Igår och idag

Igår

Ännu en härlig vandringsdag uppe i bergen! Gav mig iväg med buss från Ierapetra när det ännu var mörkt för att få njuta av soluppgång. Det är inte dumt, det! Däremot var det dumt att jag i övermod lämnat jackan hemma, den hade varit skön i morgonkylan. Lite bävan inför första sträckan för den är ganska jobbig, men det gick ganska lätt. Årstiden betyder mycket för energiåtgång.

Kom upp till kloster och liten munk öppnade kyrkan så jag fick gå in en stund. Delade kanelgifflar med klosterhund, kräsen klosterkatt valde att bara titta på med förfördelad min. Fortsatte uppåt och se’n blev det bara för varmt med vandringsbyxor så på med shortsen. Inget filmförsök idag utan jag fick idén att ta foto på mig själv som omväxling. Oj, oj, oj. Den där självutlösaren. Och vinkel på kameran. Ska jag vara utan huvud eller utan ben….men två foto blev det i alla fall.

Kan inte få vackrare fikamiljö, du skulle sett utsikten! (vore dock roligt med fötter...)

Kan inte få vackrare fikamiljö, du skulle sett utsikten! (vore dock roligt med fötter…)

DSC01232

Ja, så här kan man ha det på vandring i februari!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knöt ihop två vandringsleder trots att jag fick gå en bit på getstig, men det gick bra. Hittade lite fler vårtecken och stod en stund och lyssnade på ett mandelträd. Deras blommor är för mig ett tecken på att våren knackar på. Det var ett väldigt surrande av olika sorters flugor, getingar och bin bland blommorna. Även min favorit, det stora vackra biet som låter som en helikopter, var där, t o m flera stycken. Och våryra fjärilar dansade omkring, så ock några trollsländor. Rovfåglar ser man inte ofta på vintern, men ett par bjöd på vacker segelflygning idag.

När jag var nästan nere slog mig en tanke så hårt så jag nästan gjorde en frivolt! När jag hösten 2013 började blogga och beslutade att sälja och flytta kunde jag aldrig ana att jag skulle finnas med på en lista över ”de bästa resebloggarna”. Och att jag nu bott här i snart 2 år. Två år!?! Det är otroligt hur livet kan fara runt med oss!

Det blev lite vettigare foton också – de finns på min flickr-sida!

Idag

Startade dagen full med energi efter de två vandringsdagarna. Skulle börja med några ärenden och se’n jobba igenom en lista och få massor gjort idag. Därav blev intet! Jag möttes bara av stängda dörrar överallt. Grekland har idag generalstrejk, landet står stilla. Jag var här våren 2012 när det var många strejker, men jag har aldrig sett sta’n så stängd som den var idag. Jag blev alldeles förvirrad och alla goda intentioner flög sin kos. Vi tänkte ta en fika, fick köra ut till en by. När vi kom tillbaka hade några tavernor öppnat så vi kunde ta en långlunch.

Strejken gäller den förändring av pensionssystemet som regeringen vill införa. Jag går inte närmare in på vad de vill förändra för då måste jag förklara hur det fungerar idag. Och det är inte så enkelt kan jag säga. I alla fall inte för en svensk. Pensionssystemet här skiljer sig ganska mycket från det vi har i Sverige. Problemet för regeringen är att de sitter i kläm mellan avtalet med långivarna och det grekiska folket. Regeringen har bara 3 rösters majoritet så i värsta fall kan detta bli en fråga som fäller regeringen. För att göra läget lite mer spänt så är det nu i februari dags för den första avrapporteringen till långivarna, representanter ska ha anlänt till Aten i början av veckan.

Jag såg i ekathimerini.com att polis ingripit i Aten med tårgas mot ett demonstrationståg. Hos oss var det möte på torget i förmiddags, annars lugnt. Så om media i Sverige påstår att det varit oroligt i Grekland idag så stämmer det inte riktigt. Bara så du vet.

Ja, nu är klockan snart halv sex så det lär väl inte bli nå’t gjort idag. Tur att det kommer en ny dag imorgon!

PS. Det är 2 tävlingar: en jurytävling och en läsartävling. Juryn har tagit ut sina finalister, där är inte min blogg med. Läsaromröstningen pågår t o m 14 februari så klicka på bilden för att rösta:

travelmarket

11 tankar på “Igår och idag

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hej Ia! Trevlig blogg att läsa som vanligt! Många fina foton, även av de äldre från januari, som jag ännu inte hade sett. Kul att se dig själv ”in action” också! 🙂
  Det nuvarande grekiska pensionssystemet kan inte jag heller förklara, jag vet bara att hittills har det funnits (och finns fortfarande) en hel drös med olika försäkringskassor för olika yrkesgrupper. Det vill nu vår regering ändra på, jag har t o m hört arbetsmarknadsministern förklara att de vill införa en system liknande Sveriges, alltså bl a med bara en enda försäkringskassa. Det tycker jag låter jättebra, men det gillas inte av de yrkesgrupper som har rika kassor, hehe. Därför ser vi nu att även bl a advokater och journalister strejar/protesterar.
  Vid varje större demonstration i Aten dyker alltid ”de kända okända” i huvor upp och kastar molotovcocktails. Anarkister/huliganer. De har ingenting att göra med de fredliga demonstrationstågen, utan vill helt enkelt få det att verka som om att det är fullt kaos i Grekland. Det gillas av utländsk och inhemsk press/massmedia, som gärna koncentrerar sin rapportering kring just detta… 😛

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Jag undrar vad herden en bit bort tänkte om mitt hoppande fram och tillbaka när jag skulle ta fotona på mig själv….
   Om jag förstått det rätt så slogs en del kassor ihop för några år se’n, det fanns tydligen ännu fler då. Märkligt med de olika avgifterna, att man kan vara med i mer än en kassa osv. Konstigt system, tycker jag. Och med tanke på att kassorna är statliga så varför ha dom kvar? Ja, ja, det blir nog bra. Vi får i alla fall hålla tummarna för att regeringen inte faller så det blir nyval, det vore inte så bra.

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Herden trodde nog att du höll på att träna för att bli bergsget själv! 😀
    Jo, jag minns att ”slå ihop kassor” har varit på tapeten förr, men då blev det ett ramaskri från de bankanställda och återigen journalisterna, så förslaget drogs tillbaka, åtminstone när det gällde de två grupperna.
    Nästan allt är konstigt här, åtminstone för en svensk! 😉
    Jag håller också tummarna för att det inte ska bli nyval, det kommer inte att leda till någon förbättring, bara till förvirring.

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. juliann66

  Blev lite förvirrad av självutlösare och ”vi” i samma text, men det var ju två dagar du beskrev 🙂
  Härliga bilder allihop, som vanligt!
  Jag röstar vidare på dig, verkar vara obegränsat och har uppmanat mannen att göra detsamma 😉

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. birgittak2015

  Vilka foton! Man blir nästan andäktig när man tittar ut över bergsvyerna. Hur måste det då inte vara för dig som vandrar omkring där.

  Hälsningar
  Birgitta

  Klart jag röstar på din blogg.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s