet?”
  Dora Bakoyanni (dotter) är fortfarande verksam som riksdagsledamot i Ny Demokrati. Hennes man Pavlos Bakoyannis (därav efternamnet) blev mördad av terrorgruppen 17:e November 1989. Hon är mycket smart o intelligent, ve den som måste möta henne i politiska diskussioner! I den lilla snutt jag såg idag från gravsättningsceremonin i Chania av hennes far, höll hon ett tårdrypande tal, där hon bl a nästan skrek: ”-Siko pano, patera!” (res dig upp, pappa!), med politiska undertoner att det grekiska folket nu ska resa sig upp. Det kan låta väldigt cyniskt av mig, men pappa Mitsotakis såg till att dö i rätt ögonblick, nu när sonen Kyriakos gör sitt segertåg över Grekland. Hans skugga är fortfarande lång…..

  Det grekiska folket har kort minne. Oligarkfamiljerna Papandreou och Mitsotakis har till största delen styrt detta land omväxlande under 40 år och med folkets goda minne sett till att Grekland har körts i botten med korruption, skattesmitning m m. Dora Bakoyanni blev ”utsparkad” ur Ny Demokrati år 2010, för att hon gick emot partiets linje och röstade ”ja” till åtstramningspaketet med långivarna i EU. Hon behöll sin plats som riksdagsledamot, men som Oberoende. Några år senare, under den av Mitsotakis-familjen hatade Andonis Samaras´ (Ny Demokrati) regeringstid, blev Dora tvungen att ”krypa till korset”, då Samaras välkomnade henne tillbaka i partiet.
  Att det grekiska folket nu tycker att Kyriakos Mitsotakis är toppen av allt (enligt gallupundersökningen av univ. i Makedonien) övergår mitt förstånd. Vill de ha tillbaka dem som till stor del bär ansvaret för dagens situation i Grekland?? Bara för att Kyriakos är ung o tjusig och har talets gåva? För hans ”Sanningsavtal”-program?
  Folk glömmer att grekiska staten FAKTISKT har en skuld till långivarna i EU!! Som ska betalas tillbaka, vem som än styr i Grekland. Syriza är, som du säger Ia, en frisk fläkt i det unkna politiska livet i Grekland. De är de enda som, mig veterligen, verkligen försöker att lösa problemen. En av åtgärderna är ju nu att t ex komma tillrätta med momsfusket, genom lagen att ALLA affärsidkare måste ha en s k POS-apparat, så att kunden kan betala med kort. Denna lag gäller från 1 juli i år och den som inte följer den, måste betala böter på1.500 Euro. Ingen tidigare regering har någonsin ”vågat” genomföra detta (förlorade röster?), visst är det ett krav från långivarna, men jag är övertygad om att Syriza verkligen vill genomföra detta, även om det innebär ett valnederlag. Har du hört talas om talesättet ”varje grek = ett företag”? Då kanske man förstår siffrorna bättre i gallupen härovan…
  Tack för ordet! 🙂
  / Ingalill

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tackar för info!!
   Jag kan inte heller begripa att många vill ha tillbaka det styre som de ändå inte litade på och var så missnöjda med. För ett par år sedan pratades det mycket om alla pengar som politiker stoppat i sina fickor och pengar som ”betalats” till olika figurer samt att det mesta förts ut ur landet. Varför vill man ha tillbaka sådana banditer? En av mina grekiska vänner sa för några år sedan att ”det största problemet är inte att vi är skyldiga pengar utan att vi måste tänka om helt och hållet”. Jag tror att det ligger mycket i det, men det är givetvis en jobbig process. Många kanske minns selektivt och tycker att ”det var bättre förr”.
   POS-skyltar dyker upp i parti och minut här i Ierapetra så det verkar som om införandet fungerar.
   Nu väntar vi på mötet 15 juni! Tror inte att det rapporteras mycket i internationell press, den grekiska krisen och stödlånen är ”gamla” nyheter. De skulle bara veta hur dramatiskt läget är!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Väl bekomme, Ia! 🙂 Jag kände att jag nästan kokade över efter allt tjatande i massmedia om Mitsotakis bortgång, så jag kände att jag ville skriva av mig, lol. Det som din grekiske vän sa, stämmer väldigt bra, klokt sagt!! Det är nog väldigt svårt för många greker att vänja sig av med de gamla rutinerna, ”om du röstar på mig, så ska du få ett fint jobb med hög lön och bidrag” o s v…

    Vad duktiga de verkar vara i Ierapetra i alla fall med att skaffa POS, bravo! Häruppe i min lilla by på nordöstra Peloponessos är de inte lika duktiga, men en del har faktiskt satt upp lappar på dörren att de INTE har POS, haha! Det är nämligen också ett krav, annars får de böta. Ska bli spännande att se hur det blir efter den 1 juli. Vi vanliga medborgare kan faktiskt bli ”angivare” om vi ser att någon inte följer lagen om POS, det känns ju ganska olustigt.

    Ja du har rätt, Ia, det är verkligen dramatiskt nu! Jag tror att det blir jobbigt även den 15 juni i Eurogruppen. Det verkar inte hjälpa hur mycket än Tsipras m fl försöker ”övertala” de mest viktiga EU-ländernas ledare, eller andra Bryssel-ledare för olika institutioner att överväga idén om skuldlättnader för Grekland. De flesta säger: ”vi är på god väg, vi är mycket nära en lösning, Grekland sköter sig och har följt låneavtalet” o s v….Till syvende o sist sätter Herr Schäuble alltid käppar i hjulet och då är det inte mycket att göra, eftersom Tyskland är den störste långivaren och kan inte komma överens med IMF. Schäuble håller fast vid att skuldlättnader kan inte komma på tal förrän i augusti 2018, då det 3:e stödlåneavtalet går ut.
    Den senaste tekniska överenskommelsen (vilken alla övriga grekiska oppositionspartier kallar för ”4:e stödlånet”), som beslutades i Eurogruppen i maj och röstades igenom i den grekiska riksdagen nyligen, den innebär ytterligare åtstramningar för grekerna, bl a sänkt pension för en del pensionärer, men också en del ”motaktioner”. Här har Alexis Tsipras och finansministern Tsakalotos nu satt ”hårt mot hårt” i förhandlingarna med EU. Tsipras har i ett tal i parlamentet sagt att det kommer ICKE att genomföras några åtstramningar om inte Grekland snart får skuldlättnader! Han kommer alltså att bryta den senaste överenskommelsen. Så förhandlingarna har tuffat till sig, ungefär som då Yanis Varoufakis var finansminister. Jag tror att om Tsipras inte håller sitt löfte, då är det tyvärr slut med Syriza.
    Med önskan om en Glad Pingst/Pendekosti! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Macron har uttalat stöd för grekland och skuldlättnader. EU behöver IMF, inte minst med tanke på Brexit. Tyskland har val i oktober och en känslig hemmaopinion. Det är verkligen bäddat för spänning och dramatik!
     Glad Pingst!

     Gilla

     Svara
   2. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Det hjälper tyvärr inte vad Macron eller någon annan säger, om Schäuble säger ”stopp”, så blir det så. Det jäkliga är att Grekland har hamnat i kläm mellan alla olika parlamentsval som pågår i Europa och Schäuble vill förstås verka stark och envis inför deras eget val senare i höst… 😦
    Tack, detsamma till dig! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Här har du och jag olika uppfattning. Genom åren har det verkat som om greker tror att Tyskland styr och bestämmer allt i EU, bl a hävdas det ibland att det är Tysklands ”fel” att Grekland har kris, att det är Tyskland som dikterar kraven för stödlån därför att man vill ”sätta dit” Grekland (varför är greker så förtjusta i konspirationsteorier?). Visst är Tyskland en stark nation i EU, men den finns andra krafter också. Jag är övertygad om att trumpen och Brexit spelar stor roll i EU idag. Och att euro-gruppen gärna vill hålla IMF i handen. Det skulle inte förvåna mig om det blir en kompromiss som tillfredsställer euro-gruppen, Tyskland och IMF.

     Gilla

     Svara
 2. Jan-Erik

  Tack för en i mitt tycke utmärkt sammanfattning av de grekiska storfamiljerna och deras negativa inflytande på den grekiska politiken, Ingalill. Du borde ha nämnt familjen Karamanlis också. Det är lätt att lära sig den moderna politiska historien här! Nästan bara tre namn att komma ihåg!
  Há dé / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

   Hej Jan-Erik/Jannis och tack så mycket för din kommentar! 🙂
   Du har rätt, jag nämnde inte oligarkfamiljen Karamanlis, jag försökte inrikta mitt inlägg mer på familjen Mitsotakis, eftersom de är högaktuella just i dagarna. Massmedia framställer den bortgångne nästan som en kung och jag ville även visa baksidan på guldmyntet 🙂
   Familjen Karamanlis har ju sitt starkaste fäste i norra Grekland. Ny Demokrati är av tradition alltid framgångsrikt där. Därför är jag lite tveksam till ovan nämnda gallup, eftersom det är universitetet i Makedonien som genomfört den. Det lite lustiga i sammanhanget är, att Mitsotakis-familjen har sitt fäste på Kreta, men kretensarna brukar i de flesta fall rösta på PASOK eller Syriza. Annars så är/var nordvästra Peloponessos (Patras med omnejd) av tradition mycket PASOK-vänligt (”socialdemokrater”, men glöm inte att de regerade ihop med ND under Andonis Samaras), eftersom Papandreou-familjen kom därifrån.
   Ha en Glad Pingst!! 🙂
   / Ingalill

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s