Intermezzo i Sitia

Jag var i Sitia i veckan och när jag kom ut från super market stod en gammal svartklädd kvinna och rotade med en pinne i en soptunna. Några turistbussar hade parkerat längre ner på gatan så ett par turister var på väg mot soptunnorna. Då dök en tanke upp i min hjärna: vilket bra fotomotiv, två världar som möts. Ja, ja, jag är inte stolt över den tanken. det blev inget foto eftersom mina händer var upptagna av varor som den konsumtionsmänniska jag är för tillfället.

Nästa tanke var att det är inte klokt så olika liv kan vara och ändå stöta ihop på en liten fläck. Jag som shoppar, paret som rest till en annan plats och kvinnan som inte har råd att gå in i affären.

Plötsligen fryser allt till is och tiden gör halt när jag ser att paret tittar på kvinnan och ler. Ler!? Vi kan uppfatta saker olika, men vad såg dom som inte jag såg? Såg dom ”charmig grekisk tant” medan jag såg ”eländigt pensionärsliv i krisen”. Overklig och olustig känsla.

Kanske ingen av oss tolkade situationen rätt, kvinnan kanske bara hade tappat något. Men det är ett faktum att det är svårt för många i Grekland idag och det händer att gamla människor står och tigger.

Paret passerade, ögonblicket var förbi. Jag gick ner på sta’n och fortsatte shoppa. Kvinnan letade fortfarande när jag gick.

Hon dyker upp i mina tankar då och då. Tänk så mycket hon upplevt och tagit sig igenom i sin egen tillvaro och det som utspelat sig i Greklands historia under hennes livstid. Människor förtjänar och ska ha det bra, speciellt på livets höst.

Jag är inte stolt över att jag blev som fastfrusen. Om jag hamnar i en liknande situation hoppas jag att jag gör någonting, ger en slant eller nå’t.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s