Halvfart, avklipp, nedskärning och lite annat

Luften har gått ur mig lite idag. Har du också så’na dagar? Kan det vara för att det är mitten av veckan? Fast jag kan ju ta det lite lugnt en dag för den enda som driver på mig är jag. Ibland är jag lite väl effektiv och hård så då blir jag lite trött på mig. Eller jag. Jag får väl vara glad över det där andra jag för annars hade det kanske inte blivit nå’t gjort. Låter det snurrigt? Så är det att vara jag. Och jag. En enda röra.

De bloggar som jag skickade Liebster Award till i måndags har börjat svara på de frågor jag skickade. Det är inget måste att svara så det är roligt. Gå in och kolla!

I måndags slank jag in hos frissan, bad henne att inte klippa sommarkort men jag tycker att det är kortare än i somras. Vi har kanske lite kommunikationsproblem. Fast inte språkliga för hon pratar engelska. Nåja, håret hinner nog växa ut på några veckor och det kan behövas. Den 21 november åker jag till Sverige och då kan det behövas lite värme runt skallen. Ska bli roligt att träffa de jag hinner träffa. Och vandra. Och jag har redan börjat skriva ner vad jag bara måste äta och handla med mig…. Den 7 december bär det av hem igen.

Nu är vi vid en tidspunkt som jag tycker är så märklig. De skandinaviska charterbolagen anländer sist på våren och är de som lämnar först på hösten. Säsongen här nere är faktiskt mycket längre. Och folk där uppe pratar ju så mycket om behov av ljus osv. Och ändå ser vi ryggen på dom nu i dagarna! Konstigt.

Igår var jag på stranden en stund. Skönt, men efter hela långa sommaren infinner sig en mättnad på strandliv. Jag är i och för sig inte en flitig gäst, men nu tycker jag att det är skönt med annat väder och möjlighet att göra lite olika saker. Juli-augusti är helt enkelt urtrista. Och alldeles för heta. Vädermässigt, alltså.

Det är lite bekymmersamt i sta’n för tillfället. I morse, när jag gick min morgonrunda, satt borgmästaren nere på ett av fiken och pratade med gubbarna. Han brukar inte vara där, kanske behövde känna på stämningen hos folket. Eller så håller han sig inomhus resten av dagen, liksom undan för folket.
Elbolaget har stängt sitt kontor så den som brukar betala sin elräkning där över disk måste nu åka till Agios Nikolaos. Vi som inte vill göra det får betala via post eller bank och bita i extraavgift. Det kan bli lite bekymmersamt eftersom det kan ta upp till 10 dagar (tio) innan en betalning på posten når mottagaren. Jag har själv fått uppleva det med en telefonräkning. Väldigt frustrerande att få påminnelser om något som faktiskt är gjort.
Polisen ska dras ner eller läggas ner – jag har inte blivit riktigt klok på omfattningen. Det verkar minst sagt obetänksamt i en stad av denna storleken. Jag vet inte hur stort område de har, men om det är samma som kommunen så har de lite yta att täcka.
Nu är det inte borgmästaren som kommit på de här idéerna utan det kommer från regeringen i Aten. Han och övriga kommunsnubbar och lokalbefolkningen protesterar så mycket de orkar och kan. Visst måste alla spara, men Kretas 4:e största stad som dessutom är den enda staden på sydkusten!? Jag har alltid undrat över varför Ierapetra inte är ”huvudstad” i regionen Lassithi utan det är Agios Nikolaos som är lite mindre. Kanske någon beslutat att all service ska finnas på nordkusten. Det blir lite slagsida, minst sagt. Lite som västra och östra Skåne.

Imorgon ska jag ut på dagsvandring med ett svenskt par – jätteroligt! Väderprognosen ser bra ut så vi får nog en fin dag uppe i bergen.

Nu står eftermiddagssolen och molnen så placerade att det ser ut som om det kommit ett tunt, tunt snötäcke på Thripti-bergen, men det är som tur är en synvilla eller illusion. Det hade varit lite väl tidigt! Svårt att fånga på foto, men här är ett försök:

dsc02109

Ha en bra kväll!

Vandra på Kreta!
Vi njuter av vackert landskap, enastående vyer, tystnad och lugn.
Med mig som vandringsledare kan du koppla av och släppa loss tankarna samt uppleva mina gömda pärlor.

Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen! 

PS. Berätta att du läser bloggen när du bokar, det ger dig 15 % rabatt!

12 tankar på “Halvfart, avklipp, nedskärning och lite annat

 1. Lena i Wales

  Tack för utnämningen, jag har rredan svarat på frågorna och nominerat 5 nya. Det var jättekul att tänka på sej själv ibland.
  Jag har varit hyperladdad idag p g a all respons för nomineringen. Har skrivit om den på Fb.
  Trevligt att läsa om din vardag, fast också lite trist att se hur det funkar eller kanskeinte funkar, inte lätt ekonomiskt klimat.
  Ha det bra på vandringen imorgon!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lennart Lundvall

  Vacker bild och alltid skoj och höra på dej och du har rätt nu är det nästan bäst värme där nere
  Ha det skönt i morgon på vandringen 👍😍
  Lennart

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. juliann66

  Lustigt nog blev jag också klippt av en grekisk kvinna förra veckan. Jag satt och funderade nästan hela tiden på vad ”tack” heter på grekiska, men kom inte på det. Inte så konstigt, för det är ju jättekrångligt! 🙂
  Snart slut på min 6/7-vecka, så jag svarar på dina frågor på fredag hoppas jag.
  Happy hiking!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Veiken

  Hej!
  Jag kommer in från Lena i Wales. Jag måste ju titta in i den blogg som har levererat Awarden! 🙂
  Då hamnar jag på Kreta – så trevligt! 🙂
  Jag kan tyvärr inte kommentera här med min bloggadress som är veikenpunktse

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hej Ia! Såg ditt blogginlägg nu som först. Ni därnere i Ierapetra verkar ha fått det som vi i Loutraki och säkert de flesta orter i Grekland, d v s att allt ska centraliseras till länets huvudstad. IKA- DEH- och snart också polisstationen i Loutraki är nedlagda och flyttade till huvudstaden Korint. Vårdcentralen hänger också löst till. Tråkigt för dem som inte har bil eller har svårigheter att ta sig dit med buss.
  När det gäller betalning av räkningar inom Grekland, föreslår jag att du skaffar ett grekiskt bankkonto (om du inte redan har det), förslagsvis på Nationalbanken (Ethniki Trapeza). Anmäl/ansök om deras I-bank och betala el- tele- och vattenräkningar online. DEH tar tyvärr en avgift, men betalningen kommer garanterat fram direkt.
  Nu är det fredag den 7 och vi har just fått en redig åsk- och regnskur, nästan så vi trodde att tornadon Matthew hade nått ända hit!! Jag kan vara utan åska och blåst, men regnet tar vi och jorden tacksamt emot! 🙂
  Ha en fin och mysig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det liknar tyvärr var som hände med svenska landsbygden för ett antal år se’n. Trist om det går för långt.
   För övrigt så har jag varit i Korint, det var 1991!
   Var på väg att skaffa bankkonto, men dels skulle de ha så mycket papper, dels var det i början av 2015 som ju var lite oroligt. Nu bryr jag mig inte, ingen idé att dra igång bankkonto och internetbank för en räkning.
   O, vad det låter härligt med regn! Men som du säger, resten är man gärna utan!
   Detsamma!

   Gilla

   Svara
 6. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Javisst är det trist med centraliseringen, men om staten måste spara, så måste den. Tror jag att de egentligen inte vill göra. Men jag minns början av 90-talet i Sverige, då allt statligt skulle bantas ner och sparas in (även då p g a den numera ökända ”marknadens” härjningar). Då blev både min man och jag arbetslösa och blev ”tvungna” att flytta till Grekland (som just då märkligt nog inte hade någon ek.kris), så inte något ont som inte har något gott med sig! 🙂 . Det är bara att hoppas att en dag så vänder det och vi kan få tillbaka våra servicekontor av olika slag.

  Aha, du har varit i Korint, kul! 🙂 Kanske inte världens roligaste o vackraste stad, men mycket har hänt sedan 1991. Den stora öppna platsen/torget nere vid hamnen, som förut var full av caféer, är nu helt tom, endast en fontän med en Pegasusstaty tronar i mitten. Kaféerna har flyttat upp i stan istället, många gator har gjorts om till gågator.
  OK, jag förstår att det känns onödigt med att öppna grekiskt konto för bara en räkning. För oss är det väldigt smidigt, det finns varken post- eller bankkontor häruppe i byn.

  Har du tur (?), så drar ovädret vidare ner till dig/er! 😀 Nu har det slutat regna här, men det blixtrar och mullrar på avstånd fortfarande, korta strömavbrott lite då o då.
  Tackar! Ha det så gott! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Centraliseringen i Sverige var ofta en besparing i första skedet, men de flesta visade sig i det långa loppet vara dyrare än vad det var tidigare. Så det är ”akutsparande” som är tveksamt i det längre perspektivet. Anser jag.
   Ljuset blinkade som sjutton här för en stund sedan, det var längesen sist. Kanske vi har nå’t elände på gång!?

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s