Kyla och värme och lite annat

Oj, väderprognosen en vecka framåt ser inte bra ut, väldigt höga temperaturer. Låter kanske avundsvärt i svenska öron, men det kan faktiskt bli för mycket. Bara att lägga om sina vanor, t ex så blir det morgonrunda om andan faller på. Idag föll den inte på. Idag har jag en AC-dag. Det betyder att jag är inomhus och njuter av att kunna andas och röra mig någorlunda bekvämt.

Nu är solen som grymmast och man får se upp med dryck, mat. Solbada är inte det mest begåvade man kan ägna sig åt just nu, i alla fall inte när det är som värst. En del greker går hem från stranden vid halv två-tiden och kommer tillbaka halv fem eller senare. Jag gör precis tvärtom och de eftermiddagar jag varit där har de flesta av oss, både greker och turister, legat i parasollskugga och njutit av havsbrisen. Men visst finns det några som steker på, jag kan inte låta bli att fundera över hur de mår och om de verkligen njuter.

Det jag blir mest orolig och irriterad över i värmen är nog att min hjärna inte fungerar som den ska. Jag är inte direkt medlem i Mensa i vanliga fall, men jag brukar kunna hålla kvar en tanke eller en idé. Nu händer det alltför ofta att jag går in i ett rum eller glor på datorskärmen och tänker ”Vad var det jag skulle göra?”. Och det hjälper inte att gå tillbaka och börja om för jag har ingen aning om vad jag gjorde innan. Allt dränks liksom i ett varmt hjärnmos. Jag hoppas att tillståndet är tillfälligt och återgår till normalläge så snart temperaturen sjunker. Si så där snarast i början av september.

Hjärnmoset föder lite konstiga idéer också emellanåt som t ex att tänk om man liksom kunde spara en del av värmen i en låda i garderoben och släppa ut den inomhus i februari….

Mission impossible?

Minns du att jag skrivit om elaffären här i sta’n? Den som egentligen är 2 butikslokaler och där i stort sett ingen kan engelska? Hur som helst, jag har inte haft något ärende dit på ett tag, men igår var det dags. Dammsugarpåsar. Nu är det ju lika svårt och komplicerat att köpa dammsugarpåsar som att köpa mobil eller välja mobilabonnemang. Det är nå’nting med kombinationen teknik och valfrihet som krånglar till det.

Det är lyckligtvis inte akut med dammsugarpåsarna, akutläge brukar inte gynna måluppfyllelse om man säger så. Jag stegade in i den ena butiken (där papa styr) med gott humör och mobilen i högsta hugg. En av personalen eller familjen (svårt att veta vem som är vem) knallade iväg med mig ut på trottoaren. Aha, jag var fel butik! Bort till den andra butiken (där mama styr), visade fotot i mobilen på befintlig dammsugarpåse och se, det fungerade direkt! Vi förfasade oss lite över värmen, jag betalade och traskade iväg med min kasse. Visst kan det vara en utmaning att försöka förklara vad man vill ha och vara kul med missförstånd på vägen, men det är skönt att det finns många sätt att kommunicera. Tack vare fotot tog det hela bara några minuter, alla glada och nöjda. Inte minst jag som kom hem med rätt dammsugarpåsar!

IT-kyla

För en vecka se’n ungefär var laptopen på rengöring, men det visade sig att jag köpt en av de modeller som inte går att ta isär. De gjorde vad de kunde och jag läste manual. Om laptopen blir varm så kan det bero på att fläktarna behöver rengöras – ok, det har vi provat – eller så bör man sänka ”omgivande temperatur” – tack för den! Laptopen vilar nu på en kylplatta med tysta, fina fläktar. En liten investering som betyder mycket och som jag verkligen rekommenderar!

Helg

Så är det helg. Igen! Visst är ”tid” ett märkligt fenomen? Ibland snigelfart, ibland raketfart. Jag tycker att det är inte så längesen det var helg. Det sägs att tiden går fortare ju äldre man blir. Tror jag inte alls på. Det är bara det att det mycket är upprepning typ ”dagarna går”. Och att dagar kan kännas som hela år och att år kan kännas som en vecka. Tristess ibland. Frustration över att inget händer. Eller så är det kanske så i mitt fall att den gångna veckan drunknat i det där varma hjärnmoset.

Tredje stödlånet

Så är förhandlingarna igång och vi kan glömma begreppet ”trojka” för nu är det en kvartett: EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB), Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) och Internationella valutafonden (IMF). Varför EU-kommissionen stiger in på scenen och inte bara Eurogruppen vet jag inte. Kan ha att göra med att Grekland ansökt om lån från ESM.

Schäuble lär tycka att kommissionen och dess ordförande Juncker har för stor roll i förhandlingarna och vill ändra på organisation och uppgift. Kanske Juncker är för stark för Schäuble? Suck.
Det är mycket käbbel i regeringspartiet Syriza. Tsipras har försvarat Varoufakis, det har varit möte inom partiet för att komma till rätta med nej-röstarna osv. Ganska ointressant, tycker jag, men det beror nog på att jag aldrig förstått varför internt käbbel måste föras offentligt. Och att ingen har så pass mycket mellan öronen att den inser att alla förlorar på det. Eller tycker väljarna, förutom jag då alltså, att det är intressant? Den tid och kraft som läggs på käbbel borde gå åt till att lösa de större frågorna.

Intressant är det däremot, tycker jag, att IMF satt ner foten. De kommer att delta i ”samtalen”, men inte i ett tredje stödlån såvida inte vissa villkor uppfylls. Tydligen uppfyller inte nuvarande läge de regler som måste uppfyllas för att få lån från IMF. Grekland måste visa större vilja att reformera, ta ett större tag och helt enkelt göra mer. Visserligen har en del reformer nu beslutats, men de måste genomföras också. Och motparten måste gå med på skuldlättnader vilket ju många politiska ledare sagt är en omöjlighet. Det pratas redan om att det kan bli väldigt svårt att få igenom ett tredje stödlån i de nationella parlamenten om inte IMF är med.
Vad är då det intressanta? Jo, jag tolkar det som att det internationella samfundet via IMF säger att ”Nu får ni ta er i kragen, Europa, och skärpa er! Se till att få ett slut på den här röran!”. Solidaritet och demokratiska värden? Nej, men pengar och kriser. Man vill ha det så lugnt som möjligt inom den ekonomiska sfären i världen. Oro klarar finansvälden av till viss del (och ibland är det dom själv som startar…), men inte instabilitet på flera fronter. Och när det gäller kriser så är östra medelhavsområdet skakigt så det räcker och blir över.
Ska bli väldigt intressant att följa ”matchen” IMF – Europa!

För övrigt grunnar jag inte längre på vad som är grekiska regeringens upplägg eller ”hidden agenda”. De senaste dagarnas käbbel och röra har gjort mig så besviken att jag undrar om det finns någon plan. Över huvud taget.

Ha en fin lördagskväll och en skön söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s