Helgdag: Marias himmelsfärd

Så är en intensiv tid till ända. Jag har två kapell och en kyrka nära och det började för cirka 3 veckor sedan. Storstädning och andakter i lilla kapellet mitt emot. Det andra kapellet fick en helavtvättning och vitmålades. Jag fattade inte ett jota. Konsulterade grekisk vän: 1-15 aug är en viktig religiös tid i Grekland. Under perioden är det Kristi förklaring, Marias död och den 15 aug avslutas det med hennes himmelsfärd som är näst största högtid efter påsken.

Under två veckor har jag många morgnar vaknat till mässande röster och en del tidiga kvällar har dagen gått mässande till ro. Det är nå’t fridfullt och tryggt i att vakna till det ljudet har jag upptäckt. Jag kommer att sakna det.

Idag avslutade jag morgonrundan vid nymålade kapellet där mässa var igång. Tände ljus, fick bröd (det luktar och smakar så gott! nå’n som vet vad det är kryddat med?) och slog mig ner utanför på trottoaren. Blev kvar i 2 timmar. Förlorade mig i solglittret på havet och funderingar kring naturen och hur vi förvaltat alltihop. Då kommer en kaxig kackelacka gående i gränden, kanske kände den sig trygg i kapellets skugga. Där går min gräns för hänsyn till naturen och levande varelser. Tyvärr var jag för lång ifrån, men svartklädd tant ryckte ut och tro mig, hon hade mord i blick och siktade bra. Våra blickar möttes över liket och vi log i samförstånd.

Det kom fler och fler människor, alla uppklädda och fina. Jag var en katt bland hermelinerna. Till slut var det fullt av folk utanför, prästen fick ta rundor med rökelse osv ut genom dörrarna. Så blev jag lite misstänksam för det dök upp folk från andra delar av sta’n, nå’n kom i taxi. Och jodå, kapellet är tillägnat Maria.

kapell(foto från ierapetra.net)

Kom att tänka på att någon så’n här gemensam samling har vi inte längre i Sverige. Jag menar, att träffa folk kravlöst, säga goddag, prata bort en stund. Det var väl det de gjorde förr på kyrkbacken. Oavsett vad man tycker om religion eller om man är troende eller inte – visst är det synd? Eller är det ersatt av nå’t annat i Sverige som jag missar i min tankegång?

Hem och äta frukost, se’n ner till stranden. Eftersom det är helgdag så kommer det att vara mycket människor ute idag.

Annars händer inte så mycket, vi försöker fortfarande överleva i hettan. Häromdan kom min hyresvärd med en påse färska fikon. Jag älskar fikon! Har köpt nå’n gång, men de blir så fort dåliga. Nu fick jag lära mig att de ska in i kylen! Satte i mig en hel del igår kväll…..mums….
På stranden i veckan började jag se mig omkring i zoomperspektiv och upptäckte att stranden är full av saker. Så mycket vi tar med oss dit! Det blev en del foto som finns på min flickr.com. Slängde också in några foton på en pippi.
I onsdagskväll träffade jag två skåningar minsann! Härligt att höra skånska och att de var jättenöjda med sin vecka här.
I onsdags hade vi ett litet elavbrott strax innan jag gick ut och när jag beställt på tavernan fick hela det kvarteret elavbrott. Stearinljus plockades fram och mobiler sattes igång så det blev lite ljuskällor här och där. Det blev lite lustigt för spisarna går på gas så i ett i stort sett mörkt kök blev mat klar som fick bäras i mörker till gäster som fick äta i mörker. Otakt skulle man kunna säga. El:en kom tillbaka efter en stund, ungefär när alla gäster vant sig och tyckte att det var ganska mysigt.

Ikväll blir det nog mycket folkliv, jag ska snart in i duschen för att se’n ge mig ut. Hoppas, hoppas att vi får en fin kväll som inte är alltför varm och inte för hög luftfuktighet…

2 tankar på “Helgdag: Marias himmelsfärd

  1. equaltonone

    Visst har vi väl såndär samlingspunkter även här i Sverige fortfarande…kanske olika för oss alla, men jag kommer spontant att tänka på stunden efter gympaträningen, de folk man möter på golfbanan före och efter rundan, på handbollsmatchen, på fotbollsmatchen….Du ser…det handlar om sport alltihop…Kanske har religionen ersatts av sportevenemang?? Kram

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s