Intermezzo i butik

Sedan sist har det blivit sömn även om den inte haft den bästa kvalitén. Och jag fortsätter att få undan en hel del varje dag. Bara att följa med vågen och njuta så länge det varar. I augusti skruvas värmen upp ytterligare och då tänker jag försöka ta lite ledigt. Då underlättar det att veta att det inte ligger en massa och väntar.

Några irritationsmoment och funderingar har jag dock hunnit med. Tre stycken har jag på gång, här kommer de!

Jag var och handlade igår och det var extrapris på en vara typ ”ta 2, betala för 1” eller ”ta 2, betala halva priset för 1”. Nå’t åt det hållet.  Jag är ett ensamhushåll som älskar mat, skyr matlagning, tycker inte om att äta samma mat i flera dagar och är inte så förtjust i värmd mat. Dessutom är de flesta förpackningar för familjer och min lilla frys rymmer inte så mycket. Alltså tog jag 1 st av nämnda vara. Kassörskan var vänlig nog att fråga om jag inte skulle ha 2 st, men jag avböjde leende och artigt. Det brukar räcka, men inte den här dagen. Hon vände sig om och informerade den andra kassörskan om att jag minsann inte ville köpa 2 st. Omedelbart fick jag olika tips ropade över halva lokalen, jag bara log och skakade på huv’et, tänkte för mig själv ”men ge upp för tusan!”. Då kom ett tips om att baka. BAKA! Den lilla människan känner ju inte mig, men då satte jag ner foten (fortfarande leende fast nu något stelt…). Tackade så mycket för alla tips, men nej tack, tog mina kassar och gick. Och gick hem något uppretad. Varför förutsätts man kunna och tycka om att laga mat? Är det för att jag tycker så mycket om och uppskattar god mat? Är det för att jag är kvinna?? Är det nå’t fel på mig som inte kan eller är intresserad, är jag kanske onaturlig???

Om jag går in i en butik och köper en tapet så haglar det inte tips om målning, golvläggning, spackling osv över mig. Det är jättetrevligt att människor vill dela med sig och den som tipsar vet givetvis inte om att jag fått tips i sisådär 40 år. Jag har säkert missat en massa bra grejer, det är givetvis synd.  Men jag har också fått många underliga tips som inte är anpassade till ett enpersonshushåll eller till en person som kanske inte är så intresserad eller duktig på matlagning. Allra mest illa tycker jag om ”…det är så enkelt, det kan alla göra!” Vilka alla?? Är det så’nt som kallas härskarteknik?

Det ska också sägas att jag möter en hel del trevliga och rara människor när det gäller mat. Det är de som när de bjuder mig på mat säger ”det märks att du tycker om maten, det är roligt.”. Nu blev jag plötsligen osäker på om det är en odelat positivt utsaga…kan ju också betyda att de undrar om jag bara äter när jag är borta eller tycker att jag är oartig som stoppar i mig stora mängder…hm…

Jag har en syster som är en fena i köket och hon brukar säga att jag ska inte bry mig, det finns annat som jag är bra på som inte andra kan. Det har hon rätt i så klart, men det som egentligen irriterar mig mest är att det förutsätts att jag ska vara intresserad och kunna laga mat. Och baka. Som min mor säger: ”Klart du är intresserad av att laga mat, du måste ju äta!”. Jag säger som min far när vi undrade hur han skulle klara matfrågan om han blev ensamstående: ”Det finns restauranger.”

Nu känner jag att jag börjar bli irriterad igen. Får nog vänta med att berätta om de andra sakerna, återkommer imorgon. Hopp in i duschen för att lite senare gå ut och äta nå’t gott som nå’n så’n där proffsig och duktig människa har komponerat. Dricka ett gott glas vin som nå’n annan duktig och proffsig människa har producerat. Bli serverad av nå’n proffsig och duktig människa. Ingen kan allt, alla kan något. Jag kan äta och njuta!

DSC01338SOLSTING PÅ KRETA!
Boka höstens vandringsvecka senast den 15 juli och du får
15 % rabatt!

Mer information på  hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

9 tankar på “Intermezzo i butik

 1. Lennart

  Haha du är go du håller helt å hållet med dej nu tycker jag det är roligt å göra god mat men är man själv så käns det onödigt och så är det ju trevligt och äta ute du gör helt rätt 👍😍

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag kan tycka att det är roligt att fixa mat när jag har gäster, men några större eller komplicerade anrättningar blir det inte. 😉

   Gilla

   Svara
 2. juliann66

  Så länge människor uppskattar mat är de okej i mina ögon, men när de varken kan laga eller uppskatta den börjar jag känna viss olust 😉
  Hoppas du fick något riktigt gott till livs, det behövde du nog på fler än ett sätt just idag! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Japp, i detta landet Grekland är man som kvinna onaturlig om man inte gillar/kan/orkar laga mat! Det är den grymma sanningen! Kulturkrock på högsta nivå! Det har med våra två länders samhällsutveckling och livsstil att göra, Ia. Sverige – landet som på 50/60-talet lämnade jordbrukssamhället bakom sig och blev industriland. Hemmafruarna gick ut och jobbade, lämnade barnen på dagis. Grekland – landet som under århundraden blivit ockuperade av andra länder, levt med krig o fattigdom, ännu idag ett jordbruksland. ”Hemmafru” är ett fint och stolt ord. När man bygger sitt eget hus, bygger man även en övervåning, där ska ju sonen/dottern bo när hen gifter sig och skaffar familj. Starka familjeband, vilka svenskarna har glömt vad det är. När även den grekiska kvinnan gick ut och jobbade, fortsätter far-/mormor att laga mat till hela familjen och blir på samma gång ”dagis”. De flesta grekiska hemmafruar säger o gör samma saker: ”Vad ska du laga för mat idag?”, ”Har du tagit bort/lagt på mattorna än?” o s v.
  Som svensk kvinna blir man lätt chockad av allt detta till att börja med. Är man bjuden på mat hos någon, så får man inte själv lägga upp maten på tallriken, värdinnan lägger upp så att tallriken svämmar över och säger ”Fae!” Ät! lol 😀 Det är antagligen ett sätt att visa gästfrihet, men även en glädje över att kunna lägga upp mycket mat, med åtanke på de svåra tider grekerna har gått igenom utan mat.
  Du måste vänja dig vid detta, Ia, fortsätt att le vackert och låtsas att du är en hejare på matlagning! 🙂 . Till slut kommer även Grekland att utvecklas till ett modernt samhälle, även om det kommer att ta 50 år till!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Snälla Ingalill, det är likadant i Sverige med tipsandet! Som jag skriver i inlägget har jag fått tips i hela mitt vuxna liv. Det är inte något typiskt grekiskt.
   Och jag är inte chockad över hur familjer lever här. Livet och tillvaron är olika runt hela klotet.

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    OK! Men du frågade och jag svarade (i alla fall när det gäller grekiska förhållanden)! 😀
    Jag har aldrig varit med om att det haglar tips över mig, så länge som jag bodde i Sverige i alla fall, och ändå var jag ett ensamhushåll i över 10 år. Det kan ha att göra med att där jag jobbade i många år, fanns det en utmärkt personalrestaurang. Där åt jag lunch varje dag, drack té med smörgås när jag kom hem och lagade mat endast över helgen. Ibland slår inspirationen till och jag tycker att det är kul att laga mat, men för det mesta är det endast ett nödvändigt ont.
    Bon apétite!! 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
 4. Ann-Sofie

  Får samma ”påhopp” och blir lika irriterad. Fast i mitt fall är det inte när jag ratar extraerbjudandet på matvaror utan på rengöringsmedel/tvättmedel osv. Båten har begränsat lagringsutrymme och tar jag en flaska så är det för att jag vill en flaska. Punkt. Så jag är med dig till fullo. Fast jag slipper i och för sig städtipsen 🙂
  Att inte idas laga mat till en person förstår jag fullt ut. Jag är likadan när jag någon gång är ensam. Önskar emellan åt att maken kunde nöja sig med några mackor till middag, eller en ostbricka eller …
  Fast jag blev ju lite nyfiken på de andra irritationsmomenten. Får väl ”hia maj” några dagar.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det finns ju en anledning till att man köper det man köper även om den kan verka tokig för andra. Jag skulle inte drömma om att kommentera andras konstiga inköp.
   Du får strejka! Eller så kan väl han fixa middag?
   De kommer i inlägget idag!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s