Theofania

I natt hade jag besök i sovrummet. Nej, det var inte en singels bön som blev hörd. Det var en hälsning från sommaren: en mygga! Hur den överlevt kyla och kraftig vind övergår mitt förstånd. När jag viftat irriterat en stund så kapitulerade jag. En hälsning från sommaren måste man ta som något positivt, ett gott tecken.

Snabba väderryck! Helgen som gick var det ett heltidsjobb att hålla värmen med hjälp av kläder och olika värmekällor. Nu, kl 3 på em, sitter jag och skriver detta i kortärmad t-shirt, kjol och öppen balkongdörr.

Idag har vi firat Theofania (2:a gången för mig), samma dag som svenska Trettondagen. Som vanligt blir man mer och mer förvirrad ju mer man söker på nätet och läser. Det talas om att idag inleds Epiphany som varar tills fastan börjar och att dagen också kallas Ta Fota som betyder ljusen. I korthet är det så här (och ja, jag kan ha missuppfattat eller blandat ihop):

Trettondagen firas till åminnelse av de tre vise männen och det firas i den grekisk-ortodoxa kyrkan den 25 december. Det verkar vettigt med tanke på att hela Jesu liv ska klaras av före påsk. Den 6 januari firas här Theofania som betyder ”Guds uppenbarelse” vilket innebär att Jesus ”utsågs” till Messias och intog sin plats i treenigheten. Det skedde i samband med hans dop som utfördes av Johannes Döparen (som har en hel del dagar under året, bl a hans halshuggning). Alltså måste vatten välsignas och det görs i liten skala redan kvällen före, alltså igår.

Efter gudstjänst i kyrkan idag tågade orkester, präster och diverse dignitärer ut på piren. Där steg de ombord på en fiskebåt som körde ut till mitten av hamnen. Det lästes några rader, ringdes i kyrkklockor och det heliga korset slängdes i vattnet. Förståndigt nog fanns ett band knutet i korset så det halades upp igen. Efter en stund kastades det i igen och då hoppade ett gäng glada (?) gossar i havet och simmade ut till båten. Den förste som fick tag i korset i vattnet vann. Han får under ett dygn gå runt till människor, välsigna dom och de ger honom pengar. Någon sa att vinsten även ger vinnaren ett väldigt lyckligt år.

Givetvis finns det mycket mer runt den här dagen som speciell mat, kakor med gömda gudsbilder osv, men jag upplever bara den officiella delen. Idag hade vi strålande fint väder, det var verkligen fullt med folk nere i och vid hamnen. Ifjol regnade och blåste Theofania bort så det var nog många som uppskattade att det fungerade i år. En härlig dag då solen glittrade på Libyska havet och bet i våra kinder!

(Fördjupar man sig lite mer så upptäcker man att enligt julianska kalendern firas Jesu födelse imorgon. Och vissa inriktningar firar herdarna på söndag. Och ”svenska Theofania” är den 19 januari….. Vem har sagt att det måste vara enkelt?)

Det här fotot blev väldigt lyckat utan att jag var medveten om det. Inte ens kyrkans män kan låta bli mobilen under en ceremoni…
(foto från dagens firande på min flickr-sida!)

DSC00965 (2)

3 tankar på “Theofania

  1. Pingback: Det blev Theofania i år också | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s