Något dimmigt både här och där

Vädret gjorde ett så snabbt ryck så ingen hänger med. Igår vaknade vi till dis över havet och märkbart bättre rumstemperatur. Jag gick en sväng i sta’n, det var så gott så jag kunde inte hålla igen. Strunt i obärbar laptop! Jag packade ner bok, block, pennor och annat, satte kurs på cafét på torget. Tre timmar senare var jag varm i hela kroppen, hade lunchat och fikat, varvat bokläsning/se på folk/jobb. I morse blev det morgonrunda i lite morgondis, det är ett tag sedan och var så skönt. Hela maskineriet kommer igång via rörelse och frisk luft. Det är en kanonstart på dagen.

Smarrigt på café Veterano! (lånat foto från deras fb-sida)

Smarrigt på café Veterano!
(lånat foto från deras fb-sida)

Det där med kreativitet och koncentration är lite spännande. Det är som om rummet begränsar eller underlättar. När jag ska fundera ut något eller vara kreativ så är det som om hemmets väggar begränsar och låser in. Igår på torget med liv och rörelse kom en massa bra tankar, ord och formuleringar som jag slängde ner i blocket. På vandring märks det ännu mer för ute i naturen är det gränslöst, tankarna kan verkligen fara runt och hitta nya banor. Koncentrationen är lättare för mig hemma där det är tyst och lugnt. Jag blir splittrad annars, tar det emot så får det inte finnas en massa annat att göra.

Så idag plockade jag fram blocket från igår, upp med hemsidan och ändringarna var klara på 1,5 timme. Det låter väldigt kort, men jag har lärt mig att arbeta i det tysta. Hjärnan får mala på några dagar, den jobbar riktigt bra om den slipper resultat- och prestationskrav. När det börjar bli lite trångt är det dags att sätta det på pränt som jag gjorde igår. Därefter tar inte själva arbetet eller uppgiften så lång tid. Förarbete är viktigt!

Idag är bergen insvepta i dimma och väderomslaget har tärt på snön.

Idag är bergen insvepta i dimma och väderomslaget har tärt på snön. (eget foto)

Annars går livet sin gilla gång. Under januari och februari är det inte mycket rörelse i sta’n. Alla tar det lugnt, en del håller på att slutföra olivskörden. Detta är också den tid då det alltid är någon taverna som har stängt för semester o likn. Man skulle kunna säga att under årets två första månader blir grekerna ”stugsittare”.
Det är ganska skönt, tycker jag, för resten av året är det så mycket liv och rörelse så den här svenskan ibland blir väldigt trött. Då är det i stort sett bara tyst när alla sover, dvs några timmar på efternatten.

Sverige och inte minst Danmark uppmärksammas i utländsk press, bl a theguardian.com. Här i Grekland är det lite bekymmersamt för regeringen, de har minskat stöd och Tsipras har dalat lite i popularitet. Inget av det speciellt märkligt med tanke på de reformer regeringen tvingats besluta om och införa. Samt att Ny Demokrati valt ny partiledare vilket brukar få en effekt i undersökningar oavsett vilket land. Undrar om det beror på att människor är nyfikna på den nya ledaren eller bara uppskattar att det händer någonting.

Just nu är det dock en annan händelse som är i centrum och överskuggar det mesta: ska Grekland kastas ut ur Schengen eller inte. Det är så klart olyckligt av flera skäl, men huvudsakligen två som jag ser det. Dels äventyrar den här idén hela EU-projektet som bygger på samverkan och samarbete. Dels behöver Grekland lugn och ro, de har nog med krisen och flyktingströmmen. Det känns som om flera personer i EU-toppen haft väldigt stor otur när de tänkte. Eller så har de gått vilse i panikdimma. Det är väl bara att avvakta och se vad som händer!

Nu är det dags för hemläxan i grekiska: skriva ett litet stycke i futurum. Jo tack! Tur att jag beslutat att gå ut och äta ikväll för här blir ingen tid för matlagning.

Ha en skön helg! Och du – håll söndag i lugn och ro….

Klicka på bilden för att rösta:
travelmarket

3 tankar på “Något dimmigt både här och där

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s