Stillsamt hos mig – röstning i eurozonen

Jag pratade med min medvandrare i Sverige för några dagar sedan. Hon hade vandrat Fjällräven Classic! Den är på 5 dagar, längst upp i norr med start i Nikkaluokta och slut i Abisko. Det där med tält och torkad mat är inget som lockar mig, men vilken upplevelse det måste ha varit av natur, skönhet och tankeflykt. Jag blev så vandringssugen, jag vill, jag vill….!

Jag har fått ännu en kasse med fikon av min hyresvärd och nu känner jag lite stress över vad jag ska göra med dom. Kollade på nätet hur man torkar fikon. Verkade enkelt att göra det i solen förutom att jag inte har sol på balkongen. Ugn verkade också enkelt, men 12 timmar för en plåt? Det skulle ta en 3-4 dagar innan jag är klar. Och vilken elräkning!

Inget nytt på fronten i övrigt! Termometern ska stiga imorgon och fredag så jag har tagit det lugnt idag, mest njutit av fläktdrag. Hur otroligt det än låter så kan man bli trött på och av sol och blå himmel. Har gett upp om att kunna producera de texter jag behöver till företaget, det måste ju bli bra. Kvalité framför kvantitet! Får bli strandbesök på em de närmaste två dagarna. Jag har aldrig förstått att det finns de som vill åka på semester när det är som varmast och som mest folk. Och jag kan säga att efter att ha bott här mer i snart ett och ett halvt år så har jag inte ändrat mig. Detta är inte min favorittid på året på Kreta, snarare den sämsta.

Vi går över till dagens händelser på krisfronten!

Tredje stödlånet

Det är klart, det blev ja till avtalet om det tredje stödlånet. Ikväll ska eurogruppens finansministrar ha ett möte och fatta det formella beslutet.

Det verkar som om alla parlament som debatterat och/eller röstat undrar var IMF blir av. Förhoppningsvis får vi svar på det i oktober. Om IMF vidhåller att det behövs skuldlättnader och är starka nog att driva igenom det så kan det lätta på trycket på Grekland. Dijsselbloem idag: IMF respects that Euro states refuse nominal debt relief. Det kan jag bara tolka som att dörren inte är stängd för sänkt ränta, längre återbetalningstid och liknande lösningar.

Tyskland har röstat och det blev ja. Merkel har samma problem som Tsipras – utbrytare i de egna leden.

I Holland har debatten varit livlig och premiärministern Rutte kan nog räkna med en förtroendeomröstning! Då kan han ju ringa Tsipras så kan de peppa varandra.
Här kan du läsa olika debattinlägg, rulla ner i texten så kommer du till den holländska debatten. Dijsselbloems uttalanden ligger ganska högt upp.

Folk här nere verkar kallt räkna med val i september vilket är lite märkligt med tanke på att det inte ens är klart än om det blir förtroenderöstning. Det senaste jag läste var att Tsipras vill vänta med beslut till efter den 20 augusti så kanske det klarnar de närmaste dagarna. Att han valde just det datumet beror antagligen på att alla parlament skulle få rösta klart i lugn och ro och att Grekland kan göra sin betalning till ECB den 20 augusti.
Naturligtvis vill ingen som jobbar inom turistnäringen se samma reaktion vid val i höst som vid valet i januari: kraftig nedgång i antalet bokningar. Jag tror inte att det kommer att bli så stor dipp. De flesta har nog åkt någon annanstans i år och de som avvaktat kommer nog i och med att tredje stödlånet är klart.

En nyhet som slagits upp stort i olika media är att 14 regionala flygplatser i Grekland är sålda. Det verkar inte vara riktigt korrekt, det är driften som är såld. Nu har det tydligen blivit lite fördröjning med kontraktskrivandet för företaget vill ha extra garantier osv. Kanske inte så förvånande, men bra om det blir klart så det kan komma in lite klirr i kassan.

Är det någon som kan förklara för mig varför Grekland har premiärminister och statsminister (”State minister”)? Jag trodde att man hade antingen eller.

Sugen på att följa någon grekisk media, men kan inte språket eller förstår inte autoöversättning (som alltid blir väldigt konstig…)? Testa ekathimerini på engelska, den finns här. Jag kan inte hitta något om var den står politiskt eller om den är privat eller statlig, men det kanske någon kan skriva i en kommentar?

9 tankar på “Stillsamt hos mig – röstning i eurozonen

 1. juliann66

  Så lustigt! Jag hade en kund för en vecka sen eller mer, som skulle ut och vandra den leden och behövde första hjälpen-förslag. 🙂
  När jag åker på semester, vilket inte har hänt särskilt ofta, vill jag inte ha det för varmt och definitivt inte fullknökat med folk! Stress har jag nog av i vardagen…
  Kan du inte koka fikonmarmelad? Gott till ostar 🙂

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Fick det där marmeladtipset via Skype också ikväll. Och med hänvisning till ost. Kan inte riktigt se mig stå vid grytorna och koka marmelad…ännu mindre i den här värmen! Det skulle bara bli katastrof. Superrinnig eller jättesöt eller koka över…. Som vanligt så äter jag gärna! 🙂

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Ingrid

  Ja man ska nog undvika den varmaste tiden om man ska kunna njuta för fullt på en semester, var rätt lagomt månadsskiftet juni/juli då vi var på Kreta eller möjligen lite på gränsen till för varmt vissa dagar. Men ändå betydligt svalare än för många år sedan (tiden innan vi fick barn), då vi åkte till Turkiet i slutet av juli månad och fick uppleva 40grader…

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Även om man bara åker för sol och bad så är inte solen så hälsosam när den står som högst så egentligen borde det inte gå några resor till Medelhavet i augusti. Och då slapp lokalbefolkningen jobba som mest när det är som varmast! 😉

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. Ingrid

    Helt rätt tänkt, nu skulle jag inte utsätta mig eller min familj för den hettan eller solens starka strålar.
    Vi höll ju oss mest i skuggan när vi då var på kreta också, risk annars att bränna sig rejält. Hade ju inte fått så mycket sol innan hemma här.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s