Support – hjälp eller stjälp?

Det här med att jobba digitalt har nu gått in i ett nytt skede. För att få allt att fungera, t ex Facebook, LinkedIn, Paypal, Mailchimp måste en massa nya frågetecken rätas ut. Jag har inget emot att lära mig nya saker – tvärtom. Det betyder att jag gärna sätter tänderna i bruksanvisningar, hjälp-funktioner eller söka hjälp i forum på nätet. Jag har inte heller problem med att fråga folk jag känner. Ingen kan allt, men man kan lära sig mer!

När alla källor konsulterats återstår att kontakta support. Av någon underlig anledning utgår jag ifrån att de som jobbar i support eller på ”Hjälpcenter” har massor med kunskap. Eller i alla fall kollegor att rådgöra med. Jag utgår också ifrån att de är bra på att förstå även om de får lite konstiga frågor eller beskrivningar av problem.

I somras packade min dator ihop och den support jag fick av HP var föredömlig. Jag fick veta direkt vad jag skulle göra och hur. Tre korta telefonsamtal under dagen, olika körningar med installationer osv och jag var igång igen efter en dag. Det är så det ska fungera!

Härom dagen skulle jag publicera ett inlägg på LinkedIn. Det blev inte alls som jag trott. Dags att kasta sig in i ”hjälpen” som visade sig vara allt annat än ”hjälp”. Nödrop ut i bekantskapskretsen, söka på internet, prova på olika sätt. Ja, när allt var uttömt och det fortfarande inte såg ut som det skulle var det dags att kontakta supporten. Äntligen skulle det lösa sig!

Frågan jag skickade var följande: Jag försöker hitta hur jag kan lägga upp ett blogginlägg. Har också försökt lägga upp det tillsammans med foto, men får fotots namn till höger. Har letat i hjälpen efter del, inlägg, bild, foto. Hittar inget användbart. Hur ska jag göra???
Det går 1 (ett) dygn innan jag fick svar och läste till min förvåning Jag har testat på mitt konto. Testat?? Kul, men det är väl inte riktigt det supporten ska syssla med. Eller är jag orimlig och oresonlig?
Bifogat i mailet fanns en bild på det som support-personen testat. Hon hade laddat upp en bild. Det betydde att hon inte ens förstått frågan.

Nu ska jag inte trötta ut dig med hela mailkonversationen (det räcker med att jag är trött…). Den innehåller förtydliganden från mig med skärmbilder och samma fråga, men tydligare genom att dela upp det och hänvisa till det hon testat. Puh!

Slutresultat: 2 (två) dygn efter min första fråga får jag information om att inte alla profiler på LinkedIn fått funktionen att dela blogginlägg, den är på väg ut till oss medlemmar. Det kommer att dyka upp en liten ”penna” när jag är en av de lyckliga som står på tur att få funktionen.

Jag kan tappa sugen för mindre. Kunde hon inte svarat det från början!? Det skrämmande för min del är att om hjälp-funktioner och supporter inte håller måttet – vem tusan ska jag då vända mig till?

Och en sak till: försök inte förstå hjälpen i Facebook! Jag tror att den är en förtäckt intelligenskontroll som registreras och rapporteras nå’nstans. Snart dyker det väl upp ett meddelande på skärmen att jag inte får vara med och leka. Vilken support ringer jag då?

4 tankar på “Support – hjälp eller stjälp?

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Bra! Då är vi i alla fall två, kan stötta varandra!! 😉
   Jag tänkte faktiskt inte på det där med ”yrkesnätverk”! det gör det hela ännu tossigare, nästan absurt.
   Kram

   Gilla

   Svara
 1. juliann66

  Men jösses! Jag trodde de var mycket proffsiga, ju. Utgick från ett seminarium på TRR med en LinkedIn-människa som var väldigt engagerad i möjligheterna och förträffligheten hos hennes kollegor. Där försvann den trovärdigheten!
  Bra kämpat, Ia. Hoppas det blir din tur väldigt snart! 🙂
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s